Älä tee tätä virhettä Moccamaster kahvinkeittimen puhdistamisessa

Oletko käyttänyt Moccamasterin puhdistamiseen sitruunahappoa tai Clean Drop -kalkinpoistojauhetta?

Osa tämän sivuston linkeistä ovat affiliate-linkkejä.

Moccamaster kalkinpoistojauhe Prisman verkkokaupassa
Moccamaster kalkinpoistojauhe Prisman verkkokaupassa

Oletko käyttänyt Moccamasterin puhdistamiseen sitruunahappoa tai Clean Drop -kalkinpoistojauhetta?

Moccamasterin valmistajan mukaan Moccamasterin suomenkielisillä sivuilla suositeltu ja Moccamasterin nimellä Suomessa myytävä Clean Drop -kalkinpoistojauhe:

 1. voi tuhota Moccamaster-keittimen
 2. jättää kahviin pysyvästi pahan jälkimaun
 3. aiheuttaa ongelmia Moccamaster-keittimen toiminnassa

Clean Drop -kalkinpoistojauhe on sitruunahappoa, mitä ei tulisi käyttää Moccamasterin puhdistamiseen.

Avaan vähän taustaa.

Avovaimoni ehdotti pari viikkoa sitten että ostaisimme uuden kahvinkeittimen. Nykyisellä keittimellä keitetyssä kahvissa on kuulemma paha jälkimaku eikä laite toimi oikein.

En itse juo kahvia mutta aloin selvitellä Googlesta mikä olisi paras kahvinkeitin. Lähes kaikki sivut sanoivat samaa. Paras kahvinkeitin on Moccamaster.

Meidän nykyinen keitin on juuri tämä Moccamaster.

Kysyin avovaimoltani onko kahvinkeitintä puhdistettu. Kyllä, Moccamasterin omien ohjeiden mukaisesti.

En halunnut investoida 250 euroa uuteen keittimeen, joten ajattelin vielä kokeilla puhdistamista itse. Koska en halunnut tuhota kallista laitetta, aloin selvittää miten oikeaoppinen puhdistus tapahtuu.

Kirjoitin Googleen ”cleaning your Moccamaster” ja päädyin Moccamasterin Youtube-kanavalle. Moccamasterin Youtube-kanavalta löytyikin video siitä miten Moccamasterista voi poistaa kalkin ja puhdistaa sen.

Moccamasterin oma ohjevideo Youtubessa
Moccamasterin oma ohjevideo Youtubessa

Moccamasterin ohjevideossa sanotaan seuraavasti (käännös minun):

Aloitetaan kalkinpoistosta. Vedessä on kalkkia ja haluat tai ei, se kertyy kahvinkeittimesi sisällä olevaan lämmityselementtiin tukkien sen. Oikean tuotteen käyttäminen on supertärkeää. Markkinoilla on muita tuotteita, jotka voivat vahingoittaa kuparista lämmityselementtiä kahvinkeittimen sisällä aiheuttaen epämiellyttävän jälkimaun.

Me [Moccamasterilla] suosittelemme käyttämään Durgolin Universal Descaler -tuotetta. Se on turvallisin vaihtoehto sinulle, kahvinkeittimellesi sekä ympäristölle.

Videon toisessa osassa suositellaan käyttämään Clean Drop -puhdistusainetta varsinaiseen puhdistamiseen.

Aloin etsiä näitä videolla suositeltuja puhdistustuotteita Googlen avulla. Nopean haun perusteella vaikutti siltä että tätä Durgol Universal Descaler -tuotetta ei myydä Suomessa.

Sen sijaan esimerkiksi Prismassa myydään Moccamasterin nimellä Clean Drop -kalkinpoistojauhetta. Tämä vaikutti minusta hieman oudolta. Jos Clean Drop myy myös kalkinpoistojauhetta, miksi Moccamaster suosittelee eri valmistajan tuotetta kalkinpoistoon?

Nappasin kuitenkin polkupyöräni varastosta ja poljin Prismaan. Myyjän ystävällisellä avustuksella löysin hyllyn, jossa kahvinkeitinten varaosat ja puhdistusaineet olivat myynnissä.

Clean Drop -kalkinpoistojauhetta Hämeenlinnan Prismassa
Clean Drop -kalkinpoistojauhetta Hämeenlinnan Prismassa

Kuten oheisesta kuvasta näkyy, Clean Drop -kalkinpoistojauhetta on myynnissä Moccamasterin nimellä Hämeenlinnan Prismassa.

Minulla on tapana lukea tuoteselosteet. Käänsin pussin ja katsoin mitä tämä Clean Drop -kalkinpoistojauhe on.

