Rakenna 1000 euron vararahasto [Päivä 27: 1000 ESH]

Paha päivä (Flickr: Hey Paul)
Paha päivä (Flickr: Hey Paul)

Tämän päivän vinkkinä on 1000 euron vararahaston tekeminen pahan päivän varalle.

Jos elämme kädestä suuhun, joudumme aina jonkin yllättävän tapahtuman sattuessa turvautumaan luottokorttiin tai pahimmassa tapauksessa pikavippeihin. Mitä vähemmän rahaa meillä on käytettävissämme, sitä pienemmät yllättävät menot tuntuvat kriiseiltä.

Yleinen suositus puskurirahaston tai vararahaston suuruudeksi on 3 – 6 kuukauden menoja vastaava summa. Mitä epävarmempi taloudellinen tilanteesi on, sitä suurempi puskurirahastosi tulisi olla. Dave Ramsey suosittelee vararahaston rakentamisen aloittamista 1000 dollarista. Tämän voi mielestäni suomentaa huoletta 1000 euroksi.

Yritä saada 1000 euron vararahastosi rakennettua alle kuukaudessa. Dave Ramsey muotoilee The Total Money Makeover -kirjassaan saman asian näin:

Twist and wring out the budget, work extra hours, sell something or have a garage sale, but quickly get your $ 1,000. Most of you should hit this step in less than a month. If it looks as though it is going to take longer, do something radical. Deliver pizzas, work part-time, or sell something else. Get crazy. You are way too close to the edge of falling over a major money cliff here. Remember, if the Joneses (all the broke people) think you are cool, you are heading the wrong way. If they think you are crazy, you are probably on the track.

Kun saat 1000 euroa kasaan, tee kaksi asiaa: piilota rahat itseltäsi ja pidä ne aina likvidissä muodossa. Käytännössä paras vaihtoehtosi on pitää rahat tähän tarkoitukseen pyhitetyllä säästötilillä.

Jotkut teistä ehkä kysyvät, että eikö rahamarkkinarahastoista saisi vararahaston varoille paremman tuoton. Vararahaston tarkoituksena on olla vakuutus ei sijoitus, joten rahoille saatava tuotto on sivuseikka. Rahamarkkinarahastojen huono puoli on, että alat ajatella vararahastoasi sijoituksena, etkä tarpeen tullen haluakaan ottaa rahoja käyttöön. Minulla on ystäviä, jotka ovat niin rakastuneita vararahastoonsa, että maksavat yllättävät menonsa ennemmin luottokortilla kuin koskevat vararahastoonsa.

Jos sinulla on jo 1000 euroa säästettynä eikä sinulla ole korkeakorkoisia velkoja, rakenna suoraan 3 – 6 kuukauden menojasi vastaava vararahasto. Jos sinulla on vakituinen työpaikka ja muutenkin vakaa tilanne, 3 kuukauden menoja vastaava summa riittää. Jos taas olet pätkätöissä ja / tai elämäsi on kaoottista, tee vararahastostasi suurempi.

Jos sinulla on kuuden kukauden menojasi vastaava summa säästettynä, erota säästösi ja vararahastosi erillisiksi tileiksi. Mikäli sinulla ei ole mitään erityistä säästökohdetta, johon olet rahoja säästämässä, sijoita ylimääräiset varasi omaa riskiaversiotasi vastaavan sijoitusallokaation mukaisesti. Jos et tiedä mitä edellinen lause tarkoitti, aloita lukemalla jokin hyvä sijoittamista käsittelevä kirja.

Muualla verkossa:

6 vastausta artikkeliin “Rakenna 1000 euron vararahasto [Päivä 27: 1000 ESH]”

 1. Minimalisti piti 1000 euron vararahaston ideasta. Minimalistin mielestä suurempaa vararahastoa on turha kerätä koska vaihtoehtoiskustannus on liian suuri. Yli 1000 euron jälkeen varovaisemmet voivat tallettaa pitkäaikaisille korkotileille “hätävarastojaan”.

 2. eikö asuntovelliasen kannattaisi maksaa asuntolainaa etukäteen 6 kk pois ennakkolyhennyksenä ja sitten vain jättää lyhennyksiä maksamatta jos tulee rahantarve yllättäen ja vaikka sopia tästä pankin kanssa jos tarpeen jo lainaa otettaessa

 3. Vararahasto on todella tarpeen jokaiselle. Itse turvauduin siihen kun kissani sairastui ja tuli isot eläinlääkärikulut.

  http://rikastaelamaa.blogspot.fi/2013/09/puskurirahasto-pahan-paivan-varalle.html

 4. Idea vararahastosta on hieno!

  On paljon riskittömämpää elää käteisellä / säästöillä. Moni näkee kuitenkin tällaisen vararahaston rakentamisen ja pidon vähän vanhanaikaisena ja liikaa suunnitelua ja kurianalaisuutta vaativana ja hoitaa yllättävät pienet menonsa luottokortilla tai ottamalla verkosta vakuudetonta pienlainaa.

  Haluaisinkin antaa pari vinkkiä jälkimmäistä vaihtoehtoa kannattaville: pienlainoilla on suuria eroja kustannuksissa.

  Esim. 1.000 euroa lainaa voi ensilainaajana saada jopa ilmaiseksi, jos maksaa sovitussa ajassa takaisin. Ja ensilainaajana voi olla useassa lainassa.

  Kalliit pikavipit saattavat maksaa kuluina ja korkoina satoja prosentteja vuodessa, samoin luottokorttivelka on kallista.

  Mutta netin järkevimmät vakuudettomat lainat lainaavat rahaa muutamasta satasesta aina 35.000 euroon asti n. 10 %:n todellisella vuosikorolla.

  Jos tällä kustannuksella selviää yllättävästä rahanmenosta, niin hinta ei ole kova.

  Tässähän on asian hoitamisen kasi tapaa: säästää etukäteen tai maksaa lainanlyhennyksiä jälkikäteen.

  Eikä nettilaina ole sidottu mihinkään 1.000 euron etukäteisarvioon, vaan sitä saa myös suurempaa yllättävää menoa varten aina 12 vuoden maksuajalla. Pidempi maksuaika merkitsee pienempiä kuukausierikuluja.

  Lainat maksavat lainarahat nopeasti tilille arkipäivinä, toiset jopa odottaessa, joten siltäkin osin ne käyvät hyvin hätävaraksi. Kannattaa harkita!

 5. Monet ottavat nykyään tililuottoja ja käyttävät niitä vararahastonaan. Sinänsä tuossa ei ole mitään uutta, onhan luottokorttejakin käytetty samaan tarkoitukseen jo vuosien ajan. Totuus tuossa on kuitenkin se, että tuo luotto käytetään lähes kaikissa tapauksissa johonkin aivan muuhun. Näin tulee todella suuret korot maksettavaksi. Jos saa säästettyä tuon 1000 euroa, uskon että silloin sen tuhlaaminen johonkin turhaan on hieman “vaikeampaa”, sillä kun sen on itse säästänyt, ei sitä varmasti halua noin vain tuhlata. Mielestäni tililuotot ovatkin huonoin mahdollinen vararahasto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.