Halvin matkapuhelinliittymä

Tässä oppaassa:

 • Liittymätarjoukset
 • Minulla on jo liittymä ja pidän operaattoristani
 • Halvimman liittymän löytäminen
 • Keskittämisedut
 • Netti puhelimeen
Pikalinkit:

Matkapuhelinliittymän vaihtaminen on Suomessa helppoa. Saat pitää oman numerosi ja voit säästää vuodessa satoja euroja. Lue alta, miten saat suurimmat säästöt.

Liittymätarjoukset

Alta löydät matkapuhelinoperaattorien 25€ liittymätarjoukset.

Telia – edullisin liittymä

Telia tarjoaa Telia Rajaton 20 M -liittymän alk. 24,90 €/kk . Liittymä sisältää rajattoman puheajan, rajattoman datan ja € avausmaksun. Kaupan päälle C-More kahdeksi kuukaudeksi ilmaiseksi.

Saunalahti -edullisin liittymä

Saunalahti tarjoaa Huoleton 10M -liittymän alk. 24,90€/kk. Liittymä sisältää normaalihintiaset puhelut, rajattoman datan ja 4,90 € avausmaksun. Liittymän hinta on 24,90 €/kk (norm. 26,90 €/kk). Tarjous voimassa 12kk.

DNA-edullisin liittymä

DNA tarjoaa Rajaton 4G 10M-liittymän alk. 24,90€/kk. Liittymä sisältää rajattoman puheajan, rajattoman datan ja 4,90 € avausmaksun. Liittymän hinta on 24,90 €/kk (norm. 26,90 €/kk). Tarjous voimassa 12kk.

Minulla on jo liittymä ja pidän operaattoristani

Oletko niitä ihmisiä, joilla on ollut sama liittymä 10 vuotta ja jotka eivät halua vaihtaa liittymää tai operaattoriaan, koska ovat rakastuneita niihin? Sinulla on mahdollisuus uskomattomiin ilmaisiin säästöihin!

Vaihda saman operaattorin eri liittymätyyppiin

Liittymien hinnat ovat tulleet 10 vuodessa alas roimasti. Jos et ole ikinä vaihtanut liittymääsi, voit maksaa puheluistasi reilua ylihintaa. Katso operaattorisi hinnastoja ja tutki, löytyisikö heiltä sinulle edullisempi liittymä. Liittymän vaihto saman operaattorin toiseen liittymään on yleensä ilmaista. Voit säästää viiden minuutin työllä satoja euroja vuodessa!

Uhkaile operaattoriasi

Jos määräaikainen liittymäsi on umpeutumassa, sinulla on loistava tilaisuus uhkailla operaattoriasi. Kun sopimuksesi on päättymässä, soita operaattorisi asiakaspalveluun ja kerro, että haluat tietää mikä on heidän paras tarjouksensa sinulle. Yleensä jo tässä vaiheessa operaattorisi esittää sinulle tarjousta, jota tarjotaan vain soittaville asiakkaille.

Mikäli haluat vielä paremman tarjouksen, voit uhata vaihtavasi operaattoria. Tässä vaiheessa sinut yhdistetään yleensä toiselle osastolle, jossa työskentelevien henkilöiden tehtävänä on estää asiakkaita vaihtamasta operaattoria.

On tietenkin mahdollista, että oma operaattorisi ei pysty tarjoamaan sinulle hintaa tai pakettia, johon olisit tyytyväinen. Jatka tässä tapauksessa lukemista siitä, miten voit löytää halvimman operaattorin ja liittymän.

Halvimman liittymän löytäminen

Helpoin tapa – hintavertailusivustot

Verkosta löytyy useita matkapuhelinliittymien hintavertailusivustoja. Mielestäni parhaita näistä ovat:

Halvin GSM-liittymä löytyy helpoiten hintavertailusivuston avulla.

