Olutta puoleen hintaan

Vuodessa suomalainen juo olutta noin 90 litraa. Vaikka olut on Suomessa kallista, on sen hinnassa kuitenkin helppo säästää tuntemalla panimoiden ja kauppojen käyttämät kikat.

Oluen ja muiden alkoholijuomien kohdalla suurempi pullo tai pakkauskoko ei näet aina tarkoita halvempaa hintaa.

Lue alta lisää taustoja sekä naurettavan yksinkertainen ohje siihen, miten voit ostaa oluesi jopa 40 prosenttia halvemmalla asioimalla samassa kaupassa kuin ennenkin.

Tämän jutun vinkkien avulla voit säästää vuodessa satoja euroja!

Temppu, jonka alla kuvailen on äärettömän yksinkertainen ja kukaan, jolle sen olen kertonut ei ole aluksi uskonut minua. Asian taustoittamiseksi käyn aluksi läpi kaksi lainkohtaa: yksikköhinnat ja alkoholijuomien paljousalennukset.

Mitä laki sanoo?

Yksikköhinta

Suomen lain mukaan kauppiaiden tulee kertoa tietyistä tuotteista myyntihinnan lisäksi niiden yksikköhinta.

Yksikkköhinta on määritelty virallisesti seuraavasti: ”Yksikköhinta tarkoittaa kilo-, litra- metri-, neliömetri- tai kuutiometrihintaa. Myös yksikköhintaan lasketaan mukaan arvonlisä- ja muut verot ja maksut, mutta ei tuotteesta perittäviä pantteja.”
Lähde: Sekä yksikköhinta että myyntihinta pitää kertoa (Kuluttajavirasto)

Yksikköhinta löytyy kauppojen hintalapuista yleensä niiden oikeasta alakulmasta. Tämän artikkelin kannalta tärkeä tieto on, että olut on yksi niistä tuotteista, joiden yksikköhinta tulee aina ilmoittaa.

Jos esimerkiksi 0,33 litran kolmosolutpullon yksikköhinta on 2,60 €/litra, tarkoittaa se sitä, että yksi 0,33 litran olutpullo maksaa kassalla 2,60 €/litra * 0,33 litraa + 0,10 € pantti = 0,97 € eli 97 senttiä.

Paljousalennukset

Alkoholijuomien paljousalennukset kiellettiin Suomessa vuoden alussa. Virallisesti asia on muotoiltu seuraavasti:
”Alkoholijuomien hinnoittelua ja hinnan ilmoittamista koskevat uudet
alkoholilain säännökset tulevat voimaan 1.1.2008. Uudet säännökset kieltävät
paljousalennuksen antamisen ja lyhytkestoisista tarjoushinnoista ilmoittamisen
myyntipaikan ulkopuolella. Kahta tai useampaa alkoholijuomapakkausta ei saa tarjota paljousalennuksella eli alennettuun yhteishintaan siten, että erikseen ostettuna samojen tuotteiden yksikköhinta on kalliimpi.

Myyntipaikka voi edelleen vapaasti päättää alkoholijuomien hinnoista, mutta esimerkiksi yhden olutpullon hinta ei saa olla korkeampi silloin, kun kuluttaja ostaa vain yhden pullon verrattuna siihen, että hän ostaisi 12 pullon suurpakkauksen tai 24 pullon korin. Myyntipaikka ei saa kieltäytyä myymästä monipakkauksessa myytävinä olevia tuotteita yksittäin alkoholisäännöksen kiertämiseksi. Esimerkiksi, jos olutta X myydään 12-pullon pakkauksessa hintaan 9,90 euroa, niin samaa olutta on myytävä myös yksittäisinä pulloina. Olutpullon hinta ei silloin yksittäin myytynä saa ylittää 82 senttiä.”
Lähde: Alkoholijuomien vähittäismyynti elintarvikeliikkeissä (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto)

Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että kuluttajalla on mahdollisuus ostaa oluensa halvimpaan pullo- tai tölkkihintaan. Tämä pätee kuitenkin ainoastaan yksittäisiin pulloihin tai tölkkeihin. Selitän kohta, mitä tämä tarkoittaa käytännössä.

 

Panimoiden ja kauppiaiden reaktio

Panimot ja kauppiaat eivät näistä lakipykälistä tietenkään liiemmin pidä. Yksikköhintoja koskeva laki tekee kuluttajille eri pakkauskokojen vertailun helpoksi. Paljousalennuslaki taas tarkoittaa sitä, että kuluttajat voivat ostaa vaikka vain yhden pullon olutta samaan hintaan kuin mitä pullo maksaisi 12-packissa ostettuna.

