Äkkilähdöt

Tässä ohjeessa:

  • Etelänmatkojen äkkilähdöt
  • Lentojen äkkilähdöt
  • Konkurssiin menneet matkatoimistot
  • 8 vinkkiä äkkilähdön ostajalle
Pikalinkit:

Äkkilähdöllä tarkoitetaan pakettimatkaa, jota myydään alennuksella, koska lähtöpäivään on hyvin vähän aikaa. Nykyään äkkilähtö-sanaa käytetään myös puhuttaessa viime hetken lennoista, risteilymatkoista ja jopa hotelleista.

Etelänmatkojen äkkilähdöt

Internet on täynnä äkkilähtöjen ja valmismatkojen hakukoneita, jotka toitottavat suureen ääneen, että heiltä löytyvät kaikki äkkilähdöt. Näillä mainospuheilla ei ole aina katetta.

Käytännössä jokainen äkkilähtöhaku on kaupallinen toimija ja palveluista löytyvät yleensä vain ne matkatoimistot, jotka maksavat äkkilähtöhaulle komissiota varatuista matkoista.

Tästä taulukosta näet, mistä äkkilähtöhausta löytyvät mitkäkin matkatoimistot.

Napsu Äkkilähdöt.fi Rantapallo
Apollomatkat äkkilähdöt
x
x
x
Aurinkomatkat äkkilähdöt
x
x
x
Detur äkkilähdöt
x
x
x
TUI äkkilähdöt
x
x
x
Kaleva Travel äkkilähdöt
Kreikanlomat äkkilähdöt
x
Kristina Cruises äkkilähdöt
x
Matkavekka äkkilähdöt
x
x
x
Matkapojat äkkilähdöt
x
Nazar äkkilähdöt
x
x
x
OK-Matkat äkkilähdöt
x
Pohjolan Matka äkkilähdöt
x
Saga Matkat äkkilähdöt
x
STS Alppimatkat äkkilähdöt
x
Tjäreborg äkkilähdöt
x
x
You Travel (Alpit.fi) äkkilähdöt
x

Myös Intia-Keskus myy äkkilähtöjä erikoiskohteisiin. Intia-Keskus on kuitenkin joutunut toimintansa vuoksi kuluttajaviranomaisten mustille listoille ja lisäksi olen saanut heidän toiminnastaan negatiivista palautetta lukijoilta.

Lentojen äkkilähdöt

Vielä kymmenen vuotta sitten lentoyhtiöt myivät niin sanottuja äkkilähtöjen nimellä kulkeneita lippuja lennoille, joiden lähtöpäivä oli lähellä. Esimerkiksi Finnairilla oli oma äkkilähdöt-sivunsa, jonka kautta pystyi varaamaan halvalla viime hetken lentoja. Lisäksi lentokentältä pystyi ostamaan edullisesti Stand By -lippuja. Internetin ja turvamääräysten tiukentumisen myötä on kuitenkin käynyt niin, että mitä lähempänä lähtöhetki on, sitä kalliimpia lentoliput ovat. Esimerkiksi Finnairilla ei ole enää Stand By -lipputyyppiä.

Mikäli haluat tiettyyn kohteeseen tiettynä aikana, kannattaa katsoa ohjeemme halvat lennot. Lue myös miten löytää halpa ja hyvä majoitus ulkomailta.

Edellä sanomaan on kuitenkin yksi TÄRKEÄ poikkeus. Valmismatkayhtiöt ostavat nimittäin yleensä koko lennon itsellensä. Jos siis olet menossa johonkin valmismatkakohteeseen voit saada valmismatkakohteeseen lennon todella halvalla mikäli matkoja on jäänyt myymättä. Esimerkiksi Mallorcalle pääsee pelkät lennot -tyyppisellä äkkilähdöllä noin sadalla eurolla. Lennot Mallorcalta Barcelonaan maksavatkin sitten enää 15 euroa yhteen suuntaan.

Katso siis ylhäältä nuo matkatoimistojen äkkilähdöt ja etsi pelkkää lentoa. Voit säästää lentosi hinnassa jopa 90 %.

Risteilyjen äkkilähdöt

Konkursiin menneet matkatoimistot

Mikäli etsit Air Finland Holidays, Alma Tour tai Hispania äkkilähtöjä, lopeta etsiminen. Kaikki nämä kolme yritystä ovat nykyään konkurssissa.

8 vinkkiä äkkilähdön ostajalle

1. Muista peruutusoikeus. Valmismatkan voi peruuttaa ilman erityistä syyä vielä 28 vuorokautta ennen matkaa. Kuluttajaviraston sivuilla on lisätietoja valmismatkan peruuttamisesta.

2. Varmista mitä äkkilähtö sisältää. Äkkilähtö voi sisältää koko paketin (lennot, hotellin, lentokenttäkuljetukset ja opaspalvelut), lennot ja hotellin tai pelkät lennot.

3. Tarkasta matkaehdot. Esimerkiksi Finnmatkojen äkkilähtöjä koskevat seuraavat ehdot: ”Ateriat, siivous, liinavaatteiden ja pyyhkeiden vaihto ja kulutustarvikkeet (esim. pesuaineet) eivät sisälly matkan hintaan… retkille osallistuminen [voi olla] jopa mahdotonta… Lomakohde ja majoitus saattavat vaihtua loman aikana useammankin kerran.”

4. Valitse paras hotelli. Vaikka olet lähdössä äkkilähdölle, voit silti valita parhaan hotellin. Katso vinkkimme parhaan hotellin valitsemiseen.

5. Katso olisiko halvempaa ostaa hotelli erikseen. Joissakin tapauksissa voi olla halvempaa (ja hauskempaa) varata hotellit erikseen. Katso tällöin ohjeemme halvat hotellit.

6. Harkitse matkan ostamista luottokortilla. Jos ostat matkan luottokortilla, on sinulla parempi turva jos esimerkiksi matkanjärjestäjä menee konkurssiin.

7. Varmista matkatoimiston luotettavuus Kuluttajaviraston matkatoimistorekisteristä. Huomaa kuitenkin, että monet konkurssiin menneet yritykset ovat olleet tämän rekisterin mukaan luotettavia.

8. Tunne oikeutesi valmistamatkan ostajana. Voit tarkistaa oikeutesi Kuluttajaviraston Valmismatka-sivuilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tämä sivusto käyttää Akismetia roskapostin vähentämiseksi. Lue miten kommenttitietosi käsitellään.