Erota halut ja tarpeet

Eräs psykologinen temppu, joka voi auttaa oman rahallisen tilanteen todellisessa ymmärtämisessä ja sitä kautta säästämisessä on halujen ja tarpeiden erottaminen.

Sanoina halut ja tarpeet ovat sinänsä päivänselviä. Tarpeet ovat sellaisia ostoksia, joita tarvitaan elämiseen ja terveenä pysymiseen. Halut taas ovat kaikkea muuta. Tarpeita ovat esimerkiksi peruselintarvikkeet, haluja karamellit.

Kun ihmiset sanovat, että heidän rahansa eivät riitä, he tarkoittavat yleensä, että heillä ei ole varaa ostaa jotakin, mitä he haluavat.

Kuinka vähällä ihminen selviää

Abraham Maslow kehitti vuonna 1943 ihmisen tarpeista jaottelun, jota kutsutaan nykyisin nimellä Maslow’n tarvehierarkia. Tämän mallin mukaan ihmisen tärkeimmät tarpeet ovat fysiologisia.

Fysiologisia tarpeita ovat: hengittäminen, ruoka, vesi, seksi, uni, homeostaasi ja ulostaminen. Jos nämä asiat ovat kohdallaan, ihminen kykenee fyysisesti jatkamaan elämäänsä.

Tilastotieteessä haluista puhuttaessa käytetään termiä harkinnanvarainen kulutus, tarpeita taas kutsutaan välttämättömyyshyödykkeiksi.

Elintason kasvaessa harkinnanvaraisen kulutuksen osuus kotitalouksien rahankäytöstä on kasvanut. Yhdysvalloissa kotitaloudet käyttivät 2000-luvun alussa 3 miljardia dollaria ostoksiin, joita voidaan selkeästi pitää haluina.

Toisessa ääripäässä ovat ihmiset, jotka pyrkivät tietoisesti elämään yksinkertaista, jopa askeettista elämää. Helsingin Sanomat uutisoi vuoden 2008 lopussa perheestä, joka ostaa tavaroita vain 50 eurolla vuodessa. Loput he tuottavat itse omavaraisesti tai hankkivat vaihtamalla.

Omien menojen jakaminen haluihin ja tarpeisiin

Säästäminen suositellaan yleensä aina aloitettavaksi nykyisten menojen ja tulojen kirjaamisella ja budjetin tekemisellä. Nykyisiä menoja tarkasteltaessa kannattaa samalla jakaa niitä haluihin ja tarpeisiin.

Ns. turhien ostosten suuri osuus rahankäytöstä tulee ihmisille yleensä shokkina.  Erityisesti nuorilla, lapsettomilla aikuisilla haluihin voi mennä useita satoja euroja kuussa.

Halujen ja tarpeiden erottamiseen on hyvä nyrkkisääntö: tarpeet ovat niitä asioita, jotka ruokakauppaan mennessä kirjoitetaan ylös ostoslistaan. Halut ovat niitä asioita, jotka muistetaan ostaa kirjaamattakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tämä sivusto käyttää Akismetia roskapostin vähentämiseksi. Lue miten kommenttitietosi käsitellään.