Tunne kauppojen keinot saada sinut ostamaan enemmän

Supermarketit ja kauppaketjut käyttävät suunnattomasti rahaa tutkiakseen, miten asiakkaat voi saada ostamaan enemmän. Kerron seuraavassa joitakin yleisimpiä konsteja, joita kaupat käyttävät omien tuottojensa maksimoimiseen.

Tavaroiden sijoittaminen hyllyille

Kaupat sijoittavat tuottavimmat tuotteet ostajan silmien tasolle. Ihmiset ovat laiskoja eivätkä halua kumartua tai kurotella, joten näin heidät saadaan ostamaan hieman kalliimpaa. Tämän vuoksi tikkarit löytyvät yleensä lattiatasosta, pikkulapset kun näkevät sinne helpoiten.

Suosituimmat tuotteet sijoitetaan yleensä hyllyrivin keskelle. Näin ihmiset joutuvat selaamaan koko hyllyn lävitse suosikkituotetta etsiessään.

Halvimmat tuotteet löytyvät yleensä hyllyjen ylä- ja alanurkista. Pakastekaapeissa parhaat löydöt ovat alarivissä jopa hieman katseelta piilossa. Seuraavan kerran kun menet kauppaan, pysähdy vaikka murohyllyn eteen ja kokeile. Kaupan omat tuotemerkit ovat alimmalla hyllyllä ja Kellogg’s murot silmien tasalla. Katso seuraavaksi murojen kilohintoja. Huomaatko eron?

Tuoteryhmien sijoittaminen kauppaan

Myös tuoteryhmien sijoittaminen kauppaan on tiedettä. Suurimmat kauppaketjut käyttävätkin lähes aina samaa tapaa sijoitella tuotteensa kauppaan.

Kaupan sisäänkäynnin jälkeistä aluetta kutsutaan englanniksi nimellä ”decompression zone”. Tämän alueen tarkoitus on hidastaa ihmisiä. Kauppiaat asettavat tälle alueelle esimerkiksi suuria tarjouksia.

Heti sisäänkäynnin vasemmalta puolelta löytyvät yleensä lehdet sekä ensimmäiset heräteostokset. Tätä aluetta kutsutaan englanniksi nimellä ”chill zone”. Tämän alueen tavoitteena on saada ihmiset pysähtymään hetkeksi. Hetken lehtiä selailtuaan ihmiset tekevät enemmän heräteostoksia.

Tämän jälkeen tulee hedelmä- ja vihannesosasto. Syynä tähän on, että ostettuaan ensin hedelmät ja vihannekset ihmiset ovat valmiimpia ostamaan karkkeja ja herkkuja kauppareissun loppupuolella. Lisäksi tuoreiden ja värikkäiden hedelmien näkeminen saa ihmiset iloisiksi.

Kuten tunnettua, päivittäin ostettavat tuotteet kuten maitotuotteet ovat aina kaupan perällä. Näin asiakkaat saadaan kävelemään koko kaupan läpi.

Kaikkien aistien hyödyntäminen

Leivän leipominen supermarketin omassa leipomossa ei ole sellaisenaan kovin kannattavaa. Tuoreen leivän ja erityisesti pullan haju tuo kuitenkin ihmisille muistoja mieleen ja saa heidät viettämään hieman kauemmin aikaa kaupassa ja… ostamaan enemmän.

Kun menet seuraavan kerran kauppaan, kuuntele, mitä musiikkia ja ääniä kaupassa kuuluu. Yleensä sinun täytyy keskittyä kuullaksesi jonkin rauhoittavan musiikin soivan taustalla. Tämän musiikin tarkoitus on tehdä sinut iloisemmaksi ja… ostamaan enemmän.

Myös tuntoaisti on tärkeä. Esimerkiksi murofirmat käyttävät paljon rahaa tehdäkseen muropaketeista mukavia koskettaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tämä sivusto käyttää Akismetia roskapostin vähentämiseksi. Lue miten kommenttitietosi käsitellään.