Tetherin tilanne näyttää entistä pahemmalta

Kirjoitin tänne vuodenvaihteessa muutaman sanan kryptovaluutta Tetheristä. Kuukausi sitten puhuin kryptovaluuttojen talletuspaosta.

Miksi aihe kiinnostaa minua?

Berkshire Hathawayn Charles Munger on kommentoinut kryptovaluuttoja seuraavasti:

”Yritän välttää elämässäni asioita, jotka ovat typeriä ja pahoja ja jotka saavat minut näyttämään huonolta muihin verrattuna – ja bitcoin on kaikkia näistä kolmesta. Ensinnäkin se on typerä koska sen arvo tulee todennäköisesti menemään nolaan. Se on paha koska se kaivaa maata Yhdysvaltain keskuspankin jalkojen alta… ja kolmanneksi se saa näyttämään meidät hölmöltä Kiinan kommunistiseen johtajaan verrattuna. Hän oli tarpeeksi fiksu kieltääkseen bitcoinin Kiinassa.”

Tällä hetkellä pelottavan suuri osa länsimaisen maailman varallisuudesta on kiinni kryptovaluutoissa. Lisäksi yhtä pelottavan suuri osuus älykkäimmästä ja koulutetuimmasta työvoimastamme käyttää aikansa ja energiansa kryptovaluuttojen parissa. Omaan makuuni tässä on aivan liikaa kaikuja siitä mitä tapahtui Ranskassa Mississippi-kuplan yhteydessä.

Miten tämä liittyy Tetheriin? Tether on vakaavaluutta, jonka päälle suuri osa kaikesta kryptovaluuttoihin liittyvästä on rakennettu.

Omaan silmääni näyttää siltä että yhden tetherin arvo ei vastaa enää yhtä dollaria (jos on ikinä vastannutkaan).

Bloombergin Matt Levinen mukaan Tetherin puskurivarojen suuruus on vaivaiset 0,2 %. Tetherillä on oman ilmoituksensa mukaan varoja 82,4 miljardin dollarin arvosta, joiden tulisi kattaa 82,3 miljardin dollarin vastuut. Näistä vastuista 82,2 miljardia dollaria on liikkeelle laskettua vakaavaluutta tetheriä.

Jos Tetherin varojen arvo laskee yli 0,2 prosenttia, Tether on niin sanotusti veden alla. Nyt kun korot ovat nousseet, käytännössä minkä tahansa varallisuuden arvo on laskenut. Jopa USA:n valtion velkakirjojen arvo on laskenut yli 0,2 % viimeisen kahden kuukauden aikana.

Nyt on kuitenkin ilmennyt että Tether on lainannut melko suuren osan varallisuudestaan tahoille (spekulanteille), jotka ovat antaneet Tetherille lainojensa vakuudeksi kryptovaluuttoja. Tether on lainannut rahaa esimerkiksi kryptovaluuttojen talletusalustalle Celsiukselle, joka taas ei pysty maksamaan rahoja takaisin tallettajilleen.

Oletetaan että maailmalla olisi liikkeellä 100 tetheriä. Tässä tilanteessa tetherin kassassa pitäisi olla 100 dollaria.

Tether on kuitenin lainannut dollareitaan keinottelijoille. Keinottelijat ovat antaneet lainojensa vakuudeksi kryptovaluuttoja. Näiden kryptovaluuttojen arvo on nyt romahtanut.

Oletetaan että Tetherin kassassa onkin nyt vain 80 dollaria.

Jos ihmiset alkavat nostaa tetherinsä ulos, tetherin arvo pysyy dollarissa niin kauan kuin nostettujen tetherien määrä on alle 80 dollaria.

Kuitenkin mitä enemmän dollareita Tetherin kassasta nostetaan, sitä pienemmäksi yhden tetherin arvo käy. Jos tethereitä nostetaan 60 dollarilla, Tetherin kassassa on enää 20 dollaria ja Tetherin vastuut ovat 40 dollaria. Tässä vaiheessa yhden tetherin todellinen arvo on enää 0,50 dollaria.

Tällaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.