Korvaus myöhästyneestä lennosta

Lennon peruuntuessa kuluttajalla on mahdollisuus siirtää lentoa tai saada rahat takaisin. Myöhäisissä peruutuksissa lentoyhtiön tulee maksaa vakiokorvausta hyvityksenä asiakkaalle.

Lentoyhtiöllä on vastuu asiakkaastaan

Lennon peruuntuessa lentoyhtiön on tarjottava asiakkaalle korvaava lento vastaavilla ehdoilla matkakohteeseen mahdollisimman pian tai myöhäisempänä asiakkaalle sopivana ajankohtana. Edellyttäen, että asiakkaan haluamalla korvaavalla lennolla on vapaita paikkoja. Asiakas on myös oikeutettu saamaan lentoyhtiöiltä huolenpitoa kohtuudella viivästymisen aikana. Näihin kuuluu ateriat, juomat, hotellimajoitus kuljetuksineen (tarvittaessa) ja kaksi faksia, puhelua tai sähköpostia ilmaiseksi.

Matkan pituus km

Arvioitu viivästys määränpäässä

Huolenpito

 

 

1

2

3

4

alle 1500

Yli 2 h

x

x

 

 

1500 – 3500

Yli 3 h

x

x

 

 

Yli 3500

Yli 4 h ja EU:n ulkopuolinen lento

x

x

 

 

Kaikki lennot

yli  5 h

x

x

x

x

 

Kuluttajalla on oikeus saada:

  1. Aterioita ja virvokkeita kohtuullisessa suhteessa odotusaikaan.
  2. Kaksi puhelua, faksia tai sähköpostiviestiä ilmaiseksi.
  3. Hotellimajoitus kuljetuksineen, kun yöpyminen on välttämätöntä.
  4. Oikeus peruuttaa lento halutessaan ja saada rahat takaisin.

Asiakkaalla on oikeus peruuttaa lento, jolloin lentoyhtiön on maksettava lentolipun hinta takaisin 7 päivän sisällä kokonaisuudessaan. Jos matka peruuntuu välilaskun aikana, myös lentämättömät lennot on korvattava. Lisäksi asiakas on oikeutettu ilmaiseen paluulippuun lentolipun osoittamaan lähtöpaikkaan. Asiakkaan peruuttaessa lennon, luopuu hän myös oikeudestaan lentoyhtiön huolenpitoon paluumatkan aikana.

Vakiokorvausta saa seuraavin ehdoin

Lentoyhtiöltä voi vaatia vakiokorvausta, jos lennon peruuntumisesta ei ole ilmoitettu ajoissa tai sen syynä ei ole poikkeukselliset olosuhteet. Lentoyhtiöiden tulee peruuttaa lento kaksi viikkoa ennen lähtöä tai järjestää korvaava kuljetus.  Peruutuksen tapahtuessa 7-14 päivää ennen lähtöä, on lentoyhtiön tarjottava korvaava lento, jonka lähtöaika olisi enintään kaksi tuntia aikaisempi ja saapumisaika enintään neljä tuntia myöhempi. Jos lento peruuntuu seitsemän päivän sisällä ennen lähtöä, on lentoyhtiön tarjottava vaihtoehtoinen kuljetus, jonka lähtöaika on enintään kaksi tuntia aikaisempi ja saapumisaika enintään kaksi tuntia myöhempi.

Vakiokorvausta ei myös makseta, jos lennon peruuntuminen johtuu poikkeuksellisista olosuhteista, kuten esimerkiksi sääolosuhteista, turvallisuusriskeistä, lakosta, poliittisesti epävakaista olosuhteista tai ilmaliikenteen hallintaa koskevista säädöksistä. Tekninen vika ei ole EU-tuomioistuimen mukaan ylivoimainen este (viitattu 16.5.2012).

Muissa tapauksissa kuluttaja on oikeutettu saamaan lentoyhtiöiltä vakiokorvauksen, jonka suuruus määräytyy lennon pituuden ja uudelleenreitityksestä johtuvan viivästyksen mukaan.

Matka

Viivästys
määränpäässä

Korvaus

alle 1500 km

0 – 2 h

125 €

alle 1500 km

Yli 2 h

250 €

EU:n sisäinen lento yli 1500 km tai 
EU:n ulkopuolelle suuntautuva lento 1500 – 3500 km

0 – 3 h

200 €

EU:n sisäinen lento yli 1500 km tai 
EU:n ulkopuolelle suuntautuva lento 1500 – 3500 km

yli 3 h

400 €

Lento EU:n ulkopuolelta (lähtevä/saapuva), lennon pituus
yli 3500 km

0 – 4 h

300 €

Lento EU:n ulkopuolelta (lähtevä/saapuva), lennon pituus 
yli 3500 km

Yli 4 h

600 €

Vahingonkorvausta voi vaatia rahallisista tappioista

Mikäli lennon viivästymisestä tai peruuntumisesta aiheutuu vahinkoja, kuten käyttämättä jäänyt junalippu, voi lentoyhtiöltä vaatia vahingonkorvausta. Vahingonkorvausta ei makseta mielipahasta tai harmista. Vahingonkorvauksen saamiseksi kannattaa varautua esittämään tositteet ja kuitit aiheutuneesta vahingosta. Korvauksien yläraja on noin 4635 € ja se voidaan vähentää mahdollisesta maksetusta vakiokorvauksesta.  Lentoyhtiö ei ole vastuussa vahingosta, mikäli se pystyy osoittamaan ryhtyneensä kaikkiin toimenpiteisiin. Lentoyhtiön täytyy kuitenkin pystyä osoittamaan viivästyksen syy ja perustelemaan oma toimintansa tilanteissa.

Lähde: Kuluttajavirasto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.