Menoni ylittävät tuloni

Mutta... minä...
Mutta… minä…

Kirjoitin tänne blogiin kolme vuotta sitten mitä tehdä jos rahat eivät riitä. Olen nyt itse tässä tilanteessa.

Viimeinen vuosi on ollut haastava. Menetimme syksyllä lähes kaiken irtaimen omaisuutemme emmekä voineet enää palata kotiimme. (Kirjoitan tästä blogijutun kun pystyn.) Irtisanouduin työstäni opettajana. Joulun alla terveysongelmani pahenivat. Keväällä jätin kesken opintoni yliopistossa.

Täytin viime vuoden lopussa 40 vuotta. Viimeksi elämäni oli vastaavassa umpisolmussa tasan kymmenen vuotta sitten joutuessani työttömäksi. Aloin tuolloin kirjoittaa tätä blogia.

Jos tästä hakee jotakin positiivista, ymmärrän nyt paljon paremmin vakavista rahavaikeuksista kärsiviä ihmisiä. Monilla sivuilla sanotaan että talousvaikeuksien ilmaantuessa ei kannata lamaantua. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty.

En ole itse yli vuoteen (oikeasti) seurannut tulojani ja menojani. Vaikka tiesin että tämä on tärkeää, tuntui tämä jotenkin turhalta. Tiesin että menoni ylittävät tuloni. Miksi ihmeessä minun pitäisi kääntää veistä haavassa?

No, syy on tietenkin siinä että epätietoisuus taloudellista tilanteesta pahentaa ahdistusta entisestään.

Minulla oli tähän toki hyviä perusteluja tekosyitä. Minulla ei esimerkiksi ollut moneen kuukauteen tietokonetta. Tämä johtui yksinkertaisesti siitä että omaisuuden korvaaminen täytyi aloittaa tärkeimmistä kuten ruoanlaittovälineistä ja perusvaatteista. Excelin ostin koneeseeni vasta kaksi viikkoa sitten.

Joka tapauksessa, tältä tämä nyt näyttää.

Nettotulomme ovat kuukaudessa 1760 euroa. (Karsitut) menomme ovat 4910 euroa. Elämme joka kuukausi 3150 euroa velaksi.

Kiva.

Menojen jakautuminen
Menojen jakautuminen

Menot jakautuvat oheisen kuvan mukaisesti.

Jos palataan tuohon aiempaan blogijuttuun, kirjoitin siinä seuraavasti:

Jos budjetti ei täsmää ensimmäinen vaihe on budjetoitujen menojen karsiminen. Andrew Tobias varoittaa että menoja ei saa karsia epärealistisesti. Menojen asettaminen epärealistiselle tasolle on ainoastaan tapa varmistaa että budjetti ei tule toteutumaan.

Tässä harjoituksessa olikin positiivista se että tulojen tarpeeni on kuin onkin alhaisempi kuin odotin. Reilun 3000 euron kuukausittainen nettotulojen lisäys on täysin tehtävissä.

Seuraavaksi lähden tekemään tuota nettotulojen lisäystä. Tämän jälkeen lähden tarkentamaan talouden seurantaa. Nyt kun minulle on tuo Excelikin käytössä, teen meille paperiset lomakkeet päivittäiseen menojen seurantaan.

 

3 kommenttia

 1. Kommentti jo vanhaa postaukseen;

  Olen lukenut blogia joskus aktiivisesti ja saanut siitä paljon ideoita irti. Edellisestä kerrasta onkin kulunut jo useampi vuosi jolloin sivuilla viimeksi kävin.
  Ihmettelen vain kuinka on voinut käydä niinkuin on käynyt? Kuinka tulot voivat kääntyä menojen kanssa toisinpäin? Luulin tämän olevan mahdollista vain jenkeissä.
  Ehkä se postaus aiheesta joskus tulee.

  Tsemppiä!

  1. Tämä postaus (tai postaukset) ovat olleet luonnoksina minulla useamman vuoden. Täytyy katsoa saanko ne joskus julkaistua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.