Tee näin:

 1. Ota esille viimeisin matkapuhelinlaskusi
 2. Ota ylös laskulta puheaikasi minuutteina kuukautta kohti, puheluiden määrä kuukaudessa, tekstiviestien määrä kuukaudessa sekä multimediaviestien määrä kuukaudessa.
 3. (Mikäli teet videopuheluita tai käytät matkapuhelinliittymääsi modeemina, ota ylös myös videopuheluiden kesto minuutteina kuukaudessa ja siirretyn datan määrä megatavuina. Mieti lisäksi valmiiksi haluamasi datayhteyden vähimmäisnopeus.)
 4. Mene valitsemaasi hintavertailuun ja ja syötä tiedot nykyisestä sopimuksestasi heidän laskuriinsa.
 5. Hintavertailu kertoo sinulle halvimman matkapuhelinliittymän nimen sekä kertoo arvion kuukausilaskutuksen suuruudesta.

Halvat liittymät

Tietyt operaattorit ovat yleisesti ottaen toisia halvempia. Kalleimpia liittymiä ovat Soneran ja Elisan omat liittymät. Näiden sijasta suosittelen operaattorien halpamerkkejä. Soneran halpamerkki on Tele Finland ja Elisan Saunalahti.

Elisan matkapuhelinliittymien uusmyynti henkilöasiakkaille on päättynyt. Nykyään Elisa myy vain Saunalahden matkapuhelinliittymiä. Jos sinulla on vanha Elisan liittymä, saattaa sen vaihtaminen uuteen Saunalahden liittymään olla kannattavaa.

Kuten todettua, Tele Finland on Soneran markkinointinimi ja Tele Finlandin liittymät toimivat Soneran verkossa. Saunalahden liittymät taas toimivat Elisan verkossa.

Kannattaakin katsoa, että mihin verkkoon suurin osa puheluistasi suuntautuu ja valita liittymä sen mukaan. Jos suurin osa puheluistasi suuntautuu Elisan verkkoon, valitse Saunalahti, jos Soneran verkkoon, valitse Tele Finland, jos Dna:n verkkoon, valitse Dna.

Mikäli puhut paljon perheen kesken, kannattaa harkita kaikkien perheen aikuisten ja lasten liittymien vaihtamista samalla kertaa. Eräs perheenäiti lähetti minulle viestiä, että he olivat säästäneet matkapuhelinlaskuissaan yli 400 euroa kuukaudessa vaihtamalla kaikkien perheenjäsenten liittymät samaan verkkoon puheaikatarjouksen ollessa voimassa.

Keskittämisedut

Mikäli perheessäsi on useita matkapuhelinliittymiä, laajakaista tai puhut paljon yhden tietyn henkilön kanssa voi olla, että sinun kannattaa keskittää kaikki perheesi matkapuhelin- ja laajakaistaliittymät samalle operaattorille.

Netti puhelimeen

Mobile Life 2013 -tutkimuksen mukaan jopa 61 % suomalaisista omistaa älypuhelimen. Älypuhelin ei ole kovinkaan älykäs ilman internet-yhteyttä, joten netti on monelle ehdoton osa liittymää. Netin voi tilata osana uutta liittymää tai lisäpalveluna nykyiseen liittymään.

Kannattaa huomata, että operaattorien ilmoittamat nopeudet ovat aina liittymän maksiminopeuksia. Todellinen tiedonsiirtonopeus vaihtelee sijainnin ja verkon kuormituksen mukaan ja voi olla huomattavastikin ilmoitettua alhaisempi.

Datan hinta Suomessa

Eri operaattorit laskuttavat tiedonsiirrosta eri tavalla. Olemme listanneet näitä tapoja alle. Perässä lukee sulkeissa liittymäntarjoajat, jotka käyttävät kyseistä tapaa liittymissään.

