Käytetyn auton myyminen

Käytetyn auton myyminen itse on usein tuottavampaa kuin auton laittaminen myyntiin autoliikkeeseen. Kerron tässä ohjeessa vinkkejä käytetyn auton omatoimiseen myymiseen.

Myy käytetty autosi ilmaiseksi Tori.fi-palvelussa

Ennen auton myymistä

Ennen auton myymistä pese auto hyvin sisältä ja ulkoa. Voit myös viedä auton pesetettäväksi johonkin ammattiliikkeeseen. Auton myyntiä edeltävää pesua ja puhdistusta kutsutaan ammattikielessä “meikkaamiseksi”. Jotkut suosittelevat myös moottoritilan pesemistä. Toisten mielestä pesty moottoritila on merkki öljyvuotojen peittelemisestä. Ota pestystä ja meikatusta autosta hyvät kuvat auringonvalossa myynti-ilmoitusta varten. Ota kuvat sivuilta, edestä, takaa ja auton sisältä sekä etupenkistä että takapenkistä. Ota lisäksi kuva auton kojelaudasta, josta näkyvät ajetut kilometrit.

Hyvä myynti-ilmoitus

Kerro myynti-ilmoituksessa mahdollisimman tarkasti auton tiedot. Hyvä myynti-ilmoitus herättää ostajien luottamuksen. Kerro ilmoituksessasi ainakin:

 • kauanko olet omistanut auton
 • miten autoa on huollettu ja hoidettu
 • lähiaikoina tehdyt ja odotettavissa olevat korjaukset
 • auton yleiskunto rehellisesti
 • autosta löytyvät tunnetut viat

Voit myös hankkia auton kunnosta riippumattoman arvion ostajaa varten viemällä auton kuntotarkastukseen.

Auton myyntipaikat

Suosituimpia käytettyjen autojen myyntipaikkoja verkossa ovat Nettiauto, Keltainen Pörssi ja Oikotie. Näistä Oikotie on maksullinen. Mikäli olet myymässä erikoisautoa, harkitse ilmoituksen laittamista kyseiseen automerkkiin tai -tyyppiin erikoistuneen keskustelufoorumin myyntipalstalle. Myös paikallislehdet ovat hyviä paikkoja auton myymiseen.

Ohjeita kaupantekohetkeä varten

Nämä ohjeet pohjautuvat Liikenteen turvallisuusviraston ohjeisiin käytetyn auton myyjälle

 1. Muista myyjän velvollisuus luovuttaa auton ostajalle rekisteröintitodistuksen ilmoitus- ja tekninen osa. Kadonneen rekisteröintitodistuksen tilalle voit hakea uuden katsastustoimipaikalta.
 2. Älä allekirjoita ilmoitusosaa, ellei ostajaa ja luovutuspäivää ole merkitty ensin.
 3. Ajoneuvovero on syytä huomioida kauppasopimuksessa ja kauppahinnassa.
 4. Ota itsellesi kopio täytetyn rekisteröintitodistuksen ilmoitusosasta tai täytä samansisältöinen erillinen luovutuskirja. Jos ostaja laiminlyö rekisteri-ilmoituksen tekemisen määräajassa, voit tehdä luovutusilmoituksen katsastustoimipaikalla tai ajoneuvon liikennevakuutusyhtiössä. Ainakin Pohjola haluaa, että myynti-ilmoitus tehdään sekä heille että katsastusasemalle.
 5. Muista, että omistusoikeus ajoneuvoon siirtyy luovutusasiakirjan allekirjoittamisella, ei rekisterimerkinnällä.

Luovutuskirjan ja myynti-ilmoituksen tekeminen on tärkeää erityisesti silloin jos on olemassa epäilys, että uusi omistaja ei aio rekisteröidä autoa omiin nimiinsä. Ajoneuvon verot ja parkkisakot tulevat auton rekisteriin merkityn omistajan maksettaviksi.

Muita ohjeita:

 • Älä varaa autoa kenellekään ilman käsirahaa.
 • Vastaa ostajaehdokkaisen kysymyksiin aina asiallisesti.
 • Pyydä ostajalta myyntihinta käteisenä tai käy tekemässä kauppa pankissa.
 • Varaa mukaasi kaksi todistajaa luovutuskirjan tekemistä varten.
 • Ota kauppatilannetta varten valmiiksi esiin edellisten vuosien katsastuspaperit ja huoltokuitit.
 • Mikäli et osta autoa myydyn auton tilalle, voit hakea maksamasi ajoneuvoveron jäljelle jääneen osuuden palautusta Ajoneuvohallintokeskuksesta.
 • Ostajalla on 7 vuorokautta aikaa rekisteröidä auto omiin nimiinsä. Tänä aikana myyjän vakuutusyhtiö korvaa autolle sattuneet vahingot.
 • Autojen kaskovakuutus katkeaa heti kaupantekohetkellä

 

Muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.