Clean Drop -kalkinpoistojauheen tuoteseloste
Clean Drop -kalkinpoistojauheen tuoteseloste

Tuoteselosteen mukaan Clean Drop -kalkinpoistojauhe on sitruunahappoa. Yhdessä pussissa on sitruunahappoa 40 grammaa. Prisma pyysi yhdestä pussista 9,95 euroa.

Mielestäni vajaa kymmenen euroa 40 grammasta sitruunahappoa on kiskurihinta. Marssinkin leivontaosastolle ja ostin 700 gramman purkin Golden Star -sitruunahappoa hintaan 6,95 euroa.

Varmistaakseni etten tee mitään tyhmää, menin vielä tänä aamuna Moccamasterin sivuille etsimään lisää tietoa laitteen puhdistamisesta.

Päädyin alla näkyvälle sivulle.

Moccamaster varoittaa käyttämästä sitruunahappoa laitteen puhdistamiseen
Moccamaster varoittaa käyttämästä sitruunahappoa laitteen puhdistamiseen

Käännettynä tuossa lukee seuraavasti:

Kalkinpoisto kaikista vettä käyttävistä kodinkoneista on tärkeää, koska se pidentää Moccamasterin käyttöikää ja laatua.

Suosittelemme Durgolin kalkinpoistoaineen käyttöä 100 kahvinkeiton jälkeen (kun yksi pakkaus suodatinpaperia on käytetty) tai kun vesisäiliön sisällä oleva lasiputki samenee.

Emme suosittele etikan tai sitruunahapon käyttöä kalkinpoistoon, koska ne voivat vahingoittaa konetta, jättää epämiellyttävän jälkimaun tai aiheuttaa ongelmia Moccamasterin mekaanisissa osissa.

HUOM: Vältä käyttämästä runsaasti sitruunahappoa sisältäviä kalkinpoistoaineita, kuten biohajoavia kalkinpoistoaineita.

Sitruunahappo voi aiheuttaa kemiallisen reaktion lämmityselementtin kuparin kanssa, mikä johtaa pysyvään pahaan makuun.

Jos olet jo käyttänyt runsashappoista kalkinpoistoainetta, puhdista kone useita kertoja soodaliuoksella, sillä se neutraloi sitruunahapon vaikutuksen, ja huuhtele useita kertoja vedellä.

Hetkinen.

Jos sitruunahapon puhdistaminen Moccamasterin puhdistamisessa on kiellettyä, miksi Prisma myy Moccamaster-nimellä sitruunahappoa?

Menin Moccamasterin suomenkielisille sivuille.

Moccamasterin suomalainen maahantuoja suosittelee kalkinpoistoon Clean Drop -kalkinpoistojauhetta
Moccamasterin suomalainen maahantuoja suosittelee kalkinpoistoon Clean Drop -kalkinpoistojauhetta

Mitä ihmettä.

Tilanne on seuraava:

 • Moccamasterin suomenkieliset sivut suosittelevat käyttämään Moccamasterin puhdistamiseen Clean Drop -kalkinpoistojauhetta.
 • Clean Drop -kalkinpoistojauhe on tuoteselosteen perusteella 100 % sitruunahappoa.
 • Moccamasterin englanninkielisten sivujen mukaan Moccamasterin puhdistamiseen ei saa käyttää sitruunahappoa, koska se tuhoaa keittimen.

Olemme käyttäneet oman Moccamasterimme puhdistamiseen Moccamasterin suosittelemia aineita. Kahvinkeittimellämme valmistetussa kahvissa on paha jälkimaku.

Moccamasterin Suomessa suosittelema aine on sitruunahappoa. Moccamasterin valmistajan mukaan sitruunahapon käyttäminen Moccamasterin puhdistamiseen tuhoaa laitteen sisällä olevan kuparisen lämmityselementin, mikä aiheuttaa kahviin pahan jälkimaun.

Voiko oikeasti olla niin että Moccamasterin maahantuoja suosittelee käyttämään laitteen puhdistamisessa aineita, jotka tosiasiassa tuhoavat kahvinkeittimen? Onko Moccamasterin ohjeistus muuttunut mutta tieto ei ole yltänyt Suomeen asti? Onko tuo Clean Drop -kalkinpoistoaine oikeasti jotakin muuta kuin tuoteselosteen mukaista sitruunahappoa?

Yritin ottaa yhteyttä laitteen maahantuojaan, mutta heillä ei ole asiakaspalvelunumeroa. Laitoinkin tästä kysymyksen laitteen valmistajalle. 

