Lyhyen aikavälin sijoitukset

Sijoituskerhon Facebook-ryhmässä oli eilen hyvää keskustelua lyhyen aikavälin sijoituksista. Eräs ryhmän jäsen että voiko indeksirahastoihin sijoittaa jos sijoitusajasta ei ole varmuutta.

Kaivoin tähän vastaukseksi alla näkyvän kaavion.

Sijoituksen aikaväli vs. keskihajonta eri korko/osakepainoilla
Sijoituksen aikaväli vs. keskihajonta eri korko/osakepainoilla

Perinteinen viisaus on että osakesijoitukset pitäisi tehdä vähintään kymmeneksi vuodeksi. Tässä on ajatuksena estää tilanne, jossa sijoitusportfolion arvo olisi alkuperäistä sijoitusta alhaisempi silloin kun rahat tarvitaan käyttöön.

Jos rahat tarvitaan käyttöön nopeammin, perinteinen tapa on kasvattaa velkakirjojen osuutta salkussa. Mitä nopeammin rahat tarvitaan käyttöön, sitä enemmän ja sitä riskittömämpiä velkakirjoja salkkuun laitetaan.

Omaisuusluokkien riskisyys menee järjestyksessä USA:n näkövinkkelistä katsottuna näin:

  • Rahamarkkinarahastot
  • Valtion velkakirjat
  • Yritysvelkakirjat
  • Suurten yhtiöiden osakkeet
  • Kansainväliset osakkeet
  • Pienten yhtiöiden osakkeet

Katsotaan tuota ylle laittamaani kuvaa. Vaaka-akselilla on keskihajonta, joka kuvaa riskiä. Pystyakselilla on arvioitu tuotto. Eri värit ovat eri sijoitusperiodeja. Pisteissä näkyvät painot velkakirjoihin ja osakkeisiin.

Mitä enemmän salkussa on velkakirjoja, sitä pienempi on sijoitusten tuottojen keskihajonta lyhyellä, viiden vuoden sijoitusperiodilla. Pieni määrä osakkeita salkussa kuitenkin sekä vähentää keskihajontaa että kasvattaa tuottoja. Sijoitusperiodin pidetessä suuremmat osakepainot alkavat voittaa.

Jos oma sijoitusperiodi on vain pari vuotta, miettisin itse että kuinka paljon rahoista oikeasti tarvitsee käyttöön silloin parin vuoden päästä. Jos tarvitsee oikeasti kaikki rahat käyttöön, rahat pitäisi laittaa talletussuojatusti pankkiin. Tässä joutuu hyväksymään että tuottoa inflaation päälle ei tule.

Loppuhuomautuksina vielä että hajauttaminen ei ole ainoa tapa suojata salkkua. Osakkeet ja korot eivät myöskään ole ainoat käytössä olevat omaisuusluokat. Se, millä omaisuusluokilla salkku kannattaa rakentaa riippuu pitkälti sijoitusvarallisuudesta. Ja kuten aina, nämä ”faktat” pohjautuvat yleensä enemmän tai vähemmän historiallisiin tuottoihin ja kovariansseihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.