Tee autostasi taloudellisempi

Pidä renkaissasi oikeaa ilmanpainetta (tehokkuuden parannus jopa 3%)

Rengasvalinnoilla ja -paineilla on vaikutusta polttoaineen kulutukseen. Rengaspaineissa valmistajan ilmoittaman suosituspaineen voi ylittää noin 0,3–0,5 barilla. Suurempaan paineeseen täytetty rengas rullaa helpommin ja säästää siten polttoainetta. Tämä pätee erityisesti talvirenkaisiin. Eri rengastyypeistä kitkarenkailla on pienin vierintävastus, joten kitkat kannattaa polttoainetalouttakin ajatellen vaihtaa ajoissa alle, kun syksyn ensimmäiset liukkaat kelit tulevat. Muista mitata rengaspaineet aina kylmästä renkaasta. (Autoliitto)

Älä kuljeta turhaa painoa (tehokkuuden parannus jopa 5%)

Mitä kevyempi autosi on, sitä vähemmän energiaa kuluu kiihdytyksissä. Autoliiton mukaan 100 lisäkiloa autossa merkitsee jo yli 5 % prosenttia lisää kulutusta. Nyrkkisäännön mukaan auton painon keveneminen 10%:lla vähentää polttoaineen kulutusta 8%:lla. Tyhjennä siis autosi aina turhasta roinasta. Painavan vararenkaan sijasta voit pitää autossa mukana renkaankorjausvaahtoa.

Ota kattoteline pois (tehokkuuden parannus jopa 2%)

Katolle unohtunut suksiboksi tai kattoteline lisäävät auton ilmanvastusta ja siten kulutusta. Myös ikkunoiden auki pitäminen lisää auton ilmanvastusta.

Sulje ilmastointi (tehokkuuden parannus jopa 8%)

Katso autosi ohjekirjasta, suositellaanko ilmastoinnin käyttöä talviajossa ja suositellaanko polttoaineen sekaan laitettavia lisäaineita. Joskus ilmastointia voi käyttää talviajossa kuivaamaan sisätilojen kosteaa ilmaa, mutta vielä tehokkaampaa on kopistella turhat lumet jalkineista ennen autoon astumista. Kostea sisäilma vaatii puhaltimen käyttöä ja kaikkien sähkölaitteiden käyttö nostaa kulutusta. Ilmastoinnin vaikutus kulutukseen saattaa olla merkittävä. Puhdista ilmanottoaukoista lehdet ja muut ilmanvaihtoa haittaavat roskat säännöllisesti pois. (Autoliitto)

Pidä kesällä autoasi varjossa parkissa. Ilmastoinnin sijaan voit avata ikkunat. Muista, että avoimet ikkunat lisäävät kuitenkin autosi ilmanvastusta.

Älä käytä turhaan takalasin lämmitintä, istuinlämmittimiä tai muita lisälaitteita.

Älä täytä tankkia aivan täyteen (tehokkuuden parannus jopa 1%)

Polttoaine on painavaa, joten täysinäisellä tankilla ajaminen lisää autosi painoa. Tankkaa siis useammin ja täytä tankki vain puoliksi täyteen. 100 lisäkiloa autossa lisää kulutusta 5%:lla, joten 25 litraa vähemmän polttoainetta vähentää kulutusta hieman yli 1%:lla. Tällä säästökeinolla on kuitenkin varjopuolensa, sillä tyhjään polttoainesäiliöön muodostuu helpommin kosteutta.

Pidä autosi kunnossa

Kun viet autosi huoltoon, pyydä myös tarkistamaan jarrujen kunto ja etupyörien ohjauskulmat. Väärät kulmat syövät renkaita ja nostavat kulutusta, koska auto ei rullaa luonnollisesti. Päällä laahaavat jarrut vaikuttavat samansuuntaisesti. Myös likainen polttoaineen suodatin tai ilmansuodatin lisäävät polttoaineen kulutusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tämä sivusto käyttää Akismetia roskapostin vähentämiseksi. Lue miten kommenttitietosi käsitellään.