Ruokaostoksissa säästäminen

Ruokaostokset ovat yksi kotitalouksien suurimmista menoeristä. Fiksulla ruokaostoksen tekemisellä voit kuitenkin pystyä alentamaan ruokamenojasi jopa 30 % kuukaudessa. Nelihenkisellä perheellä tämä voi tarkoittaa yli sadan euron kuukausittaisia säästöjä.

Perusvinkit ruokaostoksille

Käyn tässä osiossa läpi tärkeimmät perusvinkit ruokaostoksissa säästämiseen. Näiden vinkkien noudattamista voi suositella aina ja kaikille ostoksilla käydessä.

Unohda merkkiuskollisuus

Älä ole uskollinen tuotemerkeille. Tarpeeton merkkiuskollisuus maksaa sinulle ylimääräistä rahaa.

Useimmista tuotteista on valittavana neljä vaihtoehtoa: premium-tuotemerkki, valmistajan tuotemerkki, kaupan oma tuotemerkki ja halpamerkki.

Kokeile aina välillä valita astetta halvempi tuote. Jos normaalisti ostat esimerkiksi Saarioisen pinaattilettuja, kokeile välillä Pirkan pinaattilettuja. Jos et huomaa esimerkiksi ruoan laadussa mitään eroa, pitäydy halvemmassa tuotemerkissä.

Monelle ihmiselle tulee yllätyksenä, että esimerkiksi Pirkka-einekset ovat usein Saarioisen valmistamia ja ainoastaan eri pakkaukseen pakattuja. Sama pätee mm. Rainbow, Euroshopper ja First Price tuotemerkkeihin. Tavalliselle kuluttajalle tämä voi olla käsittämätöntä ymmärtää ja siksi he eivät sitä usein edes usko.

Tämä on kuitenkin vain tapa, jolla kaupat maksimoivat omia voittojaan. Markkinoinnissa tätä käytäntöä kutsutaan nimellä hintadifferointi. Kuten monet muutkin kauppojen käytännöt, perustuu tämäkin ilmiö tarkkoihin tieteellisiin tutkimuksiin.

Kaupan tuotemerkkejä ostamalla voit säästää kymmeniä prosentteja kuukausittaisessa ruokalaskussasi.

Osta ruokasi irtomyynnistä

Valmiiksi pakatut tuotteet ovat yleensä irtomyyntituotteita kalliimpia. Erityisesti mausteita ja hedelmiä ostaessa on mahdollista säästää huomattavasti ostamalla ne irtomyynnistä.

Mausteet saa yleensä halvimmalla irtomyyntiin erikoistuneista liikkeistä. Kotikaupungissani Hämeenlinnassa tällainen liike on nimeltään Punnitse & Säästä ja se myy mausteita suoraan muovipussiin. Olen huomannut, että tuolla mausteet ovat kilohinnaltaan huomattavasti kaupan hintoja edullisempia. Mikäli ostat mausteesi kaupasta, kannattaa suosia täyttöpusseja. Näissä kilohinta voi olla jopa alle puolet lasipurkkiin verrattuna.

Täyttöpussit- ja pakkaukset ovat huomattavasti edullisempia myös kaakaota ja esimerkiksi suodatinpaperia ostaessa.

Myös hedelmät ja juurekset ovat yleensä halvimpia irtomyynnistä ostettuna. Eräs kauppojen nykyään usein käyttämä kikka on pakata hedelmät 500 gramman rasioihin. Kaupassa voikin sitten lukea vierekkäin hintoina ”Luumut 1,69 €” ja ”Luumut 1,89 €”. Halvempi hinta on kuitenkin puolelle kilolle rasiassa olevia hedelmiä ja kalliimpi hinta kilolle hedelmiä. Luonnollisesti puolet 1,89 eurosta on kuitenkin alle 1,69 euroa.

Tarkasta kuittisi

Tätä ohjetta tuskin tarvitsee perustella. Luottamus on hieno asia, mutta Suomestakin löytyy isojen kauppaketjujen kauppoja, jotka jättävät toistumatta kirjaamatta hyllyn reunojen tarjoushinnat kassajärjestelmiin.

Toisaalta löytyy joitakin kunniallisia kauppiaita, jotka antavat sinulle tuotteen ilmaiseksi, mikäli sinulta perittiin siitä kassalla aluksi väärä hinta. Tarkasta siis aina kuittisi.

Vertaile ruokakauppojen hintoja ja asioi juuri sinulle halvimmassa kaupassa

Ruokakauppojen hintojen vertaileminen kuulostaa helpolta, mutta on käytännössä hankalaa. Onneksi tähän on joitakin perusohjeita.

