Halvin autokatsastus

Auton katsastaminen on lain vaatima toimenpide, joka suoritetaan kaikilla katsastusasemilla samalla tavalla.

Koska toimenpide ei eroa millään lailla eri katsastusasemien välillä, viisas kuluttaja valitsee tietenkin halvimman aseman, jossa katsastaa oman autonsa.

Tyypilliset säästöt ovat prosenteissa noin 10-15 % luokkaa. Joissakin tapauksissa säästösi voi olla  50 % ja ylikin!

Löydä halvin katsastusasema

Katsastushinnat.fi on Internetissä sijaitseva palvelu, jonka avulla voi etsiä oman kotipaikkakunnan halvimman katsastusaseman. Syötä palvelun etusivulla olevaan kenttään oman kotipaikkakuntasi nimi ja valitse sitten hakutuloksista sopiva.

Mikäli oman kotipaikkakunnan tuloksia ei tuolta löydy, kannattaa tehdä pieni hakukierros Internetissä. Laita Googlen hakusanoiksi katsastusasema ja oman kotipaikkakuntasi nimi, esimerkiksi: katsastusasema hämeenlinna.

Säästä päästömittauksen hinnassa

Katsastuksen hinnassa voi säästää myös teettämällä päästömittauksen jo ennen katsastusta esimerkiksi korjaamolla. Päästömittauksen hinta voi olla halvempi korjaamolla kuin katsastusasemalla. Päästömittauksia voi teettää myös ammattikoulujen auto-osastoilla, joissa hinta on reilusti halvempi kuin katsastusaseman.

Päästömittaus tehdään merkkikorjaamoilla yleensä huollon yhteydessä. Päästömittaus on voimassa 3 kuukautta, joten jos autosi on ollut juuri huollossa, kannattaa varmistaa, että onko päästömittaus tehty ja onko se voimassa.

Laske myös OBD-mittauksen hinta

Vuonna 2001 tai sen jälkeen rekisteröidyille bensiinikäyttöisille autoille on tehtävä katsastuksen yhteydessä pakollinen OBD-mittaus. Laske siis hintoja vertaillessasi mukaan myös OBD-mittauksen hinta.

Tarkista itse perusasiat ettei tulee turhaa uusintakatsastusta

Mikäli auto ei mene läpi katsastuksesta, tulee sille tehdä uusintakatsastus 1 kuukauden kuluessa samalla katsastusasemalla.

Ota katsastukseen mukaan rekisteröintitodistuksen (rekisteriote) tekninen osa eli osa 1. Tarkista lisäksi, että pakolliset maksut, vero ja liikennevakuutusmaksut on maksettu.

Tarkista itse lisäksi seuraavat helpot kohteet ennen katsastusta:

  • Jarruvalot, vilkut, ajovalot ja rekisterikilven valo
  • Renkaiden kulutuspinta (kesärenkaissa vähintään 1,6 mm, talvirenkaissa vähintään 3,0 mm)
  • Varmista, että talvirenkaiden nastaero (nastojen määrä eri renkaissa) on enintään 25 %
  • Varmista, että mittaristossa ei pala turvatyynyn, ABS-jarrujärjestelmän tai moottorin varoitusvalo
Mikäli joku näistä kohdista on pielessä, hoida se kuntoon ennen katsastusta. ”Vikalistan” hakeminen katsastusasemalta on turhaa jos viet autosi kuitenkin korjaamoon. Korjaamolla kyllä tiedetään, että mitkä asiat pitää olla katsastuksessa kunnossa ja mikä tahansa asiansa osaava korjaamo takaa, että autosi menee läpi katsastuksesta.

Katsastus myöhässä

Unohtuiko auton katsastaminen? Älä huoli, et ole yksin. Aamulehti kertoi vuonna 2007, että 15-20 prosenttia autoista tulee katsastukseen myöhässä.

Mikäli katsastus on myöhässä, voit ajaa auton katsastukseen itse. Sinun tulee kuitenkin varata aika katsastusasemalle etukäteen. Mikäli kysymyksessä on halpa drive-in katsastusasema, ei heillä ehkä ole ajanvarausta. Tässäkin tapauksessa sinun tulee soittaa katsastukseen etukäteen ja kertoa, että olet tulossa ja pyytää heitä ottamaan tämä tieto ylös. Mikäli poliisit pysäyttävät sinut, löytyy katsastusasemalta todiste siirtoajosta ja vältät sakot.

Muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tämä sivusto käyttää Akismetia roskapostin vähentämiseksi. Lue miten kommenttitietosi käsitellään.