Seuraavasta tulet näkemään, kuinka panimot ja kauppiaat pyrkivät tekemään kaikkensa tulojaan maksimoidakseen.

Uudet pakkauskoot

Panimoiden ensimmäinen vastaisku numero yksi olivat uudet pakkauskoot.

Viimeisen vuoden aikana panimot ovat tuoneet markkinoille uusia tölkkejä ja pulloja, joita on markkinoitu eri medioissa miehekkäinä vaihtoehtoina.

Kuka muistaa toukokuulta 2008 tämän Pete nimisen kaverin, joka halusi päästä lätkän MM-finaaliin? Piditkö Peteä oikeana henkilönä? Toivottavasti en pilaa lapsenuskoasi, mutta ”Pete finaaliin” oli mainostoimisto W. Steinmannin suunnittelema kampanja, jonka tavoitteena oli markkinoida 0,568 litran miehekkäitä pint-koon tölkkejä.

Toinen tällä hetkellä menossa oleva kampanja ovat miehekkäät pint-koon Kurko-lonkerot sekä kovien äijien 1,25 litran muovipullot.

Näissä miehekkäissä pakkauksissa ostettuna maksat kuitenkin oluestasi yli kaksinkertaista hintaa.

Ensimmäinen ohje: Pint-koon tölkit ja 1,25 litran muovipullot ovat miehekästä huijausta.

Ethän avaa pakkauksia -kyltit

Kauppiaiden reaktio lainmuutokseen on vaihdellut kaupasta riippuen. Jotkut kauppiaat ovat suosiolla laittaneet esimerkiksi 0,33 litran irtotölkkejä ja pulloja irralleen kylmäkaapin viereen.

Toiset ovat valinneet taistelun tien. Osa kauppiaista on laittanut 24-packien viereen varoituskyltin ”Ethän revi pakkauksia”. Joissakin kaupoissa myyjille on opetettu, että pakkauksia ei saa repiä koska se aiheuttaa heille ylimääräistä työtä ja irtirevityt pakkaukset ovat epäsiistin näköisiä. Myyjien vihainen pälyily luo asiakkaille uskomattoman sosiaalisen paineen olla ostamatta oluttansa halvimmalla mahdollisella tavalla. Suurin osa kaupoista on varannut parhaan hyllytilan pint-kokoisille tölkeille. Käytännössä mikään kauppa ei pidä halvimpia pakkauskokoja kylmäkaapissa.

Toinen ohje: Älä välitä myyjien ja vartijoiden pälyilystä

Asiakkaiden hyväuskoisuuteen luottaminen

Nyt seuraa pieni tietovisa. Jos 12-pack Karjalaa maksaa kaupassa 12 euroa, paljonko maksaa 6-pack Karjalaa samassa kaupassa?
a) Puolet eli 6 euroa
b) Mitä tahansa kauppias haluaa sen maksavan

Monet suomalaiset luulevat, että vastaus olisi a). Yksittäisen olutpullon hintahan ei saanut olla erilainen riippuen siitä, minkä kokoisessa pakkauksessa olut myydään. Näinhän sitä luulisi, mutta vastaus on oikeasti b).

Teoriasta käytäntöön

Kävin 6.2.2009 S-Marketissa ja 7.2.2009 Siwassa ja otin ylös eri pakkauskokojen hintoja Koffista ja Karjalasta.

Esimerkki 1: Koffia S-Marketista

Koffin kolmosoluen hinnat olivat S-marketissa seuraavat:
Koff 24-pack 0,33 litran tölkeissä 17,45 €, 1,75 €/litra
Koff 45 cl muovipullo 2,29 €, 4,64 €/litra
Koff 6-pack 0,5 litran tölkeissä 13,45 €, 4,18 €/litra
Koff 12-pack 0,33 litran pulloissa 11,15 €, 2,51 €/litra

Halvin pakkauskoko on tässä tapauksessa 0,33 litran tölkki, jossa litrahinnaksi tulee 1,75 €/litra. Yksittäinen 0,33 litran tölkki maksaa siis 1,75 €/litra * 0,33 + 0,15 € pantti = 0,73 €.

Litra Koffin kolmosta maksaa siis yksittäisissä 0,33 litran tölkeissä ostettuna 2,18 € ja 0,45 litran pullo 2,29 €.