Koska asia vaivasi minua, soitin Moccamasterin Suomen pääkonttoriin. He kertoivat että verkkosivujen suomenkieliset ohjeet tulevat heille Skandinavian pääkonttorilta. Virhe ei siis ole tapahtunut Suomen päässä. Puhelimessa ollut henkilö meni puhelun aikana Moccamasterin englanninkielisille sivuille ja oli selkeästi melko yllättynyt lukemastaan.

Hän kertoi että tämän Clean Drop -kalkinpoistoaineen valmistus on lopetettu vuodenvaihteessa. He kehottivat minua olemaan yhteydessä ohjeistuksen osalta Skandinavian pääkonttoriin sekä ohjeiden sisällön osalta laitteen valmistajaan Hollantiin. He kertoivat myös olevansa yhteydessä SOK:hon siitä että Clean Drop -puhdistusainetta ei enää myytäisi Moccamasterin nimellä.

Soitin seuraavaksi Hollantiin, joka avasi tämän umpisolmun.

Moccamasterin Hollannin myyntikonttori kertoi että Moccamaster havaitsi joitakin vuosia sitten tämän sitruunahapon käyttöön liittyvän ongelman. Tämän vuoksi he alkoivat suositella Moccamasterin puhdistamiseen Durgolin ainetta sekä kielsivät sitruunahapon käytön Moccamasterin puhdistamisessa. Toisin kuin sitruunahapon, tämän kyseisen aineen käyttö ei vahingoita Moccamasterin kuparisia elementtejä.

Moccamasterin Hollannin myyntikonttori osasi myös kertoa että he ovat tietoisia siitä että joissakin maissa myydään edelleen Moccamaster-kahvinkeittimiä, joiden käyttöohjeessa on tämä virheellinen suositus sitruunahapon käytöstä.

Kaiken tämän selvittelyn lopputulos kuitenkin oli:

Älä käytä Moccamasterin puhdistamiseen sitruunahappoa.

(Ja kyllä, esimerkiksi Prismassa myytävä Clean Drop -kalkinpoistoaine on siis sitruunahappoa ja voi tuhota Moccamasterin lämmityselementin)

Saa nähdä millä tahdilla tämä tieto sitruunahapon haitallisuudesta siirtyy Moccamasterin suomenkielisille verkkosivuille sekä Suomessa myytävien laitteiden käyttöohjeisiin.

Nyt kun vielä keksisin mitä teen tälle meidän Moccamasterille.

11 kommenttia

 1. No, itse olen putsannut omaa Moccamasteriani etikalla viimeiset 20 vuotta ja en ole havainnut mitään outoa makua, keitin on puhdas ja toimii edelleen.

 2. Sitä minä ihmettelen etteivätkö nää Suomen ja Skandinavian Moccamasterilla työskentelevät ihmiset itse käytä Moccamasteria. Jos käyttävät, niin eivätkö itse putsaa laitteitaan. Kukaan heistä? Koska jos putsaisivat — ohjeen mukaan, kerran kahteen kuukauteen tai vähintään pari kertaa vuodessa, virheellisesti omien ohjeidensa mukaan haitallisesti sitruunahappoa sisältävällä suosittelemallaan kalkinpoistoaineella — niin eivätkö he olisi jo vuosia ja moneen kertaan huomanneet, että eihän tää kalinpoistoaine mitään putsaa vaan tekee vahinkoa.

 3. Mitäs siitä moccamasterista, mutta mitä teet sillä 700 grammalla sitruunahappoa 😮

 4. Hienoa tutkivaa toimintaa. Durgol tuotteita on saatavilla Saksan Amazonista.
  Itse pesen kaikki keittimen pestävät osat liuottamalla niitä apk-pesutabletin kanssa altaassa 30-60min. jolloin niistä lähtee huima määrä likaa ja maku palautuu. Sekoituskannen putki kannattaa harjata pienellä harjalla/rassilla, lian määrä saattaa yllättää…

 5. Vaikken mokkamasteria omistakaan, Niin halvimmaksi tavaksi puhdistaa on muodostunut keittää välillä keittimellä pari satsia väkiviinaetikkaa läpi ja hinkata näkyvät kalkkisaostumat tämän jälkeen vanhalla hammasharjalla. Muutema vesisatsi tuon jälkeen keittäen ja häviää etikankin haju. Etikkahappo väkevöityy tuossa hommassa hiukan ja sitä voi periaatteessa kierrättää melko loputtomiin. Itse kuitenkin olen käyttänyt tuossa keitetyn etikan siivoushommiin.

 6. Kiitos pitkän selvittelysi jakamisesta! Vielä en ole ehtinyt keitintäni pilaamaan. Moccamasterin kalkinpoistajaa myydään pullossa esim. Gigantissa. Pitänee mennä paikan päälle katsomaan mitä aine sisältää (jos siitä jotain ymmärtää?).
  Iloista loppuvuotta ja hyviä kahvihetkiä avovaimolle!

