Luottokortti

Oikein käytettynä luottokortit voivat olla halvin tapa lainata rahaa. Väärin käytettynä luottokorteilla hankkii itsensä vuosia kestäviin velkavaikeuksiin.

Tärkeimmät säännöt

  1. Valitse luottokortti käyttötarkoituksen mukaan.
  2. Aseta luottokorttilasku pankissasi automaattiseen maksatukseen.
  3. Jos käytät korttia vain maksamiseen, maksa luottokorttimaksusi kokonaisuudessaan takaisin kuun lopussa.

Monet hankkivat luottokortin verkko-ostosten tekemistä tai lentolippujen varaamista varten.

Halvin luottokortti

Halvimman luottokortin määritelmä riippuu siitä aiotko käyttää kortin luotto-ominaisuutta vai et. Jos et ole käyttämässä kortin luotto-ominaisuutta, valitse kortti kuukausi- ja vuosimaksun perusteella.

Jos olet käyttämässä kortin luotto-ominaisuutta, valitse kortti jossa on halvin todellinen vuosikorko. Todellinen vuosikorko on eri asia kuin kortin nimellinen luottokorko.

Jos et ole käyttämässä kortin luotto-ominaisuutta, halvin luottokortti on Bank Norwegian Visa. Tässä kortissa ei ole vuosi- tai kuukausimaksuja.

Yleisesti halvin luottokortti on S-Etukortti Visa.

Luottokorttien vertailu

Huom! Taulukon tiedot ovat vuodelta 2013

Alta löydät vertailun Suomessa saatavilla olevista luottokorteista. Taulukon alapuolelle listaamme erilaisia erikoisluottokortteja, kuten huoltoasemien ja lentoyhtiöiden kortteja.

Vertailua lukiessa kannattaa ottaa huomioon, että luottokorteista on useita versioita, jotka eroavat toisistaan hinnan, luottorajan ja muiden ominaisuuksien mukaan. Vertailussa on jokaisesta luottokortista vain yksi versio.

Esimerkiksi American Express -luottokortista on saatavilla Gold-kortin lisäksi myös Basic-, Green- ja Platinum-kortit. Eri pankkien myöntämien Visa- ja Mastercard-korttien välillä on niin ikään eroja. Nordean myöntämän Mastercardin luottoraja on 5 000 – 10 000 euroa, OP-Mastercardin 1 000 – 6 000 euroa.

Luottokortteja myöntävät pankit löydät sivun lopusta.

Kortti American Express Gold Diners Club Classic
Mastercard (OP) Lisätietoja
Ikäraja 18 vuotta 24 vuotta 20 vuotta 20 vuotta
Luottoraja Maksukyvyn mukaan 2000 € 1000-6000 € 1000-6000 €
Tuloraja Säännölliset vuositulot 30 000 € Ei tiedossa Ei tiedossa
Vuosimaksu 170 € 50 € 50 € 30 € (2,50 €/kk)
Tilinhoitomaksu 2,50 €/kk 3,50 €/kk
Automaattinoston maksut
(% nostosummasta)
4 % (min. 4,25 €) 4 % 2 % (min. 3 €) 2 € + 2 %
Nostomaksut ulkomailla
(% nostosummasta)
4 % (min. 4,25 €) + 2,20 % 4 % 2 € + 2,50 % 2 € + 2,50 %
Korotonta maksuaikaa 1 kk 1 kk 1 kk 35 päivää
Matkavakuutus Sisältyy hintaan 15 €/vuosi
Edut Membership Rewards -ohjelma Club Rewards -pisteet,
1. vuosi puoleen hintaan
Pääsy lentokenttien loungeihin Kyllä
Lisätietoa Lisätietoa Lisätietoa Lisätietoja

 

Luottokortteja voi vertailla tarkemmin esimerkiksi Vertaaensin.fi-sivustolla.

Luottokortti autoilijalle

St1 tarjoaa paljon autoilevalle Visa-korttia, jolla saa etua bensan hinnasta * St1- ja Shell-asemilla. Korttia käyttämällä saa 2 % etua ensimmäisen puolen vuoden ajan ja 1 % puolen vuoden jälkeen. Etua saa myös muista ostoksista 0,5 %. Kaikki edut hyvitetään Visa-laskulla.

St1 Visassa ei ole vuosi- tai avausmaksua, mutta jos kortilla on tehnyt ostoksia, veloitetaan tilinhoitomaksuna 2,50 €/kk. Jos laskulla on korollista velkaa, on tilinhoitomaksu 3,50 €/kk. Automaattinostoista peritään niin Suomessa kuin ulkomaillakin 3 € + 3 % nostosummasta. Ulkomailla rahaa nostettaessa tulee lisäksi 2 % valuuttalisämaksu.

Linkki: Hae St1 Visa -luottokorttia *

Luottokortti matkailijalle

Diners Club -luottokortti on mahdollista yhdistää Finnair Plus- ja SAS Eurobonus -jäsenkorttien kanssa. Yhdistelmäkortella saa mm. pääsyn lentokenttien loungeihin ja lentoyhtiön palkintopisteitä kaikista ostoksista.

Finnair Plus Diners Club -luottokortin vuosimaksu on 50 euroa ja SAS Eurobonus Diners Club -kortin 55 euroa. SAS Eurobonus -kortti sisältää matkavakuutuksen. Uuden jäsenen etuna ensimmäinen vuosi on Finnairin kortilla puoleen hintaan ja SAS:n kortilla ilman vuosimaksua.

