Suojaa henkilötietosi

Lukitaan vähän henkilötietoja
Lukitaan vähän henkilötietoja

Kirjoitin kaksi päivää sitten siitä miten henkilötunnusta ei kannata antaa ostoksia tehdessä. Vietin eilen lisää aikaa saman aiheen parissa. Mietin miten voisin säästää rahaa asettamalla estoja henkilötietojeni käytölle.

Väestörekisterikeskus

Ensimmäisenä kävin Väestörekisterikeskuksen sivuilla estämässä tietojeni luovutuksen markkinointitarkoituksiin. Väestörekisterikeskuksen sivut eivät olleet helpoimmasta päästä käyttää. Hetken klikkailtuani löysin kohdan ”Ilmoita itse”, jonka alta löytyi ”Tietojenluovutuskiellot”.

Tietojenluovutuskiellot
Tietojenluovutuskiellot

Asetin seuraavat kiellot:

 • Yhteystietojen luovutuskielto
 • Suoramarkkinointikielto
 • Henkilömatrikkelikielto
 • Sukututkimuskielto

Jätin asettamatta asiakasrekisterin päivityskieltoa. Ajattelin tämän niin että jos asetan asiakasrekisterin päivityskiellot, yritykset voivat muutettuani lähettää laskuni vanhaan osoitteeseeni. Tämä kielto voisi siis kääntyä tavoitettavani (rahan säästäminen) vastaan.

Trafi

Trafin sivutkin olivat melko hankalat. Lopulta tajusin klikata etusivulla omaa nimeäni. Tämän alta löytyi välilehti ”Tiedonluovutus”.

Trafin tiedonluovutuskiellot
Trafin tiedonluovutuskiellot

Laitoin Trafissa kaikki kiellot päälle. Näen tämän haittapuolina että en saa enää postitse katsastustarjouksia. Myös automerkkien asiakaslehdet jäävät todennäköisesti jatkossa saamatta.

Postitse tulleet katsastustarjoukset olivat tänä vuonna kalliimpia kuin halvimman ajan hakeminen vertailemalla. En siis usko menettäväni tällä mitään.

Muut toimenpiteet

Näiden lisäksi pohdin joitakin muitakin toimenpiteitä. Näitä olivat:

 • Luottokiellon asettaminen. Tämä maksoi Suomen asiakastiedossa 19,90 euroa. Bisnodessa se oli ilmaista. Mielestäni luottokieltojen asettamisen pitäisi olla ilmaista. En asettanut luottokieltoa.
 • Puhelimitse tapahtuvan suoramarkkinoinnin kieltäminen. En voinut tehdä tätä vielä koska puhelimestani ei voi soittaa 0600-numeroihin. Kielto on maksullinen mutta sen suuruus on vain muutama euro.
 • Postitse tapahtuvan suoramarkkinoinnin kieltäminen. Tämä onnistuu postikonttorista käsin.
 • Luottokortin luottorajan muuttaminen. Luottokorttini luottoraja on varsin korkea. Tarvitsen kuitenkin korkeaa luottorajaa yritystoimintani vuoksi.
 • Kaksivaiheisen tunnistuksen lisääminen verkkopalveluihin. Suosittelen ehdottomasti lisäämään kaksivaiheisen tunnistuksen sosiaalisen median verkkopalveluihin sekä sähköpostiin. Tiedän useita henkilöitä joiden sosiaalisen median tilit on varastettu. Tällä voi olla todellinen taloudellinen kustannus.
 • Matkapuhelimen suojaaminen. Matkapuhelin on yhä useammin kytketty suoraan luottokorttin. Lisään oman puhelimeni suojaa puhelimen vaihdolla.
 • Papereiden silppuaminen. Hankin meille kotiin jo aiemmin halvan paperisilppurin. Tuhoan tämän avulla kaikki roskiin menevät laskut ja muut tärkeät paperit.

Ps. Jos olet yrittäjä yksi tärkeimpiä hommia on huolehtia että oma puhelinnumero ei näy YTJ:ssä. Mokasin tämän itse pari vuotta sitten.

Jos tiedät muita hyviä vinkkejä, laita kommenttia alle!

2 kommenttia

 1. Olipa hyvä postaus. Pankkiasioinnin ja verkossa tapahtuvan maksamisen turvallisuudesta voisi myös olla mielenkiintoista lukea. Identiteettivarkaudet ovat myös todellisia rahareikiä, joissa joutuu helposti monen vuoden ajaksi hankaluuksiin rahankäyttöön liittyen. Itselläni ei ole kokemusta, mutta lähipiirissä on harmittavan monta tapausta. Itse olen vuosia silpunnut kaikki henkilökohtaiset paperit ennen paperikeräykseen toimittamista.

 2. Hei, minä tunnen oloni rauhallisemmaksi, kun maksan nettiostokseni pre-paid -luottokortilla, jossa ei ole koskaan kovin paljon ylimääräistä saldoa. Bonuksena tulee se, että isompia ostoksia varten on siirrettävä ensin rahaa, mikä antaa aikaa miettiä, että tarvitsenko tuota oikeasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.