Vertaislaina

Vertaislainauksella tarkoitetaan sitä, että yksityishenkilöt lainaavat rahaa toisilleen ja toisiltaan. Maailmalla vertaislainausta kutsutaan yleensä nimillä person-to-person lending, social lending tai peer-to-peer lending.

Lainanottajan näkökulmasta vertaislainaus toimii siten, että lainanottaja rekisteröityy vertaislainojen välittäjänä toimivaan palveluun, määrittelee hakemansa lainan summan ja laina-ajan, sekä kertoo, mihin lainaa tarvitsee. Jos lainahakemus miellyttää lainanantajia, he sijoittavat lainaan haluamansa summan. Vertaislainalla on tyypillisesti yksi ottaja, mutta useita eri antajia.

Lainan saa pankkitililleen vasta kun sijoituksia on tullut niin paljon, että koko hakemus on täyttynyt. Koska kyse on yksityishenkilöiden sijoituksista, ei voi koskaan varmasti tietää, kuinka kauan lainapäätöksen saamiseen menee aikaa. On myös mahdollista, ettei sijoituksia tule tarpeeksi, jolloin lainaa ei saa lainkaan. Tästä syystä kannattaa käyttää aikaa sellaisen lainahakemuksen kirjoittamiseen, johon voisi kuvitella lainanantajien mielellään sijoittavan.

Suomalaisia vertaislainojen välittäjiä ovat Fixura * ja Lainaaja.fi *. Lisäksi ruotsalainen vertaislainapalvelu TrustBuddy * ja virolainen vertaislainapalvelu isePankur * toimivat myös Suomessa.

Tutustu aina ennen lainan hakemista huolellisesti lainaehtoihin ja palvelun hinnastoon.

Fixura

Fixura * on Suomen ensimmäinen ja suurin vertaislainayhtiö. Fixuran kautta lainaa voi hakea 2 000 – 10 000 euroa 1-5 vuoden laina-ajalla. Palvelun ikäraja on 21 vuotta.

Summan ja laina-ajan lisäksi lainahakemuksessa määritellään korko, jonka on valmis maksamaan. Myönnettyjen lainojen keskimääräinen korko Fixurassa on 23,04 %.

Lainahakemuksen jättäminen Fixuraan ei ole täysin ilmaista, vaan se pitää vahvistaa 4 euroa maksavalla tekstiviestillä.

Linkki: Hae vertaislainaa Fixuran kautta *

Lainaaja.fi

Lainaaja.fi * on markkinapaikka, jossa ihmiset lainaavat rahaa toisilleen. Lainaaja.fi-palvelun perustaja Tuomas Talola kuvailee palvelua rahanlainauksen Huuto.netiksi.

Lainaaja.fi myöntää yli 18-vuotiaille uusille asiakkaille 400-600 euron lainoja 4-12 kuukauden maksuajalla. Vanhat asiakkaat voivat lainata korkeintaan 5 000 euroa 3 vuoden laina-ajalla.

Linkki: Hae vertaislainaa Lainaaja.fi:n kautta *

TrustBuddy

TrustBuddy * on ruotsalainen vertaislainapalvelu, josta voi lainata 100-600 euroa korkeintaan 30 päiväksi. Pienemmän lainasumman lisäksi TrustBuddy eroaa suomalaisista vertaislainapalveluista sillä, että haetun lainan saa tililleen heti. TrustBuddy muistuttaakin enemmän pikavippisivustoa kuin vertaislainapalvelua.

TrustBuddylta saa lainan ilmaiseksi eli ilman korkoja ja kuluja, jos sen maksaa takaisin 14 päivän sisällä. Olemme testanneet tämän kahdesti käytännössä ja laina todellakin oli ilmainen molemmilla kerroilla.

Linkki: Hae vertaislainaa TrustBuddyn kautta *

IsePankur

IsePankur * on virolainen vertaislainapalvelu, josta voi lainata 1 500 – 10 000 euroa 1-60 kk laina-ajalla. Palvelun ikäraja on 21 vuotta. Alle 25-vuotiaille suurin myönnettävä lainamäärä on 3 000 euroa.

IsePankur kertoo itse lainojensa olevan suunnattu pääasiassa henkilöille, joilla on jo entuudestaan luottokortti-, pikavippi- tai kulutusluottolainaa. IsePankurin lainan avulla voi jälleenrahoittaa vanhat lainansa.

Lainaa hakiessa voi valita haluaako lainan nopeasti vai haluaako parhaan tarjouksen. Jos valitsee parhaan tarjouksen, kestää lainan saamisessa noin 5 päivää.

Linkki: Hae vertaislainaa IsePankurin kautta *

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.