Linkki: Hae Finnair Plus Diners Club -luottokorttia
Linkki: Hae SAS EuroBonus Diners Club -luottokorttia

Luottokortti luottotiedottomalle

CellClub on klubi, jonka jäsenet saavat Prepaid-Mastercardin *. Kortissa ei ole luotto-ominaisuutta, eikä pankki toimi kortin myöntäjänä, joten se on mahdollista saada ilman luottotietoja. Kortilla voi maksaa ostoksia ja nostaa rahaa automaateista tavallisen Mastercardin tapaan.

Jäsentilille voi ladata rahaa soittamalla kännykällä tai verkkopankin kautta. Molemmista veloitetaan latausmaksu. Klubiin liittyminen maksaa 20 euroa, minkä lisäksi veloitetaan rahan nostamisesta ja tilin ylläpidosta. Lue ehdot ja Hinnoittelu-sivu huolellisesti ennen liittymistä.

Linkki: Liity CellClubiin ja saa Prepaid-Mastercard *

Luottokortti sisustajalle

Ikea myöntää hei-luottokorttia, jolla ostoksilleen voi saada jopa 12 kk korotonta maksuaikaa. Kortti toimii vain Ikea-tavarataloissa ja -verkkokaupassa.

Kortissa ei ole vuosi- tai avausmaksua, mutta tilinhoitomaksu on 3,50 €/kk. Tilinostoista veloitetaan 15 €.

Linkki: Hae Ikea hei -luottokorttia

Luottokortti opiskelijalle

Muutamista luottokorteista on tarjolla erityisiä opiskelijoille suunnattuja versioita.

Diners Clubin opiskelijakorttia voi hakea yli 19-vuotias yliopiston, korkeakoulun tai ammattikorkeakoulun opiskelija, jolla on vähintään 120 opintopistettä. Kortin saamiselle ei ole tulorajaa, mutta opiskelijakorttiin ei myöskään sisälly luotto-ominaisuutta.

Pankit myöntävät Visasta alhaisemman luottorajan versioita opiskelijoille, esimerkiksi Osuuspankilla opiskelijoille myönnettävä luottoraja on 1 000 euroa. Opiskelija voi hakea Visa-korttia, jos hän on suorittanut vähintään 90 opintopistettä kotimaisessa korkeakoulussa. Tulorajaa kortin saamiselle ei ole.

Luottokortit antavat maksuaikaa

Luottokortin etuna on, että pankit tarjoavat myöntämilleen korteille usein korotonta maksuaikaa. Esimerkiksi Nordea ja Osuuspankki tarjoavat keskimäärin 30 päivää korotonta maksuaikaa luottokorteille ja Sampopankki keskimäärin 43 päivää (tarkistettu 18.5.2012). Luottokorttien luotto on ”jatkuvaa luottoa”, mikä tarkoittaa käytännössä luoton olevan käytettävissäsi luottorajaan asti. Takaisinmaksu tapahtuu yleensä kertasuorituksella seuraavan kuukauden loppuun mennessä, jolloin korko- tai käyttökuluja ei peritä. Vaihtoehtoisesti sinulla on mahdollisuus maksaa luottokorttilasku erissä, jolloin korko lasketaan käytön mukaan.

Luottokortista voidaan periä myös erinäisiä käyttökuluja varsinaisen koron lisäksi. Näitä ovat esimerkiksi kortin vuosimaksu, tilinhoitomaksut laina-ajalta ja käteisnostopalkkiot. Pankit tarjoavat useasti erilaisia kanta-asiakasetuja, jolloin luottokorttien käyttökulut laskevat. Kannattaa siis selvittää, minkälaiseksi asiakkaaksi pankkisi luokittelee sinut ennen luottokortin ottamista omalta pankilta. Vastaavasti luottokortteja kannattaa vertailla myös muilta pankeilta. Esimerkiksi S-pankki tarjoaa vuosimaksutonta luottokorttia asiakasomistajilleen.

Yleisluottokortit käyvät maksuvälineenä laajasti ympäri maailman riippumatta siitä, mikä pankki kortin on myöntänyt. Suomessa saatavilla olevat luottokortit ovat:

Myös yritykset, kuten kaupat (Stockmann, Kesko, S-yhtymät), tarjoavat luottokortteja asiakkailleen. Osa yritysten luottokorteista toimivat vain yrityksen omissa myyntipisteissä.

Miksi luottokortti voittaa lyhytaikaiset lainat?

Lyhytaikaiseen lainaan verrattuna luottokortti on aina parempi vaihtoehto äkillisten kulujen kattamiseksi. Kertaluotoista eli pikavipeistä, pikalainoista tai kulutusluotoista syntyvät kustannukset ovat aina kuluttajan kannalta epäedullisempia. Kertaluottojen maksuajat ovat lyhyempiä ja todelliset vuosikorot ovat sata, jopa tuhat kertaisia verrattuna luottokorttien luoton todellisiin vuosikorkoihin. Lisäksi, jos tiedät maksavasi luottokorttilaskun pois seuraavasta palkastasi, hyödyt suuresti korottomasta maksuajasta.

Luottokortin hakeminen

American Express (AMEX)

American Expressiä voit hakea suoraan yrityksen sivuilta.

Visa

Visa-luottokortteja myöntää Suomessa:

MasterCard

MasterCard-luottokortteja myöntää Suomessa:

Diners Club

Diners Club maksuaikakorttia voit hakea suoraan yrityksen sivuilta.

Lisätietoja edullisimman luottokortin valitsemisesta löydät osiostamme luottokortin valitseminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tämä sivusto käyttää Akismetia roskapostin vähentämiseksi. Lue miten kommenttitietosi käsitellään.