Roskalainat eivät ole likvidejä

Kerroin pari päivää sitten mielipiteeni high yield -rahastoista. Lukiessani tänään uusinta Economist-lehteä huomasin että Buttonwood-kolumnisti oli ottanut myös kantaa aiheeseen.

Buttonwood-kolumnistit ajatusketju on suunnilleen seuraava:

Jos haluat ostaa tai myydä yritysten velkakirjoja, sinun täytyy soittaa välittäjälle. Tästä johtuen yritysten velkakirjamarkkinoiden likviditeetti riippuu välittäjäpankkien kyvykkyydestä ostaa velkakirjoja omiin kirjoihinsa. Finanssikriisin jälkeen välittäjäpankkien kirjoissaan pitämien yrityslainojen määrä on romahtanut.

Samaan aikaan kun välittäjien rooli on pienentynyt, halu likviditeetille on kasvanut. Monet sijoittajat käyttävät yritysten velkakirjoja vaihtoehtona käteiselle. Helppo ja kätevä tapa sijoittaa yritysten velkakirjoihin on ostaa ETF-rahastoja. Tässä ei ole itsessään mitään pahaa.

Buttonwood-kolumnisti kuitenkin esittää että yritysten velkakirjojen markkinoista on tullut herkempiä. Halpojen korkojen seurauksena monet yritykset ovat laskeneet liikkeelle velkakirjoja ostaakseen omia osakkeitaan takaisin. Yritysten velkaantumisasteen kasvu on lisännyt yritysten riskejä. Puolella investointiluokan yrityslainoista luokitus on BBB. Taantumassa osan luokitus alennettaisiin roskaksi. Monien rahastojen sääntöjen mukaan ne voivat omistaa ainoastaan investointiluokan velkakirjoja.

Muun muassa näiden syiden vuoksi näyttää siltä että on mahdollista että seuraavassa taantumassa yritysten velkakirjojen arvot voivat pudota todella alhaiseksi.

Alhaisten korkojen maailmassa roskalainarahastot voivat vaikuttaa järkevältä valinnalta. Mikäli uskoo Buttonwood-kolumnistin päättelyketjua, roskalainojen likviditeettiriski on korkea.

Roskalainoihin liittyy myös muita riskejä. Näistä voi lukea lisää vaikka USA:n Securitied and exchange commissionin roskalainoja koskevasta sijoittajatiedotteesta. Muita riskejä ovat esimerkiksi:

  • Korkoriski. Velkakirjojen arvo riippuu käänteisesti koroista.
  • Takaisinmaksun laiminlyönnin riski (luottotappioriski). Roskalainat ovat määritelmän mukaisesti velkakirjoja, joiden luottotappioriski on korkea.
  • Taloudellinen riski. Mikäli taloustilanne heikkenee, sijoittajilla on taipumus paeta vaeta vähäriskisempiin korkosijoituksiin (engl. flight to quality). Taloustilanteen heikkeneminen kasvattaa myös takaisinmaksun laiminlyönnin riskiä.

Jos tämän kaiken tiivistäisi, roskalainat voivat vaikuttaa tällä hetkellä hyvältä sijoitukselta verrattuna muihin korkoinstrumentteihin. Sijoittaja maksaa roskalainoista saatavasta pienestä lisätuotosta huomattavasti lisääntyneenä riskinä.

Roskalainat sopivat sijoittajille, joiden riskinsietokyky on todella korkea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.