Koronavirukseen varautuminen

Tässä blogipostauksen muodossa sama, jonka kirjoitin Tarkkamarkan Facebook-sivuille:

Olen miettinyt nyt jo viikkojen ajan kirjoitanko koronaviruksesta blogijuttua. Yritin alkaa kirjoittaa sellaista eilen illalla ja nyt täytyy todeta että tästä ei ainakaan tänä yönä tule mitään.

Haluan sanoa koronaviruksesta ainakin nämä kolme asiaa:

  1. Koronavirus ei ole kuten influenssa. Koronavirus on paljon vakavampi asia. Oikea reaktio tällä hetkellä on pelko.
  2. Olen nähnyt viimeisten päivien aikana suomalaisissa lehdissä sellaisia tietoja koronaviruksesta, jotka ovat ristiriidassa luotettavien, ulkomaisten lähteiden kanssa.

    Pidän itse luotettavina lähteinä esimerkiksi WHO:ta, CDC:tä, ECDC:tä (Euroopan tartuntatautivirasto) sekä laatulehtiä kuten New York Times ja The Economist.

    Suosittelen kaikkia lukemaan tietoa suoraan näistä lähteistä.

  3. Koronaviruksen tärkeimmät vaikutukset tulevat olemaan varmasti terveydellisiä. Ulkomaisten ennusteiden mukaan koronavirukseen tulee Suomessakin kuolemaan aivan liian monta ihmistä.

Koska potentiaaliset riskit ovat niin suuret, viranomaistemme ja valtionjohtomme pitäisi ennakoivasti ja ilman että kaikkia faktoja tiedetään ottaa käyttöön järeitäkin keinoja viruksen leviämisen hidastamiseksi.

Vain hidastamalla viruksen leviämistä saamme pelattua tarpeeksi aikaa, jotta suurempi osuus sairastuneista sairastuisi silloin kun tautia tunnetaan paremmin ja siihen on potentiaalisesti löydetty toimiva hoitokeino. Viruksen leviämisen hidastaminen olisi tärkeää myös siksi että kaikki sairastuneet eivät kuormittaisi terveydenhoitojärjestelmäämme samaan aikaan.

Koska Suomessa ei vielä laajamittaisesti pelätä koronavirusta, lehdistä lukemani tiedot ovat ristiriidassa luotettavien lähteiden kanssa ja koska koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi ei tehdä riittäviä toimia, suosittelen omalta osaltani jokaista ottamaan uutisoituja järeämmät toimet niin mahdolliseen sairastumiseen varautumisessa kuin viruksen leviämisen estämisessä.

Tärkeimmät vinkkini ovat seuraavat:

NYT: Hanki kotiisi nyt kolmen kuukauden reseptilääkkeet, käsidesiä, muutama FFP2/FFP3-hengityssuojain, riittävä määrä kipulääkettä, hygieniatuotteita, puhdistusaineita sekä vitamiineja. Älä kättele muita ja pidä turvaväli muihin, varsinkin flunssaoireisiin ihmisiin.

SITTEN: Tilanteen edetessä vältä suuria väkijoukkoja sekä läheistä fyysistä kontaktia muiden kuin perheenjäsentesi kanssa. Varaudu sitten seuraaviin kolmeen tilanteeseen:
1) Lapsesi koulukäynti ja päiväkodissa käyminen estyy
2) Sinä, perheenjäsenesi tai yhteisösi jäsen sairastuu ja joudut kahden viikon karanteeniin ilman pääsyä ruokakauppaan sekä hoitamaan sairastunutta perheenjäsentä kotona
3) Massatapahtumien peruminen sekä julkisen liikenteen pysähtyminen tai merkittävä vuorojen rajoittaminen

SEURAAVAKSI: Kun nämä valmistelut on tehty, varaudu siihen että ensi syksystä alkaen:
– monissa täysin arkisissa tuotteissa voi olla merkittäviä saatavuushäiriöitä
– voimme nähdä irtisanomisia
– sekä mahdollisia muita, vakaviakin häiriöitä yhteiskunnan toiminnassa.

Vaikka se tuntuu pahalta, suosittelen myös ottamaan vanhempien sukulaisten kanssa puheeksi järjestelyt heidän mahdollisen kuolemansa varalta.

Kyllä, on täysin mahdollista että tämä varautuminen on turhaa. Voi olla että virus käyttäytyi eri tavalla Kiinassa kuin se käyttytyy täällä tai että viranomaisemme pystyvät pysäyttämään koronaviruksen epidemian leviämisen Suomessa. Toivo ei kuitenkaan ole strategia.

Ajattele tämä varautuminen vakuutuksena. Näiden toimenpiteiden tekemisen maksaa sinulle todennäköisesti vähemmän kuin mitä maksat perheesi vakuutuksista vuodessa. Ja vaikka maksat kotivakuutusta tulipalon varalle, et ole pettynyt jos talosi ei palaisikaan.

Koronaviruspandemian todennäköisyys Suomessa on kuitenkin tällä hetkellä merkittävästi korkeampi kuin kotisi tulipalon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.