Mihin sijoittaa 100 000 euroa

Sata tuhatta euroa on huikea summa sijoitettavaksi. Sijoitettuna oikein 100 000 euroa tarjoaa sinulle lukuisia mahdollisuuksia omien taloudellisten tavoitteidesi ja haaveidesi saavuttamiseen.

Kun sinulla on 100 000 euroa sijoitettavaksi, mahdollisuuksia on monia. Voit sijoittaa osakkeisiin, rahastoihin, kiinteistöihin, joukkovelkakirjoihin tai hyödyntää automaattisia sijoituspalveluita. Ehkäpä olet saanut tämän rahasumman perintönä, oman yrityksen myynnistä, asunnon myynnistä tai säästämisen kautta. Joka tapauksessa, nyt sinulla on mahdollisuus sijoittamalla kasvattaa tätä rahasummaa.

Sijoittaminen on oikein tehtynä loistava tapa kasvattaa omaa varallisuutta. On tärkeää, että harkitset tarkasti erilaisia sijoitusvaihtoehtoja ja riskejä, jotta voit valita juuri sinulle parhaiten sopivan sijoitusstrategian. Tämä artikkeli auttaa sinua tutustumaan erilaisiin sijoitusvaihtoehtoihin, jotta voit päättää, miten haluat sijoittaa 100 000 euroasi.

Oletan seuraavassa että taloutesi on vakaalla pohjalla. Sinulla ei ole korkeakorkoisia lainoja, olet kerännyt itsellesi riittävän vararahaston ja sinulta jää joka kuukausi rahaa säästöön.

Päätä miten haluat hoitaa varojasi

Ajatus sadan tuhannen euron sijoittamisesta voi tuntua sekä huikealta mahdollisuudelta että myös hieman ahdistavalta ajatukselta. Aluksi kannattaakin miettiä haluatko tehdä sijoituspäätökset itse vai käyttää apuna sijoittamisen ammattilaista.

Rahojen sijoittaminen itse

Mikäli sinulla on tarpeeksi aikaa ja kiinnostusta sijoittamiseen, voit tehdä sijoitukset itse. Jos olet jo päättänyt että haluat sijoittaa rahasi osakkeisiin, ensimmäiseksi sinun tulee valita itsellesi sopiva osakevälittäjä. Perinteisten tilipankkien lisäksi osakkeita välittävät myös pankkiiriliikkeet. Kun olet valinnut sopivan osakevälittäjän, seuraavaksi sinun tulee avata itsellesi joko arvo-osuustili tai osakesäästötili. Riippumatta siitä mihin rahasi sijoitat, on tärkeää että ymmärrät hajauttamisen ja oman riskinsietokyvyn merkityksen onnistuneessa rahojen sijoittamisessa.

Sijoitusneuvojan käyttäminen

Jos et tiedä miten tehdä sijoituspäätöksiä itse tai sinulla ei ole aikaa sijoittamisen opiskeluun, voit käyttää apunasi sijoitusneuvojaa. Valtaosa Suomessa tarjottavasta sijoitusneuvonnasta ei ole riippumatonta. Ei-riippumattomat sijoitusneuvojat suosittelevat asiakkailleen pääasiassa vain oman työnantajansa tarjoamia rahastoja ja strukturoituja tuotteita. Monet sijoitusneuvojat ovat käytännössä provisiopalkalla toimivia myyjiä.

Aidosti riippumaton sijoitusneuvoja toimii asiakkaan edun mukaisesti ja pyrkii tarjoamaan objektiivisia neuvoja ja suosituksia sijoitustuotteista, jotka vastaavat parhaiten asiakkaan tarpeita.

Varainhoitopalvelut

Mikäli haluat että joku hoitaa sijoittamisen kokonaan puolestasi, varainhoitaja voi olla sinulle paras ratkaisu. Varainhoitajat hoitavat sijoitussalkkuasi ja tekevät päätökset sijoituskohteiden valinnasta puolestasi. Suomessa toimii useita varainhoitotaloja. Lisäksi pankit tarjoavat varainhoitoa yksityispankkiasiakkailleen (engl. private banking).Varainhoitajien sijoitusstrategiat vaihtelevat, joten sijoittajan tulee tutustua huolella valitsemansa varainhoitajan sijoitusfilosofiaan ennen päätöksentekoa. Tärkeintä on kuitenkin, että varainhoitajan käytöstä aiheutuvat kulut eivät ylitä saavutettavia tuottoja.

Henkilökohtaisen sijoitusneuvonnan ja varainhoidon lisäksi on saatavilla automaattisia sijoituspalveluita, kuten robo-neuvojia (engl. robo advisor). Onnistuessaan robo-neuvonta voi auttaa sijoittajia tekemään sijoituspäätöksiä automaattisesti ja vähentämään sijoittamisen kustannuksia.

Selvitä millainen sijoittaja olet

Ennen sijoittamista on tärkeää selvittää millainen sijoittaja olet. Tämä auttaa sinua löytämään sijoitustavoitteisiisi ja elämäntilanteeseesi sopivat sijoitukset.

Ensimmäinen askel on miettiä sijoitustavoitteesi. Haluatko säästää tulevaa ensiasunnon ostoa varten, lastesi opiskelua varten vai käyttää sijoitetut varat vasta eläkkeellä? Sijoitushorisontti eli aikajänne, jolloin tarvitset rahat, määrittää pitkälti mihin sinun kannattaa sijoittaa.

Sijoitukset jaetaan usein lyhyen, keskipitkän ja pitkän tähtäimen sijoituksiin. Mitä nopeammin tarvitset rahat käyttöösi, sitä pienempää sijoitustesi arvon heilahtelun tulisi olla.

Toinen tekijä on riskinsietokykysi. Nuoremmat sijoittajat voivat yleensä ottaa suurempia riskejä kuin vanhemmat, jotka etsivät vakaampaa tuottoa alhaisemmalla riskillä. On tärkeää huomioida, että moni yliarvioi oman riskinsietokykynsä ja voi paniikissa myydä kaikki osakkeensa, jos osakekurssit laskevat.

Viimeinen tekijä on se, millä tavalla haluat sijoittaa. Sijoitusneuvoja voi auttaa sinua valitsemaan sopivan sijoitussalkun, jos et halua valita itse mihin sijoitat. On hyvä huomata, että vain harvat sijoitusneuvojat ovat riippumattomia.

Huomaa kulujen merkitys

Kulut voivat vähentää merkittävästi sijoitustuottoja ja syödä pitkän aikavälin tuottoja. Käytännön esimerkki voi auttaa hahmottamaan kulujen vaikutusta: olet sijoittanut 100 000 euroa rahastoon, joka vuosittain veloittaa 2 % hallinnointipalkkiota. Sijoitus tuottaa 8 % vuodessa ennen kuluja. Kymmenen vuoden kuluttua sijoituksesi arvo olisi ilman kuluja 215 892 euroa, mutta hallinnointipalkkioiden jälkeen arvo olisi vain 162 983 euroa. Olet siis menettänyt yhteensä 52 909 euroa pelkästään kuluihin kymmenen vuoden aikana.

Passiiviset indeksirahastot ja ETF:t ovat hyviä tapoja vähentää sijoittamisen kuluja. Ne pyrkivät jäljittelemään jonkin tietyn indeksin tuottoa, ja niiden kulut ovat yleensä huomattavasti pienemmät kuin aktiivisesti hoidetuissa rahastoissa. Vaikka kulujen pienentäminen voi tuntua pieneltä säästöltä, pitkällä aikavälillä ne voivat kasvaa merkittäväksi summaksi.