Vältä pieniä marketteja

Vältä ruokaostoksen tekemistä pienissä, jatkuvasti auki olevissa kaupoissa. Näitä ovat esimerkiksi Neste-huoltoasemien yhteydessä olevat K-kaupat, Siwat ja ABC-liikennemyymälät. Ylimääräinen aukioloaika maksaa kaupoille rahaa kasvaneina palkkoina ja se näkyy tuotteiden hinnoissa. Ruokaostoksesi ovat näissä kaupoissa keskimäärin 20-30 % kalliimpia kuin tavallisessa supermarketissa.

Lidl on yleensä halvin

Kuluttajajärjestöjen tutkimuksissa Lidlin ruokakorin hinnat ovat noin 30 % muita kauppaketjuja halvempia. Lidl ei kuitenkaan välttämättä ole sinulle edullisin kauppa. Muista laskea mukaan myös kaupassa käymisen kustannukset. Jos oman kotikaupunkisi Lidl sijaitsee kahdeksan kilometrin päässä moottoritien varrella, voi lähikaupassa käyminen tulla edullisemmaksi.

Tee ostoksien hintakirja

Ihmiset ovat tapojensa orjia ja ostoslistamme on yleensä joka päivä hyvin samankaltainen. Ostoksien hintakirja hyödyntää tätä. Säästä kaikki ruokakauppojen kuittisi. Käy kerran viikossa tai vaikka kerran kuukaudessa eri ruokakaupassa kuin normaalisti. Vertaa sitten vanhojen kuittien perusteella, oliko tämä eri kauppa edullisempi kuin yleensä käyttämäsi.

Vertaile yksikköhintoja

Kaupassa ollessa ei kannata vertailla suoraan tuotteiden hintoja vaan eri tuotteiden yksikköhintoja. Tuotteiden pakkauskoot vaihtelevat, joten yksikköhinnat antavat parhaan käsityksen tuotteen todellisesta hinnasta.

Yksikköhintoja ovat tuotteiden varsinaisen hinnan vieressä pienellä kirjoitetut kilo- ja litrahinnat. Suomessa yksikköhintojen merkitseminen on laissa säädeltyä.

Isompi pakkauskoko ei kuitenkaan ole automaattisesti halvin. Esimerkiksi Tupla-patukoita ostaessa olen huomannut, että kaksi pientä Tuplaa voi tulla yhtä Maxi-Tuplaa halvemmaksi.

Aina ei myöskään kannata valita ruokaansa vain halvimman yksikköhinnan perusteella, joskus maku ja laatukin ratkaisevat.

Varo olutta ostaessasi pint-koon tölkkejä

Räikein esimerkki pakkauskoon vaikutuksesta yksikköhintoihin on tavallinen III-olut. Riippuen pelkästä pakkauskoosta voi oluen hinta vaihdella 1,5 €/litra (0,33 litran tölkit) ja jopa 5 €/litra (0,568 litran eli pinttikoon tölkit) välillä. Olen kirjoittanut erillisen artikkelin oluen ostamisesta halvalla. Tarkan markan kaljanostosäännön voi tiivistää: älä osta olutta pinttikoon tölkeissä.

Tutki aina tuotteiden paino ja koko

Erityisesti nyt laman alkaessa ruokien valmistajat ovat alkaneet pienentää pakkauskokojaan. Ulkokuoret voivat pysyä samoina, mutta sisällön määrä on pienentynyt. Lisäksi esimerkiksi jogurttihyllyssä on käynyt niin, että neljän pakkauksissa olevat jogurtit ovat painoltaan 25 % yksittäisi jogurtteja pienempiä.

Älä osta kaupasta muovikassia

Helppo, halpa ja ekologinen sääntö. Älä osta kaupasta muovikasseja. Iso perhe maksaa muovikasseista vuodessa helposti kymmeniä euroja. Käytä muovikassien sijaan kangaskasseja.

Älä myöskään osta muovikasseja roskapusseiksi. Biologisesti hajoavatkin roskapussit tulevat 100 kappaleen pakkauksessa kaupan muovikasseja edullisemmiksi.

Mene kauppaan vasta illalla

Tämä on vinkki, jonka kaikki opiskelijat tietävät. Kaupat laittavat iltaisin vanhentuvat tuotteet ja myymättä jääneet irtolihat tarjoukseen. Kaupasta riippuen vanhentuvien tuotteiden alennus on -30 % ja -70 % välillä.

Kalapäivä halvalla

Valmiiksi pakatut kalatuotteet ovat yleensä kaikki samalla päivämäärällä varustettuja. Jos siis haluat kalaa halvalla, katso etukäteen kalapakkauksesta minä päivänä tuote on menossa vanhaksi. Käy sitten sen päivän iltana hakemassa kala -50 % alennuksella. Yleensä aina näistä jää osa myymättä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tämä sivusto käyttää Akismetia roskapostin vähentämiseksi. Lue miten kommenttitietosi käsitellään.