Ruoan hinnannousuun varautuminen

Ohrasato uhattuna?
Ohrasato uhattuna?

Yksi viimeisten viikkojen projektejani on ollut ruoan hinnannousuun varautuminen. Koronavirus voi aiheuttaa ruokien hintojen nousua monella eri tavalla.

Ruoka voi jäädä pelloille tai kokonaan viljelemättä työvoiman puutteen vuoksi. Ensimmäiset viitteet tästä tulivat kun joidenkin hedelmien saatavuus heikkeni maataloustyöntekijöiden jäätyä kotiin hoitamaan lapsia Espanjassa. Lisäksi Suomessa ja monissa muissa maissa maatalouden kausityövoimasta suuri osa on ulkomaista. Kun rajat ovat kiinni, ei tämä työvoima pääse liikkumaan. Ulkomailta tulevat maatalouden työntekijät ovat usein ammatti-ihmisiä. Heidän korvaamisensa kotimaisilla työttömillä ei ole helppoa.

Työvoima voi myös sairastua. USA:ssa suuret lihanjalostamot ovat joutuneet sulkemaan oviaan koronaviruksen levittyä tiettyjen avaintyöntekijöiden keskuudessa.

Ravintolat ja laitosruokalat käyttävät hieman eri ruokaa kuin kotitaloudet. USA:ssa tämän seurauksena ruoka mätänee pelloille.

Kun ruokiin tulee hintapainetta, ostajat voivat pyrkiä ostamaan ruokaa tuottajilta halvemmalla. Jos tuottajat arvioivat että ostohinnat laskevat, eivät he uskalla ottaa taloudellista riskiä ruoan tuottamisesta.

Maat voivat säästää ruoan vain omille kansalaisilleen. Esimerkiksi Vietnam (maailman kolmanneksi suurin riisin viejä) on rajoittanut riisin vientiä. Venäjän ja Kazakstanin (suuria viljan viejiä) on puhuttu rajoittavan viljojen vientiä. Yksittäisen maan näkökulmasta ruoan vienti ei ole välttämätöntä. Tämän seurauksena maat jotka vievät ruokaa voivat päättää että ne päästävät töihin vain sen määrän työntekijöitä mitä vaaditaan omavaraisuuteen. Tästä on ollut viitteitä Australiassa.

Koronavirus on aiheuttanut myös logistiikkaketjujen pidentymistä ja hidastumista. Ruoka on tunnetusti herkkää pilaantumaan. Logistiikkaketjujen hidastuminen haittaa myös elävien eläinten kuljetusta.

Kaiken tämän päälle voi tulla ongelmia elintarviketeollisuuden käyttämien raaka-aineiden (esim. lannoitteet), varaosien sekä laitteiden korjaajien saatavuudessa.

Joidenkin kotimaisten arvioiden mukaan ruoan hinnan nousu ei ole ongelma. Vaikka ruoan hinta nousisi, polttoaineiden alhaiset hinnat kompensoivat tätä kuluttajan lompakossa. Tältä argumentilta katosi pohja pari päivää sitten öljyn hinan lähdettyä nousuun.

Kaikkein näiden syiden vuoksi olen sitä mieltä että ruoan hinnannousua vastaan kannattaa nyt varautua. Pidän tätä järkevänä vakuutuksena. Olen itse varautunut ruoan hinnan nousuun (ja saatavuushäiriöihin) ainakin kolmella eri tavalla:

  1. Kotivara. Kuten blogiani lukevat tietävät, tutkin ruokien hintoja eri tavoilla. Pyrin ostamaan ruokaa varastoon silloin kun se on halpaa. Aloin kasvattaa kotivaraani jo helmikuun puolella.
  2. Omavaraisuuden lisääminen. Meillä on varsin laaja puutarha. Saamme omalta pihalta mustaherukkaa, punaherukkaa, mansikkaa, karviaisia, luumuja sekä omenoita. Saamme syksyisin omasta metsästä riistaa ja marjoja. Kesäisin kalastamme kuhaa ja ahventa pakkaseen. Olemme lisäämässä omavaraisuutta mm. perunan, porkkanan ja lantun kautta.
  3. Hintojen tarkkailu. Minulla on oma ostoskori, jonka hintojen muutosta seuraan. Olen lisäksi tarkkaillut jo kuukauden päivät ruoan futuurihintoja. Näiden perusteella tiettyjen ruokien hinnat ovat nousussa mutta toisissa kysynnän lasku on kompensoinut tuotannon supistumista. Olen harkinnut vakavasti että suojaisin oman talouteni ruoan hintojen nousua vastaan muodostamalla rahoitustuotteista tätä vastaan vakuutuksen.

Tässä yksi analyysi koronavirukseen liittyen. Minulta on pyydetty tästä aiheesta jo kymmeniä blogijuttuja. Erityisesti tuntuu kiinnostavan arviot pörssikurssien ja eri rahoitusinstrumenttien hintojen kehityksestä sekä yleisesti varautumisesta (engl. prepping). Jos tulee spesifejä kysymyksiä tai blogijuttutoiveita, laita kommenttia. Olen pyrkinyt tietoisesti vähentämään netissä olemista ja jopa sulkenut matkapuhelimeni, mutta kirjoittelen kyllä tänne mielelläni jos jotakin herää. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.