Pidentääkö kahvinjuonti elinikää (vaiko sittenkin suuret tulot)?

Tämä blogi käsittelee talousasioita ja suuri osa lukijoistani löytää tiensä tänne hakukoneiden kautta. Hakukoneista suurin on Google. Google on asettanut meille bloggaajille tiettyjä laatustandardeja, joiden mukaan Google päättää mitkä blogit pääsevät hakutuloksiin ja mitkä eivät. Yksi näistä laatustandardeista on nimeltään YMYL (Your Money Your Life).

YMYL on sisältöä, joka esitettynä väärin, ei-totuudenmukaisesti tai petollisesti voi vaikuttaa suoraan lukijoiden onnellisuuteen, terveyteen, turvallisuuteen tai taloudelliseen vakauteen.

YMYL-kategorian alle menevistä aihealueista tärkeimpiä ovat talous ja terveys.

Tällaista sisältöä voivat kirjoittaa vain asiantuntijat, joilla on aiheesta riittävä asiantuntemus.

Avasin äsken Ylen nettisivut ja törmäsin uutiseen siitä miten uuden tutkimukseen mukaan kahvinjuonti pidentäisi elinikää. Uutisen otsikko oli: ”Ilouutisia kahvinystäville: Sokeroitukin kahvi lykkää kuolemaa, kertoo uusi tutkimus”.

Uutinen alkaa:

Suomalaisten rakastamassa juomassa näyttää piilevän erityisiä voimia. Tuore tutkimus kertoo, että kahvinjuonti saattaa lykätä kuolemaa. Se vahvistaa jo aiempien tutkimusten tuloksia.

Tällä kertaa ilouutisia saavat myös sokeroidun kahvin juojat. Hekin hyötyvät uuden tutkimuksen mukaan kahvinjuonnista.

Kohtuullisia määriä sokerilla makeutettua kahvia nauttivien kuolemanriski oli 30 prosenttia pienempi kuin heidän, jotka eivät juoneet kahvia. Makeuttamatonta kahvia juovien riski laski 16–29 prosenttia.

Yleisradio on verorahoitteinen mediayhtiö, jonka pitäisi tuottaa meille suomalaisille laadukasta ja luotettavaa journalismia.

Jos uusista, tieteellisistä tutkimuksista halutaan uutisoida laadukkaasti ja luotettavasti, pitäisi niitä tarkastella kriittisesti.

Tällaista tutkimusta tarkastellessa yksi ensimmäisiä kysymyksiä on onko kahvinjuonti toiminut todellisuudessa proxy-muuttujana jollekin toiselle selittävälle muuttujalle, joka puuttuu mallista?

Tämän kyseisen tutkimuksen tietokantana on ilmeisesti käytetty UK Biobank -nimistä tietokantaa, johon on kerätty tietoa yli puolen miljoonan britin geeneistä, elämäntyylistä ja terveydestä. Tästä kannasta tutkimuksen tehneet kiinalaiset tutkijat ottivat 171 000 henkilön otoksen.

Tutkimuksessa kontrolloitavia muuttujia olivat henkilöiden ikä, sukupuoli, etninen tausta, koulutustaso, tupakointi, liikunnan määrä, painoindeksi sekä ruokavalio.

Mikä terveyttä selittävä muuttuja puuttui mallissa kontrolloitavien muuttujien joukosta? Aivan, henkilöiden tulotaso.

Kahviin käytetty rahamäärä tulotason mukaan Isossa-Britanniassa
Kahviin käytetty rahamäärä tulotason mukaan Isossa-Britanniassa

Kuten oheisesta kuvasta näkyy, kahviin käytetty rahamäärä korreloi lähes lineaarisesti Isossa-Britanniassa tulotason kanssa.

Jos oletetaan että kahviin käytetty rahamäärä korreloi kahvinkulutuksen kanssa, Ylen uutisoimassa tutkimuksessa on jätetty kontrolloimatta yksi tärkeimpiä henkilön terveydentilaan vaikuttajia muuttujia (l. henkilön tulotaso).

Tässä tutkimuksessa ei havaittu välttämättä mitään muuta kuin että korkeat tulot pidentävät elinikää.

Katsoin vielä huvikseni miten ulkomaiset laatulehdet uutisoivat tästä samasta tutkimuksesta. Alla The Guardian -lehden uutinen.

Guardianin uutinen samasta tutkimuksesta
Guardianin uutinen samasta tutkimuksesta

Guardian on sekä havainnut tutkimuksen suurimman mutan että nostanut sen ingressiin.

Jopa CNN:n alkuperäisessä uutisessa (josta Yle oman uutisensa kopioi) on mainittu tämä ongelma:

There is a limit to the researchers’ adjustments because they didn’t ask about other factors that could affect the results like income level and occupation, she said.

Kun ruokavaliota käsittelevistä tutkimuksista uutisoidaan epätarkasti, ei-totuudenmukaisesti tai harhaanjohtavasti, voi tällä olla suoria, negatiivisia vaikutuksia lukijoiden  terveyteen.

Tällaisenaan Yleisradion uutinen, varsinkin kun siitä puuttuu tämä oleellinen tieto tutkimuksen rajoitteista, vaikuttaa enemmän Pauligin PR-tiedotteelta kuin valtiorahoitteisen mediayhtiön journalismilta eikä se täytä edes meille bloggaajille asetettuja laatukriteereitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.