Kaikkien munien laittaminen samaan koriin

Keskustelimme äsken kaverini kanssa sijoittamisesta. Hän sanoi tekevänsä ainoastaan sijoituksia, joiden arvo heilahtelee rajusti. Tästä tuli mieleeni ajatus siitä mikä on riskinen sijoitus.

En tiedä kuinka hyvin osaan selittää tämän ajatuksen auki mutta kokeillaan.

Lähdetään liikkeelle siitä mistä pankit puhuvat kun ne puhuvat sijoittamisen riskeistä:

  1. Pankeille riskinen sijoitus tarkoittaa sitä että sijoituksen arvo voi heilahdella voimakkaasti sijoitusaikana (ns. volatiliteetti).
  2. Pankit arvioivat sijoituksen riskiä menneisyyden perusteella. Kukaan ei kuitenkaan voi tietää miten sijoituksen arvo tulee heilahtelemaan tulevaisuudessa.
  3. Pankkien käsityksessä riskistä ei ole kyse siitä tuleeko sijoituksen arvo nousemaan vai ei. Vaikka sijoituksen arvo nousisi raketin lailla, sijoitus voisi silti olla riskinen jos sen arvo heilahtelee rajusti matkalla ylös.

Esimerkiksi Warren Buffett on sitä mieltä että tällainen riskin määritelmä on typerä.

Toinen tapa ajatella riskiä on todennäköisyys sille että sijoittaja pääsee sijoitustavoitteeseensa.

Tästä tullaan tämän jutun varsinaiseen otsikkoon. Jos sijoitettavat rahasummat ovat muutamia kymppejä kuukaudessa ja sijoittajan tavoitteena on rikastuminen, ovat matalakuluiset indeksirahastot täysin väärä sijoituskohde.

Viisikymmentä euroa sijoitettuna 20 vuodeksi 4 % tuotolla
Viisikymmentä euroa sijoitettuna 20 vuodeksi 4 % tuotolla

Tyypillisen osakeindeksirahaston odotettu tuotto kulujen jälkeen on noin 4 % vuodessa. Oletetaan että alkupääomamme on 100 euroa ja että sijoitamme kuukausisäästösopimuksella 50 euroa jokaisena kuukautena kahdenkymmenen vuoden ajan.

Vuonna 2040 tällainen 12 100 euron sijoitus on kasvanut ainoastaan 18 561 euroon.

Jos tavoitteena oli että kasassa olisi esimerkiksi 100 000 euroa tai jopa miljoona euroa, ei tavoitetta saavutettu.

Sen sijaan jos sijoittaja olisi sijoittanut rahansa yhteen ainoaan teknologiaosakkeeseen, olisi sijoittajalla ollut alusta asti edes teoreettinen mahdollisuus päästä tavoitteeseensa.

Miksi sitten pankit käyttävät sijoitusten arvon heilahtelua sijoituksen riskin mittarina?

Ilmeisesti tärkein syy tähän on että ihmiset ovat heikkoja sietämään sijoituksen arvon heilahtelua. Kun pörssikurssit romahtavat, monet sijoittavat myyvät kaikki sijoituksensa pois.

Tämän pankkien käyttämän riskin määritelmän on tarkoitus suojella meitä omilta psykologisilta heikkouksiltamme.

Kuitenkin jos sijoittaja on sijoittanut yhteen ainoaan yhtiöön ja uskoo tähän yhtiöön vakaasti ja uskoo ja luottaa tämän yhtiön visioon, hän ei välttämättä myy sijoituksiaan pois. Lopputuloksena voi olla huikea jättipotti.

Näin on käynyt esimerkiksi niille henkilöille, jotka sijoittivat kymmenen vuotta sitten Amazoniin, Teslaan tai bitcoiniin.

Yksi kommentti

  1. Pörssiosakkeiden osto kannattaa hajottaa ainakin 3-5 osakkeeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.