Sijoittajat tekevät huonoja myyntipäätöksiä

Aitasijoittaja (heh heh)
Aitasijoittaja (heh heh)

Sekä Economist-lehti että Kiplinger’s personal finance raportoivat uudesta, mielenkiintoisesta Selling fast and buying slow -tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan salkunhoitajien ostopäätökset olivat hyviä. Osakkeen lisääminen sijoitussalkkuun paransi sitä. Myyntipäätöksen olivat sen sijaan huonoja. Salkkujen tuotto olisi ollut parempi jos myyntipäätökset olisi tehty satunnaisesti.

Selityksenä tälle on että salkunhoitajat ovat varovaisia ostajia. He käyttävät paljon aikaa ostopäätöksen tekemiseen ja analysoivat yrityksen huolellisesti.

Myyntipäätöksiin ei käytetä läheskään yhtä paljon aikaa. Tämä on totta varsinkin jos salkku on menestynyt huonosti. Salkunhoitajat vaikuttavat myyvän osakkeita, jotka ovat menestyneet joko erittäin hyvin tai erittäin huonosti. Tämä johtunee siitä että nämä osakkeet ovat salkun näkyvimpiä.

Economist-lehden mukaan toinen tutkimus selittää syytä tälle käytökselle. Yksittäiset sijoittajat pyrkivät myymään erityisesti hyvin menestyneitä osakkeitaan.

Selitys on henkinen. Voiton tekeminen tuottaa mielihyvää, jonka tavoittelu johtaa voittajien myymiseen liian aikaisin. Tappion välttäminen taas johtaa huonojen yritysten pitämiseen salkussa liian pitkään.

Ps. Economist-lehden artikkelista löytyi myös hyvä vinkki hyväksi sijoituskirjaksi nimeltään Market wizards. Tämä sekä Power of myth menevät seuraavaksi ostolistalleni.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.