Laita 2500 euroa uhkapeleihin

Aina edes Anna Kournikova ei auta
Aina edes Anna Kournikova ei auta

Tämä ei ole säästövinkki. Tämä on sijoitusvinkki.

Sijoittamisen perusprosessi on seuraava:

  1. Tavoitteet ja riskiprofiili
  2. Varojen allokointi
  3. Toteutus

Aluksi määritetään tavoitteet ja selvitetään riskiprofiili. Tavoitteisiin vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka nopeasti rahat halutaan käyttöön. Riskiprofiiliin vaikuttaa objektiivinen ja subjektiivinen riskinsietokyky. Objektiiviseen riskinsietokykyyn vaikuttaa esimerkiksi työpaikka, palkka ja ikä. Subjektiivinen riskinsietokyky liittyy siihen kuinka hyvin kestää epävarmuutta ja tappioita.

Tämän blogijutun aiheena on subjektiivinen riskinsietokyky.

Subjektiivinen riskinsietokyky on jotakin, minkä ihmiset yliarvioivat. Luulemme, että kestämme enemmän tappioita ja epävarmuutta kuin mitä oikeasti kestämme.

Koska yliarvioimme riskinsietokykymme, laitamme liian suuren osuuden varallisuudestamme riskisiin sijoitusinstrumentteihin. Pörssikurssien notkahtaessa 25 % myymme kaikki osakkeemme pois (yleensä juuri väärällä hetkellä).

Todellisen kuvan saaminen subjektiivisesta riskinsietokyvystä on hankalaa. Pankit yrittävät selvittää tämän kyselylomakkeilla, joissa kysytään asioita kuten ”jos pörssikurssit laskevat 30 %, mitä teet?”.

Minulla on tehokkaampi keino subjektiivisen riskinsietokyvyn selvittämiseen.

Otetaan aluksi jokin rahasumma, joka on omaan varallisuuteen nähden merkittävä. Käytän tässä esimerkkinä 2500 euroa.

Tämän jälkeen valitaan jokin uhkapeli, jossa voi teoriassa hieman vaikuttaa omaan menestykseen. Ruletti ja lotto ovat tähän huonoja vaihtoehtoja. Parempia ovat esimerkiksi jokin pokerin variaatio, blackjack tai urheiluvedonlyönti. Tämän testin puitteissa parasta olisi jos ei tunne täysin pelin sääntöjä.

Tämän jälkeen valitaan sopiva uhkapelisivusto. Jättäisin melkein Veikkauksen väliin ihan vain siksi ettei vain pääse perustelemaan itselle että kyseessä oli rahojen laittaminen hyväntekeväisyyteen. Nyt on tavoitteena hävitä rahat oikeasti.

Kun sopiva uhkapelisivusto on valittu, alkaa subjektiivisen riskinsietokyvyn testaaminen. Tavoitteena on pelata koko 2500 euron potti hiljalleen samalla pelin sääntöjä opetellen. Tim Ferriss on suositellut kirjassaan prosessin venyttämistä kolmeen tuntiin.

Kun kolme tuntia on ohi (ja 2500 euroa toivottavasti hävitty), on aika reflektoida.

Jos sijoitat esimerkiksi vain 10 000 euroa niinkin hajautettuun tuotteeseen kuin S& 500 -indeksi, tulet todennäköisesti menettämään ainakin kerran kymmenen vuoden aikana (tämä on hatusta revetty tilasto) tuon 2500 euroa muutaman tunnin aikana.

Ps. Subjektiivista riskinsietokykyä voi testata muillakin tavoilla. Tämä on aika konkreettinen.

Pps. Tämä pitää tehdä selvänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.