Halvat ostokset verkosta

Verkko-ostoksissa voi säästää kymmeniä prosentteja. Paras löytämäni ohje verkko-ostoksissa säästämiseen on brittiläisen Moneysavingexpert.com-sivuston Cheap online shopping. Suurin osa vinkeistä on sovellettavissa Suomessa.

Tässä omat säästövinkkini suomalaiselle verkko-ostajalle.

Etsi ja käytä alennuskoodeja

Tärkein vinkki verkko-ostajalle on hyödyntää alennuskoodeja. Tyypillisellä alennuskoodilla saa tilauksen kymmenen prosenttia halvemmalla tai ilmaiset toimituskulut. Olen tehnyt erillisen ohjeen alennuskoodeista.

Vertaile hintoja

Ostaessani itse verkosta teen hintavertailut käsin Googlen avulla. Syynä tähän on että suurin osa hintavertailusivustoista ei ota huomioon alennuskoodeja.

Katso myös erillinen juttuni hintavertailusivustoista.

Ota ostoksista bonukset

Aina ennen verkko-ostosten maksamista kannattaa varmistaa voisiko ostoksista saada rahaa takaisin ostohyvityssivuston (engl. cashback website) avulla.

Suomen suurin verkko-ostoksista bonuksia maksava palvelu on Bonusway. Olen siinä mielessä puolueellinen että olen aikoinaan perustanut tämän palvelun.

Toinen verkko-ostoksista bonuksia maksava suomalainen palvelu on Bonari. Bonarin sivujen viimeinen päivitys on vuodelta 2015.

Osta Kiinasta

Varsinkin nuoret tilaavat paljon suoraan Kiinasta Aliexpressin kautta. Kiinasta tilaamisesta kiinnostuneille suosittelen Facebookin ryhmää Wish/Aliexpress/Ebay (Finland). Tässä ryhmässä jaetaan vinkkejä kiinalaisista verkkokaupoista tilaamiseen.

Kiinasta tilaaminen on suhteettoman halpaa. Tämä johtuu siitä että Kiinasta voi lähettää pieniä paketteja Suomeen käytännössä ilmaiseksi.

Osta enemmän, maksa vähemmän

Verkkokaupoilla on usein jokin raja, jonka jälkeen toimituskulut ovat ilmaiset.

Jos tilauksesi jää juuri ilmaisten toimituskulujen rajan alle, voi olla että tilaukseen kannattaa lisätä yksi halpa tuote.

Liity brändien jäsenklubeihin

Joillakin brändeillä ja verkkokaupoilla on jäsenklubeja, joista saa tuotteita erittäin halvalla. Yksi suosituimmista on Zalando Lounge. 

Tilaa verkkokauppojen uutiskirjeet

Monet verkkokaupat tarjoavat alennuskoodeja kiitoksesi siitä, että tilaa verkkokaupan uutiskirjeen. Esimerkiksi Zalando on tarjonnut uutiskirjeen tilaajille 10 euron alennuskoodia yli 50 euron ostoksista.

Tee verkko-ostokset luottokortilla

Euroopan kuluttajakeskus suosittelee verkko-ostosten maksamista luottokortilla:

Suosittelemme maksun suorittamista luottokortilla, jos mahdollista. Luottokortilla maksaessasi voit vaatia maksunpalautusta kuluttajansuojalain 7 luvun 39 §:n nojalla luottokorttiyhtiöltä, mikäli tavaraa ei toimiteta tai se on virheellinen.

Tarkista voitko ostaa halvemmalla ulkomailta

Ulkomailta ostettaessa perussääntö on että EU:n sisällä verkko-ostoksista ei mene tulleja.

Tullimaksujakaan ei pidä pelätä. Tullin sivuilta löytyy oppaita, joiden perusteella tullien ja mahdollisten verojen suuruutta voi yrittää hahmottaa.

EU:n ulkopuolelta ostettaessa pitää huomioida että esimerkiksi sähkölaitteet voivat vaatia adapterin.

Olen ostanut EU:n ulkopuolelta vaatteita, kirjoja (Amazon) sekä kosmetiikkaa (iHerb).

Varmista että verkkokauppa on todellinen

Verkkoon on ilmestynyt järjetön määrä suomenkielisiä huijaukselta näyttäviä ”suomalaisia” verkkokauppoja. En ole nähnyt näistä tämän kirjoitushetkellä juttuja mediassa. Näille verkkokaupoille on tyypillistä että ne on perustettu vanhaksi menneeseen .fi-verkkotunnukseen.

Älä oleta että tuote on halvempi verkossa

Verkosta ostaminen ei ole aina halvempaa. Jos tiedät tuotteen hinnan verkossa, voit kokeilla tinkiä sen halvempaan hintaan kivijalkakaupasta.

Kysy tutuilta ja kavereilta

Jos mietit mistä saisit ostettua jonkun tuotteen halvemmalla, kysy neuvoa kavereiltasi ja tutuiltasi. Tuttavapiirissäsi voi hyvinkin olla joku joka tietää mistä juuri tämän tuotteen saa verkosta kaikkein halvimmalla.

Olen oppinut vuosien varrella esimerkiksi tällaisia jippoja:

  • Play-asia myy halpoja tietokonepelejä ja leikkikaluja.
  • Dealextreme myy halpaa elektroniikkaa. Tilasin täältä polkupyörääni valon.
  • Thomann myy halpoja soittimia, mikrofoneja ja kuulokkeita.
  • Book depository on nykyään Amazonin omistama verkkokauppa, josta löytyy halpoja kirjoja.
  • Aliexpress on kiinalainen sivusto, josta nuoret naiset tilaavat vaatteita ja muotia. Jossakin vaiheessa täältä tilattiin piraattiversioita Fjällrävenin Kånken-repusta.
  • iHerb on amerikkalainen kosmetiikan verkkokauppa. Tilasin täältä ekseemavoidetta, jota ei enää myydä Suomessa.