Muumi-mukit sijoituksena

Fazer-muki ja ostaja (IS:n video)
Fazer-muki ja ostaja (IS:n video)

Lehdissä oli taas tänään juttua Muumi-mukeista. Huutokauppakeisarina tunnetun Aki Palsanmäen huutokaupassa maksettiin Fazer-muumimukista 9050 euroa.

Tämä sai minut pohtimaan Muumi-mukien järkevyyttä sijoituskohteena.

Iskelmä-radio teki pari vuotta sitten vertailun Muumi-mukien hinnoista vuosien 2013 ja 2016 välillä. Tästä vertailusta revittiin otsikkoja, joiden mukaan Muumi-mukit voivat olla parempi sijoitus kuin osakkeet.

Teoriassa näin voi olla. Käytännössä Muumi-mukit – kuten kaikki muukin keräilytavara – on vähän hankala sijoituskohde.

Ensimmäinen ongelma on mukien kuluminen. Tästä saatiin hyvä esimerkki pari viikkoa sitten. Vilijonkka-mukin 6100 eurolla ostanut nainen peruutti kaupan, sillä mukista oli löytynyt hiushalkeama. Oletettavasti tätä kyseistä mukia oli pidetty kuin kukkaa kämmenellä. Tästä huolimatta siihen oli päässyt tulemaan murtuma. Arvonsa säilyttääkseen mukeja ei saisi käyttää.

Tästä päästää Muumi-mukien toiseen haasteeseen eli säilytykseen. Olen itse tuhonnut vahingossa avovaimoni yli 200 euron arvoisen Muumi-mukin. Minulla ei ollut mitään käsitystä kyseisen mukin hinnasta. Se oli meillä samassa paikassa kuin muutkin mukit. Otin sen käyttöön ja kyllä, onnistuin tiputtamaan juuri sen kaikkein kalleimman mukin maahan.

Kotivakuutuksesta ei ollut tässä apua. Mukin vakuutushinnan ja omavastuun huomioiden minkäänlaista korvausta ei olisi tullut. Kalleimmat mukit voi toki lisätä vakuutukseen. Tästä alkaa kuitenkin tulla kulua.

Kolmas Muumi-mukien ongelma on että uutena ostettuna niiden hinnasta noin viidenneksen muodostaa arvonlisävero. Käytettyjen mukien ostamisesta taas syntyy muita kuluja kuten postikulut tai kirpputoreilla käymisen kulut.

Itse näkisin Muumi-mukien arvonkehityksen suurimpana riskinä  väärennöksiä. Mukien hintojen kohotessa väärennösten tekemisestä tulee houkuttelevampaa. Väärennösten riski on varmaankin aika pieni. Muumi-mukien markkinat ovat loppujen lopuksi pienet eikä mukien arvo ole kovin suuri. Kuitenkin jos väärennöksiä tulisi markkinoille, voisivat ne romahduttaa mukien arvon.

Jos Muumi-mukit miellyttävät, voi niitä toki keräillä. Meidänkin vitriinikaapista löytyy toistakymmentä Muumi-mukia.

Kovin hyviä sijoituksia Muumi-mukit eivät kuitenkaan ole. Tuossa Iskelmän vertailussakin puhuttiin yksittäisistä kaupoista. Näissä ostajina ovat todennäköisesti yksittäiset keräilijät, jotka maksavat tietyistä mukeista ylihintaa saadakseen kokoelmansa täyteen. Ostolaita ei ole kovin leveä.

Jos Muumi-mukien arvonkehitystä katsoo kokonaisuutena, olisi parempaa tuottoa rahoille saanut S&P 500 -indeksirahastosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.