Mielipiteeni High yield -rahastoista

Minulta kysyttiin eilen mielipidettä high yield -rahastoista. Ilmeisesti monet pankit tarjoavat näitä tällä hetkellä varainhoidon asiakkailleen.

High yield -rahastot ovat korkean riskin korkorahastoja. High yield -lainoja kutsutaan myös roskalainoiksi.

Roskalainat ovat teknisesti lainoja siinä missä muutkin. Lainasta tulee roskalaina jos lainan liikkeellelaskijan luottoluokitus on huono. Huono luottoluokitus tarkoittaa sitä että luottoluokittajan mielestä on olemassa korkea riski että lainan liikkeellelaskija ei kykene maksamaan lainaa takaisin.

(Onhan tämä aika hassua. Tilipankki tyrkyttämässä sijoittajalle amerikkalaisten yritysten roskalainoja… No, takaisin asiaan.)

En tiedä miksi pankki on tällaista roskalainarahastoa tälle sijoittajalle ehdottanut. Yritän arvata. Tässä pari mahdollista syytä:

Ensinnäkin pankkien sijoitussalkut on muodostettu perinteisesti niin että niissä on ollut korkoja ja osakkeita. Aiemmin salkkujen korkokomponentti tehtiin valtionlainoilla. Valtionlainojen korot ovat kuitenkin finanssikriisin jäljiltä jopa negatiivisia. Tämä on ajanut pankit etsimään korkotuotteita, joista tulee edes vähän tuottoa. Korkojen yhä laskettua jäljelle ovat jääneet roskalainat. Toinen tähän liittyvä syy voi olla että salkkuun on haluttu kiinteätuottoisia arvopapereita.

Lisäksi voidaan ehkä ajatella että mikäli osakekurssit laskevat, roskalainojen tuotto ei (kuponkien vuoksi) laske yhtä paljon. Lisäksi talouden kääntyessä taas nousuun roskalainojen arvostus voi palautua nopeammin ennalleen. Toisaalta on mahdollista että sijoittajat alkavat taas hylkiä roskalainoja.

Roskalainat eivät korreloi suoraan osakekurssien eivätkä investointiluokan lainojen kanssa. Roskalainat myös kestävät paremmin korkotason vaihteluita kuin investointiluokan lainat.

Roskalainoihin sijoittavan korkorahaston suurin riski on että liikkeellelaskijat menevät konkurssiin. Tällaisessa tilanteessa tappiot voivat olla suuret.

Kannattaako roskalainarahastoihin sitten sijoittaa?

Vastaukseni on yhtä tylsä kuin aina ennenkin. Mielestäni yksittäisiin tuotteisiin sijoittamisessa ei ole järkeä.

Esittäisin itse varainhoitajalle seuraavat kysymykset:

  • Miten tämä rahasto sopii yhteen tuottotavoitteeni kanssa?
  • Kuinka suuri riski tässä sijoituksessa on? Miten tämä sopii yhteen riskinsietokykyni ja riskinottohalukkuuteni kanssa?
  • Suositteletteko tätä sijoitusta minulle siksi että ajattelette että laskevissa kursseissa saisin tarvittaessa rahani nopeammin käyttööni?
  • Miten arvioitte tämän rahaston reagoivan erilaisiin tapahtumiin markkinoilla?
  • Miten tämä rahasto korreloi muiden salkussani olevien sijoitusten kanssa?

Näiden perusteella voisi ainakin saada selville että suositellaanko tätä tuotetta minulle siksi että se sopii minulle vai siksi että se on kuukauden suositeltava tuote.

Ps. Kirjoitin vielä lisää roskalainojen riskeistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.