Inflaatio näkyy osakekursseissa [ÄPP #1]

Tämä juttu on ensimmäinen osa uudesta sarjasta. Tämä sarja lähti ajatusleikistä. Yritin miettiä että mitkä asiat voisivat olla sellaisia, joita kauhisteltaisiin sen jälkeen kun taloudessa on seuraavan kerran rysähtänyt.

Talouden ei tietenkään tarvitse rysähtää vielä moneen vuoteen. Vaikka USA:n talous onkin jatkanut kasvuaan pidempään kuin koskaan historiassa ei tämä tarkoita että seuraava romahdus olisi aivan nurkan takana.

Ilmassa on kuitenkin ollut tyypillisiä ylikuumenemisen merkkejä jo pari vuotta. Alhaisista koroista puhutaan uutena normaalina. USA:n pörssissä on voinut viimeisen puolen vuoden aikana moninkertaistaa rahansa sijoittamalla listautuviin yrityksiin aamulla ja myymällä osakkeet iltapäivällä. Suomessa tuulipukukansa ostaa herätyskokouksien innoittamana lainarahalla sijoitusasuntoja.

Olen yrittänyt miettiä tälle blogisarjalle hyvää nimeä. Paras keksimäni on Älä puhu potaskaa eli ÄPP. Vähän niin kuin lapsi meinaa tehdä jotakin tuhmaa ja hänelle sanotaan: ”Äpp äpp äpp!”

Nämä ajatukset eivät ole tietenkään omia keksintöjäni. Nämä ovat enemmänkin kasa ajatuksia, joista olen lukenut ja jotka vaikuttavat mielestäni mielenkiintoisilta.

Sarjan ensimmäinen ajatus on ns. asset price inflation.

Talouslehdissä on kirjoitettu paljon siitä miten meillä ei ole tällä hetkellä inflaatiota. Inflaation puutteesta johtuen jotkut (populistiset) poliitikot ovat ehdottaneet että meillä on varaa elvyttää. Yhdysvalloissa puhutaan paljon  modernista rahateoriasta (engl. Modern Monetary Theory).

EKP:n pääekonomisti sanoi Taloussanomien mukaan vuonna 2016 seuraavasti:

EKP jatkaa politiikkaansa niin pitkään kuin on tarpeellista. Minkä pitää muuttua ennen kuin muutamme politiikkaa? Yksinkertaista. Inflaation pitää liikkua kestävällä tavalla kohti kahta prosenttia.

Meillä ei tosiaan ole inflaatiota perinteisessä mielessä. Keskuspankit ovat kuitenkin elvyttäneet finanssikriisin jälkeen niin maan penteleesti. Missä inflaatio oikein luuraa?

Joidenkin ajattelijoiden mielestä inflaatio on ollut valtavaa. Inflaatio ei ole vain näkynyt ruoan hinnassa. Inflaatio on näkynyt osakekursseissa.

Eri omaisuuserien inflaatio finanssikriisin jälkeen
Eri omaisuuserien inflaatio finanssikriisin jälkeen

Käytännössä tämä tarkoittaisi että jos on pitänyt säästönsä riskittömästi pankkitalletuksissa (kuten minä), on säästöjen arvo tippunut enemmän kuin luulisi.

Tämä säästöjen arvo ei ole näkynyt ostovoiman pienenemisenä. Se on näkynyt varallisuuteni laskuna suhteessa niihin, joiden varat ovat olleet kiinni sellaisissa omaisuuserissä, joiden arvoa elvytys on nostanut.

Ps. Tästä seuraa toinen ajatus. Pörssituotot eivät välttämättä ole olleet yhtä kovia kuin pelkkä perinteiseen riskittömään tuottoon (valtion velkakirjat) vertaaminen antaisi ymmärtää.

Lähteitä ja lisätietoa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.