Harkintaa vaativat ostosvinkit

Seuraavassa on joitakin vinkkejä ostoksissa säästämiseen, joilla on myös kääntöpuolensa.

Käy harvemmin ruokakaupassa

Tee viikon ruokalista etukäteen. Osta koko viikon ruokatarvikkeet kerralla. Käy viikon aikana ainoastaan täydentämässä jääkaappiasi nopeasti pilaantuvilla elintarvikkeilla kuten maidolla ja tuoreilla hedelmillä. Koska käyt kaupassa harvemmin, mahdollisuudet heräteostoksiinkin pienenee.

Kääntöpuoli

Ostosreissujen harventaminen voi saada sinut ostamaan ruokaa kaiken varalta. Lisäksi suurien ruokamäärien säilyttäminen edellyttää suurempaa jääkaappia ja pakastinta, jotka taas kuluttavat enemmän energiaa.

Mene ostoksille ystäväporukassa

Käykää ostoksilla ystäväporukassa ja hyötykää paljousalennuksista. Ostakaa ruoka ja muut tavarat isommissa pakkauksissa ja jakakaa sisältö keskenänne kotiin päästyänne.

Kääntöpuoli

Sosiaalinen paine voi saada sinut ostamaan sellaisiakin tavaroita, joita et itse halua tai tarvitse.

Käytä kanta-asiakaskortteja ja keskitä ostoksesi

Kanta-asiakaskortteja käyttämällä voit saada kaupalta pisteitä tai bonuksia. Mitä enemmän keskität, sitä korkeammalla tasolle pääset ja sitä enemmän pisteitä ja bonusta keräät.

Kääntöpuoli

Kanta-asiakaskortit ovat yksi hankalimmista asioista säästämiseen pyrkivän asiakkaan kannalta. S-Bonuksen kerääminen on hauskaa ja tuntuu mukavalta saada joka kuukausi bonustiedote kotiin. Säästävätkö kanta-asiakkaat kuitenkaan oikeasti rahaa?

Kanta-asiakasjärjestelmistä on tehty jonkin verran tieteellistä ja ei-niin tieteellistä tutkimusta. Kanta-asiakasjärjestelmiin liittyy kuluttajan kannalta mm. seuraavia ongelmia:

  • Kanta-asiakastarjoukset saavat kuluttajat ostamaan tuotteita, joita he eivät tarvitse.
  • Kanta-asiakasalennukset hämärtävät kuluttajien kyvyn vertailla tuotteiden todellisia hintoja keskenään.
  • Kanta-asiakasalennetun tuotteen ostaminen antaa asiakkaille luvan tuhlata rahaa jossakin muussa ostoksessa. Loppujen lopuksi asiakas päätyy ostamaan enemmän kuin hänen oli alkujaan tarkoitus.
  • Kaupat saavat kerättyä kanta-asiakasjärjestelmien avulla tietoa asiakkaidensa liikkeistä. Lisäksi kaupan keräämien tietojen perusteella saadaan selville tietoja mm. siitä, missä asiakkaat ovat milloinkin liikkuneet, heidän sairauksistaan ja seksuaalista tottumuksistaan.
  • Ostosten keskittäminen aiheuttaa sen, että hintavertailut jäävät kokonaan pois.
  • Kanta-asiakasjärjestelmien ylläpitäminen maksaa kaupoille vuodessa satoja miljoonia euroja. Tämä kulu siirretään suoraan asiakkaiden hintoihin.

Näitä ongelmia voi yrittää välttää sillä, että hankkii kaikkien kauppojen kanta-asiakaskortit. Lisäksi pitää tiedostaa, että äärimmäisen harva kuluttaja saa loppujen lopuksi todellista hyötyä kanta-asiakkuudestaan. Kysy siis, itseltäsi: Miksi kaupat ylläpitäisivät sadoilla miljoonilla euroilla järjestelmää, joka vähentää niiden tuloja?

Osta paljon kerralla, hyödynnä tarjoukset ja paljousalennukset

Jos jokin ruoka on tarjouksessa, osta sitä kerralla enemmän ja laita osa pakkaseen annospusseissa. Jos näet jonkin tuotteen paljousalennuksessa, osta kerralla enemmän.

Kääntöpuoli

Pakastaminen ei ole ilmaista ja suurin osa pakastetusta ruoasta heitetään suoraan roskiin. Keskikokoinen pakastin kuluttaa sähköä noin 40 eurolla vuodessa.

Pilaantumattomienkaan tuotteiden säilyttäminen kotonasi ei ole ilmaista. Sen lisäksi, että ne vievät asunnostasi tilaa, menetät niihin sitoutuneen rahamäärän aika-arvon. Yritykset pyrkivätkin aina minimoimaan varastonsa arvoa. Jos kotonasi on koko ajan esimerkiksi 500 eurolla ruokaa, menetät vuodessa 50 euroa (8 % menetetty sijoitustuotto, 2 % inflaatio).

Sama ongelma pätee muihinkin tarjouksesta ostettaviin tavaroihin. Paljonko sinulla on vaatekaapissasi alennuksesta ostettuja vaatteita, joissa on vielä hintalappu kiinni?

Käytä alennuskuponkeja

Käytä kaupan alennuskupongit ja säästä rahaa.

Vaihda alennuskuponkeja ystävien kanssa tai myy niitä Internetissä. Älä siis heitä alennuskuponkia ikinä roskiin, vaan laita se aina myyntiin! Sinulle arvoton kuponki voi olla toiselle arvokas.

Kääntöpuoli

Alennuskuponkeihin sisältyy sama ongelma kuin kaikkiin tarjouksiin. Ne saavat sinut ostamaan enemmän kuin normaalisti ostaisit.

Jos olet jo tehnyt ostopäätöksesi, alennuskupongin metsästäminen kuitenkin kannattaa. Esimerkiksi monissa verkkokaupoissa on käytössä tarjouskoodijärjestelmä, jossa oikean kirjainyhdistelmän tarjouskoodikenttään kirjoittamalla olet oikeutettu jopa kymmenien prosenttien alennukseen ostoksesi hinnasta.

Käytä siis alennuskuponkeja ja tarjouskoodeja fiksusti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tämä sivusto käyttää Akismetia roskapostin vähentämiseksi. Lue miten kommenttitietosi käsitellään.