Matkapuhelinliittymän internet-yhteys on pääasiassa yhtä seuraavista tyypeistä:

 1. Rajaton netti ilman käyttökattoa tietyllä maksiminopeudella. Kiinteä kuukausimaksu. (Sonera, Saunalahti, DNA, Tele Finland)
 2. Netti yhdellä nopeudella käyttökattoon asti (esim. 10 Gt/kk), sen jälkeen hitaammalla nopeudella (128 kbit/s). Kiinteä kuukausimaksu. (Tele Finland)
 3. Veloitus käytön mukaan. Liittymässä voi olla päiväkohtainen maksimiveloitus, esim. 1,99 €/päivä. Veloitusta ei tapahdu, jos dataa ei siirry. (Sonera, DNA)

Lue siis liittymän tiedoista tarkasti, millä tavalla datansiirrosta veloitetaan. Nettiä päivittäin puhelimellaan paljon käyttävän kannattaa hankkia yhteys kiinteällä hinnalla ilman käyttökattoa. Nettiä vähemmän käyttävä ei välttämättä saavuta alhaistakaan käyttökattoa, jolloin sellaisella varustettu yhteys voi tulla halvemmaksi.

Netin voi saada puhelimeen edullisesti myös ilman käyttökattoa, jos on valmis tinkimään nopeudesta. Esimerkiksi Saunalahden liittymään saa lisäpalveluna 4,94 €/kk maksavan Mobiililaajakaista Minin, jonka nopeus on korkeintaan 0,5 Mbit/s.

Datansiirto ulkomailla

Yleisesti ottaen datansiirto ulkomailla voi olla erittäin kallista. Kiinteään kuukausimaksuun perustuva hinnoittelu ei ole voimassa ulkomailla, vaan datansiirrosta veloitetaan käytön mukaan.

EU:n sisällä hinta on vielä maltillinen: 0,868 €/Mt. Tämä hinta on sama operaattorista riippumatta. EU:n ulkopuolella sen sijaan hinnat voivat olla erittäin korkeita. Esimerkiksi datansiirto Itä-Euroopassa Saunalahden liittymällä maksaa hulppeat 12,087 €/Mt.

Liittymäntarjoajien sivuilta löytyvät tarkat tiedot ulkomaan hinnoista:

Tele Finlandin ja DNA:n liittymissä on käyttökatto datansiirrolle ulkomailla. Oletuksena raja on noin 60 €/laskutuskausi. Kun käyttökatto tulee vastaan, nettiyhteys katkeaa, ellei rajaa nosta tekstiviestillä. Soneran ja Saunalahden liittymissä käyttökattoa ei ole, joten jos ei ole tarkkana, saattaa loman jälkeen kotona odottaa epämiellyttävän suuri puhelinlasku.

Datan käyttöön ulkomailla liittyy minimiveloitus, joka veloitetaan joka kerta, kun yhteys muodostuu. Minimiveloitus tehdään siis vaikka vain kirjautuisit kännykälläsi sekunniksi Facebookiin tai katsoisit pikaisesti, onko sinulle tullut uusia sähköposteja. Minimiveloituksen takia vähäinenkin netin käyttö ulkomailla tulee helposti hyvin kalliiksi.

Liittymän oman nettiyhteyden sijaan kannattaa hyödyntää paikallisia langattomia WLAN-verkkoja. Esimerkiksi monet hotellit tarjoavat asiakkailleen ilmaisen WLAN-verkon. Vaikka WLANin edellyttämä salasana olisi hotellissa maksullinen, tulee siitä maksaminen ulkomailla todennäköisesti halvemmaksi kuin liittymän oma datansiirto.

Yksi kommentti

 1. Otin juuri itselleni latausliittymän. On kuin prepaid, mutta nronsiirto onnistuu siihen toiselta operaattorilta, eli on oikeasti tavallinen, mutta etukäteen maksettu puhelinliittymä. Ei kk-maksuja, mutta 2v päästä viim. pitää ladata tuohon min. 10€ saldoa. Aktiviteetti liittymässä muistaakseni nollasi tämän laskurin. Alkulataus oli 5€. Tämä siis Elisa/Saunalahti.

  Tämä on minulle täydellinen liittymä, sillä tmi:ni tarvitsee kiinteän pysyvän puhelinnumeron johon vastaan, mutta siitä äärimmäisen harvoin soitan tai tekstaan minnekään itse. Dataa käytän siinä vain wlan:n kautta kotona, eli siitäkään ei tule maksuja. Datassa tosin oli joku 0,66€ maksimimaksu per pvä, tjsp.

  Latausliittymistä voisi ehkä jonkun jutun tehdä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.