Vuokra- ja omistusasunnon edut

Omistusasunnosta voi tehdä persoonallisen
Omistusasunnosta voi tehdä persoonallisen

J.D. Roth listasi Your Money: The Missing Manual -kirjassaan vuokra- ja omistusasumisen etuja. Muutama näistä on vähän yllättäviä.

Aloitetaan omistusasunnosta.

Vakaus. Kun otat asuntolainan tiedät mitä lainalyhennyksesi tulevat olemaan vuosiksi eteenpäin. Sinulla ei ole vuokraisäntää muuttamassa sääntöjä eikä sinun tarvitse pelätä, että sinut potkittaisiin pois asunnostasi.

Kommenttini: Lainanlyhennykset ovat tiedossa jos asuntolainan korko on kiinteä. USA:ssa suositellaan lähes kaikissa oppaissa kiinteäkorkoisia lainoja, joten ymmärrän tämän tuota taustaa vasten.

Mitä tulee asunnosta pois potkimiseen, kai huoneistosta voi saada lähtöpassin vaikka kyseessä olisi omistusasuntokin. Tämä edellyttää toki melkoista perseilyä.

Pääoma. Lyhentäessäsi asuntolainaasi ja kiinteistön arvon kasvaessa kasvata pääomaasi. Pääoma on kiinteistön mahdollisen myyntihinnan sekä velkaosuuden erotus. Jos asuntosi arvo on 225 000 euroa ja olet siitä velkaa 175 000 euroa, sinulla on 50 000 euroa pääomaa.

Kommenttini: Tämä pitää osittain paikkaansa. Ongelmana on, että tässä ei oteta huomioon kaikkia muita kuluja, joita omistusasunnosta on. Pääoman kasvu ei ole niin suoraviivaista kuin luulisi.

Vapaus. Voit tehdä mitä tahansa haluat kodissasi ja puutarhassasi kuten istuttaa puutarhan, maalata katon pinkiksi tai rakentaa kellariin baarin.

Kommenttini: Vuokra-asunnoissakin on mahdollista tehdä yllättävän paljon. Edellytyksenä on, että palauttaa asunnon alkuperäiseen kuntoon sieltä lähtiessä. Toki harva vuokralainen haluaa tehdä asunnolleen juuri muuta kuin ehkä maalata seinät.

Seuraavaksi vuokra-asumisen edut.

Joustavuus. Et ole sitoutunut vuokra-asuntoon pitkäksi ajaksi. Voit muuttaa nopeasti esimerkiksi päästäksesi eroon huonoista naapureista tai päästäksesi nauttimaan halvemmista vuokrista muualla. Vuokra-asuntojen valikoima on omistusasuntoja parempi. Pienen talon ostaminen on hankalaa, mutta yksiön tai kaksion vuokraaminen on helppoa.

Kommenttini: Vuokra-asunnon paras hyvä puoli tulikin tässä. Joustavuus. Itse pitäisin kuitenkin tärkeimpänä sitä, että varsinkin nuorten on nopeaa muuttaa vuokra-asunnosta toiselle paikkakunnalle työn perässä. Kommenttia yksiöiden ja kaksioiden ostamisen hankaluudesta en ymmärrä.

Alhaisemmat kustannukset. Kesäkuun 2007 Kiplinger’s Personal Finance -lehdessä kirjoitettiin näin: ”Vuokraaminen on usein halvempaa. Asunnon omistamisen vuosittaiset kustannukset, oli sitten kyseessä talo tai huoneisto, ovat yleensä verojen jälkeen vuokra-asumista korkeampia.” Vuokratessa ei kasvata pääomia, mutta vuokra-asujan ei tarvitse välittää veroista, vakuutuksista tai ylläpito- ja huoltokustannuksista. Voit käyttää säästyvät rahat matkustamiseen tai osakkeiden ostamiseen.

Kommenttini: Minusta on aika yllättävää, että J.D. Roth sanoi näin suoraan, että vuokra-asuminen olisi omistusasumista halvempaa.

Velvollisuuksien puute. Kun asut vuokralla, joku muu huolehtii pihasta ja korjaa vuotavan suihkun. (Tämä voi olla myös haitta mikäli vuokranantajasi on hidas reagoimaan ongelmiin.) Sinun tarvitsee ainoastaan noudattaa vuokrasopimuksen ehtoja ja joku muu huolehtii kaikesta muusta.

Kommenttini: Totta, molemmat puolet. Toisaalta myös omistusasunnossa voi olla huoltoyhtiö, joka huolehtii pihasta. Taloyhtiössä yhtiö huolehtii osasta asioita.

J.D. Rothin loppukaneetti on, että päätös siitä, että asuuko vuokralla vai omistusasunnossa ei ole pelkästään taloudellinen. En voisi olla enempää samaa mieltä tästä.

2 kommenttia

  1. Vuokra-asumisen joustavuudesta. Nykyään suurimassa osassa kohteita täytyy tehdä vuokrasopimus vähintään vuodeksi. Näin ollen vuokra-asumisen joustavuus ei pidä täysin paikkaansa.

    Toiseksi kommentti ”yksiön tai kaksion vuokraaminen on helppoa”. Tervetuloa kokeilemaan pääkaupunkiseudulle kuinka helppoa sellainen on saada (ainakaan kohtuu vuokrainen). 🙂

  2. ”Vuokralaisella ei ole oikeutta suorittaa ilman vuokranantajan lupaa huoneistossa muuta korjaus- tai muutostyötä kuin 20 §:n 2 momentissa tarkoitetun puutteellisuuden korjaamiseksi.”

    http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/19950481#L2P21

    Mikäli vuokranantaja väliajoin käy tarkistamassa huoneiston/kiinteistön hän kyllä huomaa, että olet tehnyt laittomia muutostöitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.