Vähennä alkoholin käyttöä

Karhun alkoholiton olut
Karhun alkoholiton olut

Päihdetilastollisen vuosikirjan mukaan Suomessa ostetaan alkoholia 820 eurolla asukasta kohden. Tämän lisäksi suomalaiset maksavat alkoholin käytön haitoista verotuksessa 140 euroa vuodessa. Alkoholin osuus yksityisistä menoista on keskimäärin 3,7 % vuodessa.

Matematiikka on selkeä. Lopettamalla alkoholin juonnin säästää 1000 euroa vuodessa. Tämän on kauhea määrä rahaa.

Koska ainoastaan Sithit ovat ehdottomia, en ole ryhtynyt absolutistiksi. Oma strategiani on ollut pelkästään raju alkoholin käytön vähentäminen.

Olen viimeisen vuoden aikana juonut alkoholia muistini mukaan (heh heh) neljä kertaa:

  • Kaksi tölkkiä Karjalan nelosolutta ja yksi shotti koskenkorvaa kaverini häissä viime kesänä
  • Kolme pulloa Karhun kolmosolutta kaverini saunassa syksyllä
  • Puoli tölkkiä San Miguel -olutta kämpillä Espanjassa
  • Yksi San Miguel -olut ja yksi Martini Rosso -pohjainen vermut ravintolassa Espanjassa

Rahansäästön lisäksi alkoholin käytön vähentämisessä on ollut runsaasti hyviä puolia. Nämä nyt kaikki arvaavatkin. Vähemmän huonoa oloa, vähemmän masentunutta oloa, vähemmän kaljamahaa, vähemmän valvomista.

En todellakaan väitä etteikö alkoholin käytön vähentämisestä olisi haittaa. Aivan varmasti on. Koska en juo alkoholia, näen joitakin kavereitani enää erittäin harvoin. Tämä on hemmetin sääli.

Omat keinoni alkoholin käytön vähentämiseen ovat olleet seuraavat:

Baarissa ja ravintolassa

Jos olen baarissa, tilaan alkoholitonta olutta. Käyn tekemässä tilaukseni erikseen, pyydän kaatamaan oluen tuoppiin enkä tee tästä erityistä numeroa. (Sori kaikille kavereille jotka eivät tätä tienneet, ne mun oluet on tosiaan ollut alkoholittomia.) Jos olen ravintolassa ja haluan juoda jotakin syntistä, tilaan Coca-Cola Lightin.

Kotona

Jos haluan ostaa kotiin kaljaa, valitsen alkoholittoman vaihtoehdon. Suurin osa alkoholittomasta oluesta maistuu aivan järkyttävältä. Olen kuitenkin löytänyt kaksi hyvää alkoholitonta olutvaihtoehtoa.

Perinteisen suomalaisen lager-oluen paras korvike on varsin uusi tuote eli Karhu 0,0. En tiedä mitä ne tuolla Karhulla tekevät mutta tämä maistuu hämmentävän samalta kuin tavallinen Karhun kolmonen.

Toinen hyvä alkoholiton olut on Big Drop Brewing Co. -panimon Milk Stout. Oma suosikkini on tämä olut ja Sacher-kakku tai pala suklaata.

Perjantai-iltana

Kaverini antoi ohjeeksi että pitää varata seuraavaksi päiväksi jotakin kivaa tekemistä. Tämä on ollut hyvä ohje yleisestikin.

Tällainen vinkki tänään ja vielä sopivasti perjantaina.

 

3 kommenttia

  1. ”Kossyvissy ilman kossua” on myös huomiotaherättämätön alkoholiton drinkki. Siis pelkkä kivennäisvesi limellä.

  2. Itselläni on ollut saman tyyppinen projekti käynnissä, joskin toteutus ei ole ollut yhtä kurinalainen. Olutvinkkinä lidlin oma alkoholiton IPA olut on myös varsin mainiota. Tuo alkoholiton Karhu olikin uusi tuttavuus itselleni, joten pistetäänpä kokeiluun!

  3. Valkoviiniä voi laimentaa vedellä ilman että maku kärsii (muuttuu, muttei sillä tavalla, ettei voisi totutella juomaan vedellä laimennettuna). Kotiin ja mökille varaan vain piniä tölkkejä, joissa juoma säilyy kylmempänä viimeiseen tilkkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.