Lue tämä ennen kuin ostat Gamestopin osaketta

Gamestopin osakkeen arvo kävi yli 230 dollarissa eilen illalla
Gamestopin osakkeen arvo kävi yli 230 dollarissa eilen illalla

Ne, jotka seuraavat minua Instagramissa tietävät että olen ihmetellyt Gamestopin osakkeelle suunniteltua short squeeze -hyökkäystä jo viikkojen ajan. Nyt tästä kirjoitetaan jo suomalaisissa iltapäivälehdissäkin.

Kerron tässä blogijutussa muutaman asian, jotka on hyvä tietää ennen Gamestopin osakkeen ostamista.

Mietin Gamestopin osakkeen ostamista jo kun osake oli 20 dollarissa. En kuitenkaan tehnyt tätä.  Ajattelin että vaikka osake voisi nousta 30 dollariin ja saisin tästä ehkä 50 % pikavoiton, voisin myös menettää 25 % sijoitetusta pääomastani. Nyt kun osake on noussut yli 200 dollariin, en ajattele riskejä enää ollenkaan. Mietin ainoastaan että jos ostaisin Gamestopin osaketta tänään iltapäivällä voisin olla muutaman tunnin kuluttua jopa miljoona euroa rikkaampi.

Gamestopin osakkeen arvon nousussa ei ole kysymys siitä että Gamestopin arvo yhtiönä olisi noussut muutamassa viikossa monikymmenkertaiseksi. Kysymys on puhtaasta spekulatiivisesta maniasta. Markkinoita ajaa ahneus ja sijoittajia pelko jäädä pois markkinoiden noususta (engl. FOMO, fear of missing out).

Jotkut nyt tapahtuvat ilmiöt ovat samoja, joita tapahtuu kaikissa spekulatiivisissa manioissa. Se mitä Gamestopin osakkeelle tapahtuu ei eroa merkittävästi siitä mitä tapahtui Hollannissa vuonna 1637 tulppaanimaniassa, Ranskassa vuonna 1720 Mississippin kuplassa tai vuonna 2000 IT-kuplassa.

Redditin r/wallstreetbets -subredditin pääargumentti Gamestopin osakkeeseen sijoittamiselle on ns. short squeeze -ilmiö. Koska Gamestopin osakkeen short interest on 137 %, ostamalla Gamestopin osaketta Redditin käyttäjät voivat pakottaa shorttaajat luopumaan short-positioista ja ostamaan lainaamansa osakkeet. Teoriassa tämä pakottaisi Gamestopin osakkeen absurdiin kurssinousuun.

Redditin sankariksi tässä taistelussa hedge-rahastoja vastaan on noussut käyttäjä u/DeepFuckingValue, joka on tämän saagan aikana onnistunut nostamaan Gamestop-omistuksensa arvon 50 000 dollarista yli kahteenkymmeneen miljoonaan dollariin.

Tästä päästään ensimmäiseen riskiin.

Emme tiedä milloin short squeeze on ohitse

Short squeeze -ilmiö on sinänsä todellinen. Yksittäinen sijoittaja ei kuitenkaan voi tietää milloin tämä ilmiö on ohi. Piensijoittajat voivat jatkaa osakkeen ostamista vaikka argumentti osakkeen arvon nousulle on jo kadonnut.

Osakkeen shorttaus ei myöskään ole todellisuudessa yhtä yksinkertaista kuin miten se Redditissä esitetään.

Suuret sijoittajat saavat tiedon piensijoittajien kaupoista etukäteen

Monet amerikkalaiset piensijoittajat käyvät kauppaa Robinhood-nimisen sovelluksen kautta. Kaupankäynti Robinhood-sovelluksen kautta on ilmaista. Robinhood tekee rahansa sillä että he lähettävät tiedon piensijoittajien tekemistä kaupoista ensin suursijoittajille ja vasta sitten markkinoille.

Monet piensijoittajat ajattelevat että he voivat ostaa osaketta niin kauan kuin se nousee ja myydä osakkeensa pois heti kun osakkeen arvo alkaa laskea.

USA:ssa on mennyt viraaliksi TikTok-video, jossa @ChadandJenny-käyttäjänimeä käyttävä pariskunta kertoo kaksikymmenkertaistaneensa rahansa tällä momentum trading -strategialla.

Suursijoittajat voivat kuitenkin likvidoida koko positionsa millisekunneissa ennen kuin yksikään piensijoittaja ehtii edes kissaa sanoa, saati sitten siirtämään sormeaan Myy-napille.

Kaupankäynti voidaan keskeyttää

Osakemarkkinoilla on käytössä ns. circuit breaker -sääntö (ks. trading halt), joka keskeyttää kaupankäynnin markkinoiden ylikuumentuessa. Gamestopin osake laukaisi tämän säännön useita kertoja eilen. Tämän säännön tavoitteena on antaa sijoittajille hetki aikaa hengähtää. Suursijoittajat voivat kuitenkin jatkaa kaupankäyntiä pörssin ulkopuolella kaupankäynnin keskeytyksen aikanakin (ks. dark pool).

Osakevälittäjien järjestelmät voivat kaatua

USA:ssa piensijoittajien käyttämä Robinhood-sovellus on kaatunut useita kertoja viimeisen vuoden aikana. Näin on käynyt varsinkin markkinoiden ylikuumentuessa.

Kaupat voidaan perua

Osakemarkkinoiden sääntelijät voivat perua jo toteutuneita pörssikauppoja.

Pörssiyritykset voivat tehdä toimenpiteitä huomaamatta

Monet ovat ennustaneet että seuraava meemiosake on maailman suurin elokuvateattereita omistava yritys AMC Entertainment Holdings. Kirjoitin tästä itsekin Facebookin Sijoituskerho-keskusteluryhmään.