 7. Ristiriitainen tilanne. Virallisten Moccamastereiden ohjeiden perusteella Moccamasterin kalkkia ei puhdisteta millään pesuaineella. Nykyiset suositeltavat puhdistusaineet eivät puhdista keitintä kalkista. Puhdistavat vain keittimen kahvirasvoja yms. Näitä taas päätyy keittimen keitinosaan likaisella pannulla vettä kaadettaessa keittimen vesisäiliöön.
  Kalkkia poistetaan jollain perinteisellä kielletyllä menetelmällä: sitruunahappo, etikka, ruokasooda tms. Keittimen kahvinmakua kannattaa tutkia keittämällä verrokkikahvit jollain muulla työläämmällä menetelmällä. Niitähän riittää. Makuaistit ovat erilaisia.
  Moccamasterin ongelmallisen ”vedenkeittimisen” voi ohittaa kiehauttamalla veden erikseen vedenkeittimellä tai hellalla. Suodatinpussi kastellaan, annostellaan kahvijauho suodattimeen. Kostuttaa kahvijauho. Odottaa vähän aikaa ja kaadetaan loput kahvit suodattimeen. Moccamasterin lämpimnäpito levyn voi käyttää. Jos kahveissa on makueroa niin vika keittimessä. Voi vaihtaa kahvin keittomenetelmää
  Nykyisillä kahvin hinnoilla voi vähentää kahvinjuontia ja keitellä parempaa kahvia työläämmällä menetelmällä.

 8. Edelleen sekavaa puuhaa.

  Moccamaster sanoo https://fi.moccamaster.com/blogs/kaytto-ja-yllapito/kahvinkeittimen-puhdistus ”Älä käytä saippuaa, klooria, leivinjauhetta, etikkaa ja synteettisiä pesuaineita, sillä ne voivat saadakahvin maistumaan pahalta.”

  Moccamaster suosittelee Clean Droppia https://fi.moccamaster.com/blogs/kaytto-ja-yllapito/kahvinkeittimen-puhdistus ”Suosittelemme kahvinkeittimen puhdistukseen Clean Drop -puhdistusaineita” jota saa verkkokaupasta https://fi.moccamaster.com/collections/puhdistus

  Noiden tällä hetkellä Moccamasterin suosittelemien Clean Drop pussien sisältö näyttäisi olevan https://captncoffee.com/en/products/clean-drop-reinigungsmittel ”water, tetrasodium N, N-bis(carboxylatomethyl)- L-glutamate, citric acid.”, mutta ton alla myös hyvin selvästi yritetään sanoa että Moccamasterin suosittelema tuote EI ole kalkinpoistaja, ”Warning: This is not a descaler!”. crema.fi https://www.crema.fi/fi/products/clean-drop/clean-drop/73 myös myy tuota puhdistajana, ei kalkinpoistajana.

  Moccamaster suosittelee jenkkilässä puhdasta sitruunahappoo tai sen sekotusta kalkinpoistoon https://support.moccamaster.com/hc/en-us/articles/4421958258451-Can-I-use-citric-acid-to-descale-my-Moccamaster- ”We recommend descaling your coffee brewer with either Biocaf Descaling Powder or Dezcal Descaling Powder, both of which are citric acid-based descalers. […] Dezcal Descaling Powder is a formulation of both citric and sulfamic acid, whereas Biocaf Descaling Powder’s primary descaling agent is citric acid, which is biodegradable.”

  Lieneekö totuus jossain tässä Moccamasterin lausahduksessa https://support.moccamaster.com/hc/en-us/articles/4421958258451-Can-I-use-citric-acid-to-descale-my-Moccamaster- ”Ultimately, the formula of descaler-to-water determines whether or not it will help or harm your machine”

  Jos sulfamic acid / sulfamiinihappo kerran olisi parempaa kamaa, niin lähdin etsimään mistä sitä saisi. Tuli vastaan Philips joka sanoo että se ei toimi https://www.philips.fi/c-m-ho/kahvi/etusivu/kalkinpoisto-philips ”Useimmat hapot, kuten rikkihappo, suolahappo, sulfamiinihappo ja etikka eivät irrota kalkkia kunnolla ja voivat jopa vahingoittaa kahvinkeitintäsi.”

  Laitoin Urnex Liquid Dezcal Descaleriä tulemaan internetistä. Katsotaan räjähtääkö Moccamaster.

 9. Nyt kyllä kiinnostaisi, oletko keksinyt ihmekeinoa puhdistaa Moccamasteria?
  Asia tuli ajankohtaiseksi, kun kahvia rakastava perheemme huomasi kahvin maun muuttuneen kitkeräksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.