Uusi iPhone XS 400 euroa halvemmalla?

Uusi iPhone XS 950 eurolla?
Uusi iPhone XS 950 eurolla?

Olen ostamassa itselleni uutta matkapuhelinta (iPhone XS). Törmäsin käytettyjä puhelimia netistä etsiessäni mielenkiintoiseen ilmiöön.

Löysin Tori.fi kautta iPhone XS -puhelimen 950 eurolla. Puhelin on juuri ostettu, se on käyttämätön ja myyjällä oli siitä kuitit tallella. Puhelin oli ostettu 1349 eurolla.

Erikoiseksi tämän teki se, että myyjä olisi voinut palauttaa puhelimen ostopaikkaan ja saada siitä kaikki rahat takaisin.

Miksi kukaan myisi minulle juuri ostamansa uuden puhelimen 399 euroa ostohintaa halvemmalla?

No, vastaus löytyy tämän jutun otsikosta.

Kysymys on uudenlaisesta tavasta ottaa pikavippi.

Kävin kysymästä tästä muutamassa matkapuhelimia myyvästä liikkeestä täällä Hämeenlinnassa. Kuvio oli myyjille tuttu.

Monet ostavat puhelimia luotolla ja myyvät ne heti pois.

Jotkut tarjoavat tätä jopa palveluna. Menet vain liikkeeseen, valitset sopivan puhelimen (vaikkapa iPhone XS), toinen kaveri ostaa sen luotolla (1349 euroa + luottokorko + kulut), sinä annat myymälässä hänelle puhelimesta 1000 euroa ja hän antaa sinulle puhelimen ja kuitin.

Onhan tämä kuvio aika hurja.

Sitten pari kysymystä ja vastausta:

  1. Miksi ihmiset tekevät näin? Saadakseen itselleen rahaa käteen. He eivät ehkä enää saa lainaa pikavippifirmoilta. Kuluttajakaupan rahoitusyhtiöt ovat osittain eri yrityksiä. Voi myös olla niin että tämä on joissakin tapauksissa halvin tapa ottaa lainaa.
  2. Miksi liikkeet ja myyjät suostuvat tähän jos he tietävät kuvion? Liikkeellä ei ole tässä välttämättä mitään riskiä. Luoton tarjoaa yleensä rahoitusyhtiö. Liike saa rahansa heti.
  3. Saako luotolla ostetun puhelimen myydä? Tämä riippuu ilmeisesti siitä onko tuote ostettu osamaksulla vai kulutusluotolla. Perinteisessä osamaksukaupassa tuotteen omistusoikeus siirtyy ostajalle vasta kun viimeinen osamaksuerä on maksettu. Osamaksukauppaa käytetään lähinnä autokaupassa. Matkapuhelimia ja muita tavaroita ostaessa kysymys on kulutusluotosta, jossa tuotteen omistusoikeus siirtyy ostajalle heti.
  4. Onko tämä laillista? Jos matkapuhelimen ostajalla ei olisi aikomustakaan maksaa luottoa takaisin, olisi kyseessä varmaan jonkinlainen petos. Muuten tässä ei ilmeisesti ole laillista estettä.
  5. Voiko tästä jäädä kiinni (jos oletetaan ettei aikoisi maksaa luottoja takaisin)? En tiedä.  Rahoitusyhtiöt eivät saa siirtää tietoja keskenään (joitakin poikkeuksia on). Suomessa ei ole positiivista luottotietorekisteriä.

Tällainen juttu tällä kertaa.

Jos miettii hetken tuota politiikkapuolta, tämä puoltaisi mielestäni positiivista luottotietorekisteriä Suomeen. Toisena juttuna tulee mieleen että muistaakseni uudessa kulutusluottojen sääntelyä koskevassa laissa on poikkeus, jossa tällainen tavaroiden kauppaan kytketty luotto rajattiin kiristysten ulkopuolelle. Voipi olla (jos muistini pelittää oikein) että tässä jäi nyt aika vaarallinen reikä auki.

 

3 kommenttia

  1. Ostitko puhelimen halvan puhelimen?

    Oletan ettet. Luottokoron ja kulujen kanssa puhelinta kauppaavalle maksut lähestynevät jotain 2000 e. Siinähän tälle kyseenalaiselle piiavippimuodolle tulisi hintaa kaksinkertaisesti. Pahaan jamaan tuollaiset kuviot ihmisiä vievät.

  2. Toisaalta halvalla myytävä puhelin on voitu hankkia identiteettivarkaudella jolloin laskut menevät uhrille. lisätietona: erään kaverin nimissä oli aikoinaan tilattu tablettia ja telkkaria, jotka identiteettivaras on vielä noutanut tavarat ihan eri puolelta suomea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.