AMC:n osake on nyt noin 8 dollarissa. Ennen koronapandemiaa osake oli 20 dollarissa. Osakkeella olisi siis mahdollisuus tuplaantua ennen kuin sen arvo olisi sama kuin ennen pandemiaa. AMC:n markkina-arvo on kuitenkin tämän kirjoitushetkellä kolme kertaa suurempi kuin ennen koronapandemiaa.

Miten tämä on mahdollista?

AMC:n johto on yksinkertaisesti käyttänyt tilanteen hyväkseen ja myynyt omia osakkeitaan suursijoittajille pörssin ohi pitäen samalla huolen siitä että osakekurssi pysyy jatkuvasti samalla tasolla.

(En nyt löydä tarkkoja lukuja mutta muistaakseni AMC:n osakkeiden määrä oli vielä pari viikkoa sitten noin 80 miljoonaa kappaletta ja nyt niitä on markkinoilla yli 300 miljoonaa kappaletta.)

Redditin (ja sosiaalisen median) manipulointi on naurettavan helppoa

Mennään vielä Gamestopin ulkopuolelle ja yleisesti ns. meemiosakkeisiin.

Redditin r/wallstreetbets -subredditiä lukevan on hyvä ymmärtää että Redditin manipulointi on äärimmäisen helppoa.

Suomessa uutisoitiin toissapäivänä miten muutama Redditiin tehty kirjoitus nosti Nokian osakkeen kurssin nousuun ja päivävaihdon ylös.

Näiden Nokiaa hehkuttavien Reddit-kirjoitusten takana oli ehkä vain yksi ainoa taho, joka on luonut Redditiin viimeisen parin kuukauden aikana satoja uusia tilejä.

Jos tämä kuulostaa salaliittoteorialta, kannattaa pitää mielessä että Instagramiin on luotu viimeisen parin viikon aikana tekaistuja käyttäjätilejä satojen suomalaisnaisten tileillä. Tavoitteena on ollut saada Instagram-käyttäjät luulemaan että alkuperäisen tilin omistava suomalaisnainen on alkanut myydä kuviaan OnlyFans-palvelun kautta. Tämän operaation kustannus on ollut jollekin kymmeniä tuhansia euroja. Vastaavasti tämän operaation tuotto on ollut ehkä satoja tuhansia euroja.

Kuinka paljon rahaa ja energiaa jonkun kannattaisi käyttää tällä hetkellä r/wallstreetbets -subredditin manipulointiin?

Jos yhdellä ainoalla tämän subredditin etusivulle nousevalla keskusteluketjulla saadaan Nokian markkina-arvo ylös miljardeilla euroilla, vastaus on miljoonia dollareita.

Redditin vanhoille ja arvostetuille käyttäjille voidaan myös maksaa rahaa (ja todennäköisesti maksetaankin) tiettyä osaketta ylistävien kommenttien kirjoittamisesta. Pörssikurssin arvon manipuloijat voivat halutessaan ostaa lisäksi mielipiteitä ja postauksia sosiaalisen median vaikuttajilta, Instagram-julkkiksilta, näyttelijöiltä ja muilta kuuluisilta henkilöiltä. Tätä varten on olemassa USA:ssa jopa palvelu nimeltään Cameo.

(Ja kyllä, useat julkisuuden henkilöt ovat julkaisseet Gamestopin osaketta ylistäviä postauksia ja twiittejä rahasta. Tämä ei ole mikään salaliittoteoria, tämä on fakta. Esimerkiksi videoista on vain leikattu pois se osuus josta käy ilmi että kysymyksessä on maksettu mainos.)

Tässä oli vain muutamia tapoja, joilla Gamestopin osaketta ostava voi polttaa näppinsä. 

Monien Redditin käyttäjien toiveena on että ostamalla ja pitämällä Gamestopin osaketta, piensijoittajat voivat kerrankin voittaa shorttaajat, hedge-rahastot ja front running -kauppaa käyvät HFT-yhtiöt. R/wallstreetbets on täynnä meemejä siitä miten ”Shitron Research” eli Citron Research) tai Melvin Capital kaatuu.

Tällä hetkellä tilanne kuitenkin on että sama firma (Citadel) joka tukee Melvin Capitalia, ostaa Robinhoodilta tiedon heidän käyttäjiensä osto- ja myyntitoimeksiannoista ennen niiden pääsyä markkinoille.

Jos kiinnostusta riittää, voin kirjoittaa erillisen postauksen meemeistä, Shitronista, FD:stä, paperikäsistä (paper hands) ja siitä mikä Redditin r/wallstreetbets-niminen subreddit oikein on.

Epäilen kuitenkin että tämän viikon jälkeen tällä ei ole kuin historiallista merkitystä.

Yksi kommentti

  1. Vähän menee ohi aiheen, mutta minua kiinnostaa tietää mitä mieltä olet tuosta ”pay for order flow” ilmiöstä joka mahdollistaa ilmaisen kaupankäynnin piensijoittajille. Itse en näe miten se voisi olla huono juttu ”osta ja pidä”-tyylin sijoittajalle.

    Jos jokainen kauppa maksaa esim 5€ (joka on vielä suht halpa kulu), niin on täysin hullua sijoittaa vaikka yhteensä 500€ kuussa kymmeneen eri osakkeeseen, siis ostaa jokaista osaketta viidellä kympillä joka kuukausi. Mutta jos kauppa maksaa 0€ niin tuo toimii ihan hyvin vaikka joku skalppaakin siitä 0.05€ välistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.