Riskitön sijoittaminen

Kuten tunnettua, kaikkeen sijoittamiseen sisältyy aina riskiä. Sijoitusoppaissa puhutaan kuitenkin usein riskittömästä sijoittamisesta. Tämä termi juontaa juurensa amerikkalaiseen rahoitusteoriaan, jossa sillä tarkoitetaan sijoittamista Yhdysvaltain valtion obligaatioihin.

Suomessa riskittöminä sijoituskohteina voidaan pitää Suomen valtiota sekä isoja, suomalaisia pankkeja.

Riskittömiä sijoituksia

Olen listannut seuraavassa suomalaisen yksityissijoittajan kannalta tärkeimmät riskittömät sijoituskohteet.

Valtion tuotto-obligaatiot

Valtion tuotto-obligaatiot ovat Suomen valtion yksityisille henkilöille myymiä obligaatioita. Valtion tuotto-obligaation ostamisessa on kysymys rahan lainaamisesta Suomen valtiolle.

Seligsonin rahamarkkinarahasto AAA

Pankkiiriliike Seligsonin tarjoama Rahamarkkinarahasto AAA on hyvin alhaisen riskin sijoitus. Tämä rahasto sijoittaa rahansa suomalaisten pankkien sijoitustodistuksiin ja tekee talletuksia hajautetusti suomalaisiin pankkeihin.

Pankkitalletukset

Pankkitalletukset suomalaisiin pankkeihin ovat perinteinen ja hyvin riskitön tapa sijoittaa rahansa. Pankkitilillä olevat rahat ovat Suomessa suojattuja 100 000 euroon asti, vaikka pankki menisi konkurssiin tai ajautuisi muuten maksukyvyttömyystilaan. Tämän takuun antaa Suomessa Talletussuojarahasto. Heidän sivuillaan on lista Talletussuojarahaston piirissä olevista pankeista.

Pankkitileistä käyttötileille maksettava korko on hyvin alhainen. Mikäli riskitön sijoituskohteesi on pankkitalletus, kannattaa tilityypiksi valita esimerkiksi säästötili.

Ei-riskittömiä sijoituksia

Edellä mainittujen sijoituskohteiden lisäksi turuilla ja toreilla puhutaan joistakin sijoituskohteista riskittöminä sijoituksina.

Vapaaehtoiset eläkevakuutukset

Vapaaehtoisia eläkevakuutuksia pidetään usein niiden nimessä olevan vakuutus-sanan sekä niistä saatavan veroedun vuoksi riskittöminä sijoituksina.

Vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin liittyy ainakin seuraavia huomattavia asioita:

  • sijoitussidonnainen eläkevakuutus ei ole nimestään huolimatta vakuutus
  • vapaaehtoisten eläkevakuutusten kulut ovat usein suoria osakesijoituksia korkeampia
  • vapaaehtoisen eläkevakuutuksen veroetu riippuu voimassa olevasta lainsäädännöstä
  • sijoituksen tuotto on helppo menettää vaihtamalla sijoituskohteitaan väärään aikaan
  • pohjimmiltaan eläkevakuutuksessa on kysymys rahastosijoittamisesta
  • vapaaehtoisesta eläkevakuutuksesta on hyvin hankala saada rahojaan takaisin ennen eläkeikää
  • vapaaehtoisen eläkevakuutuksen ottaessaan sitoutuu samaan yhtiöön ja samoihin kuluihin kymmeniksi vuosiksi

Muun muassa näistä syistä en ole itse ottanut vapaaehtoista eläkevakuutusta enkä suosittele niitä sijoituskohteena. Sijoitussidonnainen eläkevakuutus ei ole riskitön sijoitus.

Pääomaturvatut rahastot ja indeksilainat

Pankit ovat viimeisen parin vuoden aikana tuoneet markkinoille paljon erilaisia rahastoja, indeksilainoja ja muita rahoitustuotteita, joiden nimessä komeilee sana pääomaturva. Ajatuksena on, että jos sijoitus tuottaa, saa tietyn verran tuottoa. Jos sijoitus ei tuota, saa omat rahansa takaisin.

Pääomaturvatut tuotteet eivät kuitenkaan ole riskitöntä sijoittamista.

Ensinnäkin tulee ottaa huomioon inflaatio. 10 000 euroa nyt on enemmän kuin 10 000 euroa viiden vuoden päästä.

Toisekseen pääomaturvatuissa tuotteissa ei yleensä saa takaisin koko sijoittamaansa pääomaa, vaan esimerkiksi 95 % siitä.

Lisäksi on olemassa riski siitä, että pääomaturvan antava pankki tai rahoituslaitos menee konkurssiin. Vuoden 2008 lopussa tämä riski tuli monelle sijoittajalle karvaana yllätyksenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.