Näin saat makuuhuoneen täysin pimeäksi myös kesällä (ja halvalla)

Olen yrittänyt jo vuosien ajan löytää hyvää ratkaisua makuuhuoneen saamiseksi täysin pimeäksi myös kesällä.

Olen kokeillut muun muassa:

  • uusia sälekaihtimia
  • erilaisia pimentäviä rullaverhoja
  • täysin pimentäviä verhoja
  • sälekaihtimia, pimentäviä rullaverhoja ja vielä näiden päälle laitettuja täysin pimentäviä verhoja

Kokeilin jo opiskelija-asunnossa asuessani pimentää ikkunoita pahveilla ja alumiinifoliolla. Kirjoitin jopa tänne blogiin ohjeen alumiinifolion laittamisesta ikkunoihin.

Olen nyt vuosien kokeilujen jälkeen löytänyt ratkaisun, joka täyttää kaikki omat kriteerini:

  1. Huoneen tulee olla yöllä täysin pilkkopimeä. Haluan että makuuhuoneeni on niin pimeä että en näe edes omaa kättäni. Vaikka netissä väitettäisiin muuta, tämä ei onnistu pimentävillä rullaverhoilla tai Ikean pimennysverhoilla.
  2. Minulla ei ole varaa maksaa satoja tai tuhansia euroja kasetin sisällä kulkevasta pimentävästä rullaverhosta. Haluan saada makuuhuoneen pimeäksi edullisesti.
  3. Haluan että huoneessa on päiväsaikaan valoisaa. Pimennysratkaisun tulee olla poistettavissa helposti päivän ajaksi.
  4. Lisäksi haluan että pimennysratkaisu on energiatehokas. Pimentävät rullaverhot toimivat kunnolla vain jos rullaverhon ulkopuolikin on tumma, jolloin ne lämmittävät etelän suuntaan osoittavan makuuhuoneeni pätsiksi.

Jos minulla olisi rahaa kuin roskaa, hankkisin meille kotiin varmaankin joko Keski-Euroopassa suositut 100 % pimentävät ikkunoidan eteen ulkopuolelle laskettavat metalliset kaihtimet tai Ruotsissa suositut kasettien sisällä kulkevat sälekaihtimet.

Taloudessamme on kuitenkin muutakin käyttöä rahalle, joten ratkaisun tuli olla näitä edullisempi.

Olin jo tilaamassa meille pimennyssuojakalvoja kunnes luin Redditistä että USA:ssa joku oli kehitellyt ikkunoihin 100 % pimentävää, siirrettävää pimennysratkaisua. Tämä ratkaisu oli tarkoitettu lapsiperheiden lomamatkoille.

Aloin miettiä ja kokeilla tämän pohjalta omaa ratkaisuani tähän ongelmaan. Useamman epäonnistumisen jälkeen tahdon esitellä oman ratkaisuni, joka on toiminut loistavasti.

Laitetaan aluksi kuva lopputuloksesta.

Lopputuloksena pimennetty huone
Lopputuloksena pimennetty huone

Etkö näe kuvassa muuta kuin mustaa? Aivan! Koska huone on nyt pilkkopimeä!

Vaihe 1. Mittaa karmiesi koko

Omassa huoneessani ikkunat aukeavat kahdessa osassa. Halusin asentaa pimennyksen näiden kahden ikkunan väliin, joten mittasin ulomman ikkunan karmien leveyden ja korkeuden. Omien karmieni leveys ja korkeus oli 125 cm x 125 cm karmin ulkoreunasta ulkoreunaan.

Vaihe 2. Tee tai teetä karmien kokoinen pimennysverho

Kun karmien koko oli tiedossa, marssin Eurokankaaseen ja pyysin heitä tekemään minulle karmieni kokoisen pimennysverhon.

Valitsin kankaan jonka toinen puoli oli kiiltävän valkoinen ja toinen täysin musta. Valitsemani kangas oli 100 % pimentävä. Testasin tämän vielä kaupassa tehokkaalla taskulampulla. Koska yhtään valoa ei tullut verhon läpi, olin tyytyväinen.

Tämän jälkeen pyysin heitä ompelemaan verhon yhteen reunaan 5 cm leveän mustan tarranauhan pehmeää puolta (tarranauha 5 cm ommeltava pehmeä puoli musta).

Pimennysverhon yläreunaan 5 cm leveää pehmeää puolta ommeltavasta tarranauhasta
Pimennysverhon yläreunaan 5 cm leveää pehmeää puolta ommeltavasta tarranauhasta

Pimennysverhon kolmelle muulle sivulle pyysin ompelemaan 2 cm leveän mustan tarranauhan pehmeää puolta.

Tarranauhat ommeltiin pimennysverhon valkoiselle puolelle (ulkopuolelle).

Vaihe 3. Kiinnitä tarranauhan koukkupuoli karmeihin

Ompelutyötä odotellessa marssin Motonetiin ostamaan liimattavan tarranauhan koukkupuolta. Leikkasin tästä noin 10 cm palaset.

Meidän ikkunat aukeavat kahdessa osassa, joten kiinnitin nämä ulomman karmin sisäpintaan.