Tässä tapauksessa saisit siis yli kaksi kertaa enemmän olutta samalla rahalla ostamalla oluesi halvimman yksikköhinnan mukaisessa pakkauskoossa eli 0,33 litran tölkeissä.

Typerin vaihtoehtosi olisi ostaa 0,45 litran muovipulloja.

Esimerkki 2: Karhua S-Marketista

Karhun kolmosoluen hintoja S-Marketissa:
Karhu pintti 0,568 litran tölkki 2,65 €, 4,40 €/litra
Karhu 8-pack 0,5 litran tölkeissä 11,20 €, 3,79 €/litra
Karhu 24-pack 0,33 litran tölkeissä 22,45 €, 2,38 €/litra
Karhu 1,25 litran muovipullo 5,30 €, 3,92 €/litra
Karhu 6-pack 0,33 litran lasipulloissa 7,85 €, 3,66 €/litra

Halvin pakkauskoko on tässä tapauksessa 0,33 litran tölkki, jossa litrahinnaksi tulee 2,38 €/litra. Yksittäinen 0,33 litran tölkki maksaa siis 2,38 €/litra * 0,33 + 0,15 € pantti =  0,89 €.

Pinttikoon tölkin ostamalla saisit 0,568 litraa olutta hintaan 2,65 €. Kuulostaa hyvältä ja miehekkäältä. Kaksi 0,33 litran alumiinitölkkiä eli 0,66 litraa olutta maksaisi kuitenkin vain 1,87 € eli saisit desilitran enemmän olutta ja vielä säästäisit 78 senttiä!

Typerin vaihtoehtosi olisi ostaa pinttikoon tölkkejä.

Kolmas ohje: Katso aina yksikköhintaa

Esimerkki 3: Koffin 0,33 litran pulloja Siwasta

Nyt seuraa tämän jutun varsinainen jymypaukku. Katsokaapa näitä Siwan hintoja Koffin oluelle:
Koff 12-pack 0,33 litran pulloissa 10,92 €, 2,45 €/litra
Koff 6-pack 0,33 litran pulloissa 6,59 €, 3,03 €/litra

Mitä ihmettä? Eikös laki sanonut, että suuremmat pakkaukset eivät saaneet olla halvempia kuin pienemmät? Kyllä, tämä oli lain henki. Lain kirjain kuitenkin sanoi, että yksittäin ostetusta olutpullosta ei saa pyytää enempää kuin halvimman yksikköhinnnan mukaisen myyntihinnan. Kauppa saa siis pyytää 6-packeista enemmän kuin puolikkaasta 12-packista. Laki koskee pelkästään yksittäisiä pulloja ja tölkkejä!

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos otat Siwasta 6-packin ja viet sen kassalle, maksat siitä 6,59 € + 6 * 0,10 € pantti = 7,19 €.

Jos sen sijaan irroitat nämä kuusi olutpulloa pakkauksestaan ja viet ne kassalle, maksat niistä alkoholilain paljousalennuspykälien mukaisesti 2,45 €/litra * 0,33 litraa * 6 + 6 * 0,10 € pantti = 5,45 €.

Irrottamalla olutpullot pakkauksestaan ja ostamalle ne yksittäin säästät kuuden pullon hinnassa 1,74 euroa eli 24 prosenttia!

Neljäs ohje: Älä oleta, että 6-pack maksaa puolet 12-packin hinnasta
Viides ohje: Jos et osta täyttä pakkausta, irroita pullot ja tölkit pakkauksestaan

Tiivistettynä

Yllä näytin, kuinka voit säästää oluesi hinnassa 25 – 50 % ja ylikin. Vaikka käytin tässä artikkelissa esimerkkinä olutta, samat ohjeet pätevät myös siiderin ja lonkeron ostamiseen.

Joten, kun ensi perjantaina menet kauppaan, katso, minkä pullo- tai tölkkikoon yksikköhinta on halvin. Muista, että paljousalennuslaki on voimassa vain kun ostat yksittäisiä pulloja ja tölkkejä.

Älä siis välitä kassatyttöjen nyrpeistä katseista tai vartijan pälyilystä. Jos yksittäisiä pulloja ja tölkkejä ei näy missään, hanki niitä. Kauppa ei voi kieltäytyä myymästä sinulle yksittäistä oluttölkkiä 24-packista tai yksittäistä pulloa 12-packista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.