Mikä on S&P 500 -indeksi

S&P 500 -indeksi eli Standard & Poor’s 500 -indeksi on markkina-arvojen mukaan painotettu indeksi Yhdysvaltojen markkinoiden viidestäsadasta johtavasta, pörssinoteeratusta yrityksestä.

S&P 500 -indeksi antaa kuvan sekä USA:n pörssimarkkinoiden tilanteesta että myös yleisestä Yhdysvaltojen taloustilanteesta.

Mitkä yritykset ovat mukana S&P 500 -indeksissä?

Jotta yritys pääsee mukaan S&P 500 -indeksiin, tulee sen täyttää tietyt vaatimukset.

Päästäkseen mukaan S&P 500 indeksiin yrityksen täytyy muun muassa:

  • Olla markkina-arvoltaan tarpeeksi suuri. Markkina-arvo tarkoittaa yrityksen osakkeiden määrää kerrottuna niiden pörssikurssilla.
  • Sijaita Yhdysvalloissa.
  • Olla rakenteeltaan osakeyhtiö ja tarjota osakkeita. Esimerkiksi REIT:t eivät voi tulla listatuiksi S&P 500 -indeksiin.
  • Olla listattuna jossakin pörssissa Yhdysvalloissa.

Miten S&P 500 -indeksiin voi sijoittaa?

S&P 500 ei ole yritys, jonka osakkeita voisi ostaa pörssistä. S&P 500 on lista osakkeita, jotka muodostavat osakeindeksin. S&P 500 -indeksiin voi sijoittaa ostamalla indeksirahastoa, joka seuraa S&P 500 -indeksiä.

S&P 500 -indeksiä seuraavan rahaston ostaminen on varsinkin Yhdysvalloissa tavallisen osakesijoittajan paras tapa sijoittaa pörssiosakkeisiin.

Jos olet lukenut amerikkalaisia sijoituskirjoja tai sijoitusblogeja, olet ehkä törmännyt rahastoihin kuten SPDR S&P 500 ETF (SPY), Vanguard S&P 500 ETF (VOO), iShares Core S&P 500 ETF (IVV) ja iShares S&P 500 Growth ETF (IVW). Näihin rahastoihin sijoittaminen ei ole mahdollista suomalaisille yksityissijoittajille.

Suomalaiselle sijoittajalle paras tapa sijoittaa S&P 500 -indeksiin riippuu sijoitettavasta rahasummasta. Pelkkien kulujen perusteella paras vaihtoehto on iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8). Tämän kirjoitushetkellä yhden SXR8 -rahasto-osuuden hinta on kuitenkin yli 400 euroa.

Jos sijoitettava rahasumma on tätä pienempi, voi USA:n markkinoille sijoittaa myös USA:n markkinoita seuraavien indeksirahastojen kautta. Esimerkiksi Nordnetillä on tarjota Nordnet Indeksirahasto USA ESG.