Taloudellinen ajotapa

Taloudellisen ajotavan avulla on mahdollista ajaa sama matka samassa ajassa pienemmällä polttoaineen kulutuksella.

Taloudellisen ajotavan kurssin käyneet pääsevät keskimäärin 12% pienempiin kulutuslukemiin. Revitellen ajavilla taloudellinen ajotapa voi vähentää polttoaineen kulutusta jopa 60%.

Keskimääräinen suomalainen autoilija voi säästää taloudellisen ajotavan avulla vuodessa noin 250 euroa.

Taloudellisen ajotavan perusteet

Kiihdytä reippaasti, mutta revittelemättä

Kiihdytä tavoitenopeuteen reippaasti. Kiihdytä vain siihen kierroslukuun asti, millä moottorin vääntömomentti on suurin. Näin vältät moottorin käytön turhan korkeilla kierroksilla.

Moottorin maksimiväännön alue on bensiinimoottoreissa n. 2500 – 3000 kierrosta minuutissa. Dieselmoottoreissa isompi vaihde tulisi vaihtaa noin 2000:n kierroksen kohdalla.

Käytä riittävän isoa vaihdetta

Pidä ajossa tasainen nopeus isolla vaihteella ja pienillä kierroksilla.  Nykymoottorien vääntöalue alkaa jo matalilta kierroksilta.

Jos autossasi ei ole kierroslukumittaria, kiihdytä 1-vaihteella 10-15 km/h nopeuteen, 2-vaihteella 40 km/h nopeuteen, 3-vaihteella 60 km/h nopeuteen, ja 4- tai 5-vaihteella siitä ylöspäin.

Aja tasaisesti taloudellisimmalla nopeudella

Jos autossa on keskikulutusmittari, voit etsiä taloudellisimman nopeuden sen avulla. Henkilöautojen taloudellisin ajonopeus on yleensä noin 75 – 85 kilometriä tunnissa. Tavallisessa henkilöautossa ajonopeuden kasvattaminen 90 km/h -> 120 km/h lisää kulutusta noin 20%.

Ennakoi liikennetilanteita

Tarkkaile liikennettä ja vältä turhia kiihdytyksiä ja jarrutuksia.

Käytä vakionopeudensäädintä tasaisilla tieosuuksilla

Vakionopeudensäädin kuluttaa muuten taloudellisesti ajavalla enemmän polttoainetta. Raskaan kaasujalan omaavalla kuljettajalla se voi kuitenkin säästää polttoainetta.

Jos ajotapasi on nykivä, myös automaattivaihteisto saattaa säästää enemmän polttoainetta.

Vältä tien uria ja epätasaisuuksia

Urissa ajaminen ja jousituksen toiminta hukkaavat energiaa ja lisäävät polttoaineen kulutusta.

Hidasta taloudellisesti

Käytä mahdollisimman paljon moottorijarrutusta. Nykyaikaisten autojen moottorit katkaisevat polttoaineen syötön moottorijarrutuksessa, joten lisäkulutusta ei tule.

Ota tavoitteeksi mahdollisimman vähän välkkyvät jarruvalot.

Aja mäet viisaasti

Pienet ylämäet selvität taloudellisimmin antamalla nopeuden hieman laskea. Suurempiin ja pidempiin nousuihin kannattaa kiihdyttää ennakkoon. Älä käytä mäkisillä tieosuuksilla vakionopeudensäädinta.

Älä pidä autoa turhaan tyhjäkäynnillä

Jos joudut pysähtymään yli puoleksi minuutiksi, sammuta moottori

Lähteet: Autoliitto, Motiva, AutoBild, Tekniikan Maailma, Tiehallinto

Säästämisarvion peruste: Suomalaiset ajoivat vuonna 2007 henkilöautoilla keskimäärin 17 700 kilometriä. Keskikulutukseksi arvioitu 8 litraa/100 kilometriä, bensiinin hinnaksi 1,4 €/litra ja kulutuksen alennukseksi 13 %.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tämä sivusto käyttää Akismetia roskapostin vähentämiseksi. Lue miten kommenttitietosi käsitellään.