Nämä ikkunat osoittavat etelään ja kesäkuumalla lämpötila nousi niin korkeaksi että tarranauhan liima suli. Tämän seurauksena verho tippui karmista. Verhon tippuessa tarranauhan lämmin liima tarttui pimennysverhooni pilaten sen.

Vahingosta viisastuneena niittasin tarranauhan kiinni karmiin niittipistoolilla.

Tarranauhan koukkupuolta karmeissa
Tarranauhan koukkupuolta karmeissa

Vaihe 4. Tarkista ompelutyön lopputulos

Kun muutama päivä oli kulunut, sain Eurokankaalta viestin että pimennysverhon ompelutyö oli valmis.

Tarranauhat ommeltuna pimennysverhoon
Tarranauhat ommeltuna pimennysverhoon

Vaihe 5. Kiinnitä pimennysverho karmeihin

Viimeisenä vaiheena on kiinnittää pimennysverho karmeihin. Syy siihen miksi verhon ylälaidassa on 5 cm leveää tarranauhaa on että jotkut pimennyskankaat ovat painavia. Käyttämällä 5 cm leveää tarranauhaa ylälaidassa verho ei pääse tippumaan omalla painollaan tarranauhasta. Sivuille ja alaosaan riittää kokemukseni mukaan kapeampikin nauha.

Pimennysverho kiinnitettynä karmiin
Pimennysverho kiinnitettynä karmiin

Tässä oma vinkkini huoneen saamiseksi täysin pimeäksi.

Ikkunan koosta, valitusta kankaasta, käytetystä tarranauhasta ja kerralla ostettavien verhojen määrästä (jos teetät verhot) riippuen yhden ikkunan pimennysverhon hinnaksi tulee noin 35-50 euroa.

Tämä ratkaisu on toiminut meillä loistavasti nyt toista kesää. Illalla avaan karmin ja asennan pimennysverhon paikalleen. Päivän ajaksi otan yleensä verhon pois.

Jos päivästä on tulossa todella kuuma, jätän verhon kuitenkin paikalleen. Tällöin se estää päivän aikana huoneen lämpenemistä kokemukseni mukaan useilla asteilla ja vähentää iltaista huoneen viilentämisen tarvetta.

Ainakin omaa mieltäni lämmittää suuresti että tämä ratkaisu lisää myös energiatehokkuutta ja edesauttaa osaltaan ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Kysymyksiä ja vastauksia:

Miksi et laittanut tarranauhaa kiinni sisäpuolen karmiin?

Kokeilin tätä yhden kesän verran. Käytämme kuitenkin talvella ikkunoissa tavallisia verhoja. Karmeissa ollut tarranauhan koukkupuoli repi tavalliset verhomme rikki.

Jos koukkupuoli rikkoi tavalliset verhot, miksi et laittanut karmiin kiinni pehmeää puolta?

Jos pimennysverhossa oli koukkupuolta kiinni, ne rikkoivat itsensä pyykinpesukoneessa pestäessä.

Miksi niittasit tarranauhan kiinni?

Huonolaatuisemman tarranauhan liima petti keskikesällä. Tarranauhan liiman pettäessä yhdet verhot tahriintuivat liimaan niin että niitä ei saanut enää puhdistettua.

Tiukempi tarranauha taas upposi karmiin niin tiukasti että kun tarranauha piti irrottaa karmista maalauksen ajaksi, tarraan jäi kiinni säpäleitä karmista.

Miksi verhon yläreunassa on 5 cm kaistale tarranauhaa?

Suuremmissa ikkunoissa 2 cm tarranauha ei vaikuttanut kestävän verhon painoa.

Miksi et käytä vain tavallisia pimennysverhoja?

Kokeilin (lähes) kaikkia muita mahdollisia ratkaisuja mutta pystyin nukkumaan pimennysverhojen ja pimentävien rullaverhojen kanssakin kesäisin vain 3-4 tuntia yössä. Jotta nukun, huoneen täytyy olla täysin pimeä.

Pystyn nukkumaan kesälläkin vaikka huoneeni olisi hieman valoisa. Miksi näkisin tämän vaivan?

Tutkimusten mukaan ihmiset ovat erittäin herkkiä pienellekin määrälle valoa yöllä. Vaikka valo ei olisikaan niin kirkas että se pitäisi meidät hereillä, voi se silti vähentää unen laatua. Tällä voi olla merkittäviä vaikutuksia siihen miten palauttavaa uni on ja tätä kautta taas kokonaisterveyteen.

Yöuni on täysin palauttavaa vasta siinä vaiheessa kun huone on nukkuessa täysin pimeä. Pienikin määrä valoisuutta huoneessa yöaikaan on uusimpien tutkimuksien valossa kytköksissä  masennukseen.

Esimerkiksi eräässä Japanissa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin että jos huoneen valoisuus oli nukkuessa viisi luksia tai enemmän, koehenkilöiden todennäköisyys sairastua masennukseen kasvoi kahden vuoden seuranta-ajan aikana 65 %.

Viisi luksia valoa on muuten paljon, paljon vähemmän kuin tyypillisen tavallisilla pimennysverhoilla pimennetyn suomalaisen makuuhuoneen valoisuus kesäyönä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.