Säästötilit ja määräaikaistalletukset

{literal}


{/literal}

Säästötilit ovat nimensä mukaisesti tilejä, jotka on tarkoitettu säästämiseen. Säästötileiltä voi yleensä nostaa rahansa pois määräaikaisia tilejä vapaammin. Joidenkin pankkien säästötileillä voi kuitenkin olla nostorajoituksia.

Ennen säästämistä

Luottokorttivelka

Jos sinulla on luottokorttivelkaa, pikavippejä tai muita korkeakorkoisia lainoja, sinun kannattaa todennäköisesti {cms_selflink page=”maksa-velkasi-pois-saeaestoeillaesi” text=”maksaa velkasi pois ennen säästämistä”}.

Asuntolaina

Mikäli sinulla on asuntolainaa, kannattaa harkita asuntolainan lyhentämistä säästämisen sijaan.

Määräaikaistalletukset

Määräaikaistalletusten korko on yleensä tavallisia säästötilejä parempi.

Inflaation merkitys

Inflaatiolla tarkoitetaan rahan arvon alenemista. Mikäli säästötilisi talletuskorko on inflaatiota pienempi, menetät jatkuvasti rahaa.

Varo näitä

Joillakin pankeilla on säästötileissään ehto, joiden mukaan säästötilin korkoa ei makseta siltä kuukaudelta, jolloin olet nostanut säästötililtäsi rahaa.

Tarkasta tilin ehdot ennen talletuksen tekemistä.

Paras talletuskorko

Säästötileille tarjottava korko perustuu yleensä aina pankin tekemään talletustarjoukseen. Tarjouksen suuruukseen vaikuttavat muun muassa pankkisuhteesi kesto ja syvyys sekä rahamäärä, jonka olet valmis tallettamaan.

Parhaan talletuskoron säästötilille tarjoaa tällä hetkellä TF Bank. TF Bankin tarjoama korko on 2,60 %. Tilillä on Ruotsin talletussuoja ja tililtä voi tehdä vuosittain kaksi maksutonta nostoa. Parhaan käyttelytilin koron tarjoaa Evli, 0,40 %.

Muita hyvää korkoa maksavia pankkeja ovat Nordax ja Aktia.

Mikäli voit laittaa rahasi talteen pidemmäksi aikaa, voi määräaikaistalletus olla hyvä vaihtoehto. Määräaikaisessa talletuksessa saat taattua korkoa tietyksi ajaksi, mutta et voi nostaa rahojasi ennen sijoitusajan loppua.

Parhaan koron määräaikaistalletukselle tarjoaa tällä hetkellä BIGBANK. BIGBANKin talletustarjous 12 kk määräaikaistalletukselle on 1,55 %.

Talletuskorkojen vertailut

Talletuskorkojen vertailuita tekevät Suomessa säännöllisesti Kauppalehti ja Taloussanomille Suomen Rahatieto. Huomaa, että säästötilin korkotarjous riippuu normaaleissa tilipankeissa pankkisuhteestasi. Saamasi korkotarjous voi siis olla näiden vertailuiden korkoja pienempi tai suurempi.

Kauppalehden säästötilien talletuskorkovertailu
Rahatiedon sivut

Ovatko rahani turvassa?

Suomessa on talletussuojajärjestelmä, joka takaa pankkitalletuksille suojan 100 000 euroon saakka pankkia ja tallettajaa kohti. Voit siis suojata suurenkin summan rahaa jakamalla varasi useaan pankkiin tai merkitsemällä talletukset eri perheenjäsenten nimiin. Talletussuojarahaston sivuilla on lista talletussuojan piirissä olevista pankeista.

Lue lisää

Käyttö- ja säästötilien korkotuotoissa isoja eroja (Kuningaskuluttaja)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.