Kirjojen tilaaminen netistä

Tilaan jatkuvasti netistä paljon englanninkielisiä, lähinnä säästämistä ja taloutta käsitteleviä kirjoja. Koska luen ja tilaan näitä kirjoja huomattavan paljon, haluan tietenkin saada ne mahdollisimman halvalla. Kerron seuraavassa, miten itse etsin halpoja ja hyviä kirjoja.

Katso ja tulkitse kirjan arvostelut Amazonista

Idea jonkun kirjan tilaamiseen lähtee minulla yleensä siitä, että luen kyseisestä kirjasta jostakin blogista tai joku mainitsee kirjan jossakin keskustelufoorumilla. Tilasin lisäksi aiemmin Economist-lehteä ja monet tilaamistani kirjoista perustuivat Economist-lehden kirja-arvioon.

En kuitenkaan siirry heti tilaamaan kirjaa, vaan menen yleensä aina ensin katsomaan kirjan saamat arvostelut Amazonissa *. Amazonin arvosteluissa on se hieno puoli, että Amazon ei näytä pelkästään arvostelujen keskiarvoa ja määrää vaan myös arvostelujen jakauman. Varsin usein törmää kirjoihin, jotka ovat saaneet hyvän keskiarvon, mutta jotka ovat silti laadullisesti huonoja. Tämä on vähän hankala ajatus selittää, joten näytän esimerkin.

What to expect when you're expecting -kirjan arvostelujen jakauma
What to expect when you're expecting -kirjan arvostelujen jakauma

Oheisessa kuvassa näkyy Yhdysvalloissa hyvin suositun raskausoppaan What to Expect When You’re Expecting: 4th Edition * saamien arvosteluiden jakauma. Kirja on saanut 114 arvostelua, joissa se arvioidaan viiden tähden arvoiseksi. Kirja on kuitenkin saanut 55 arvostelua, joissa se on arvioitu vain yhden tähden arvoiseksi (kaikkein huonoin mahdollinen arvosana). Arvostelut ovat siis hyvin ristiriitaisia.

Tietokirjoissa ristiriitaiset arvostelut voivat tarkoittaa sitä, että kirjasta on paljastunut jotakin, joka vähentää sen uskottavuutta. On myös mahdollista, että kirjan kustantaja tai kirjoittaja on pyrkinyt nostamaan keinotekoisesti kirjan saamia arvosteluita kirjoittamalla niitä itse tai palkkaamalla jonkun kirjoittamaan hyviä arvosteluja hänen puolestaan.

Mikäli huomaan, että kirjan saamat arvostelut ovat ristiriitaisia, luen käyttäjien arvokkaimmiksi arvioimat negatiiviset arvostelut. Tämä onnistuu klikkaamalla tekstiä ”1 star” (kuvassa oranssilla). Lukemalla muutaman tällaisen arvostelun voi välttyä monelta pettymykseltä.

Kyseisen kirjan tapauksessa parhaaksi arvioidussa yhden tähden vastauksessa sanotaan seuraavasti:

Vietettyään muutaman tunnin selaillen tämän kirjan sisältöä, vaimosi tai tyttöystäväsi tulee niin vainoharhaiseksi, että jokaisesta pienestä särystä, kivusta ja vaivasta tulee vihje siitä, että lapsi syntyy kolmipäisenä.

Olin myös raivostunut luettuani, että kaikki tämä ”loistava” sisältö perustuu sellaisen henkilön näkemyksiin, jolla ei ole minkäänlaista lääketieteellistä taustaa.

Jos alunperin ajattelemasi kirja vaikuttaa arvostelujen perusteella epäilyttävältä (kuten tässä tapauksessa), ei ostosreissun tarvitse jäädä tähän. Amazon osaa nimittäin kertoa myös, mitä tätä kirjaa katsoneet henkilöt ovat lopulta ostaneet. Alla olevassa kuvassa näkyy, että What to Expect When You’re Expecting: 4th Edition * -kirjan sijasta moni ostaja onkin päätynyt ostamaan kirjan Mayo Clinic Guide to a Healthy Pregnancy *. Tämän kirjan saamat arvostelut näyttäisivät myös olevan jo ensivilkaisulla huomattavasti ensimmäistä vaihtoehtoamme parempia. (Kyllä, olen tilannut tämän kirjan. Kyllä, se on oikeasti hyvä.)

Vaihtoehtoinen kirja voi olla parempi
Vaihtoehtoinen kirja voi olla parempi

Amazonin arvostelut ovat yleensä olleet huomattavasti parempi indikaattori kirjan laadusta kuin esimerkiksi pelkät myyntiluvut. Kirjojen myyntilukuja voi nostaa esimerkiksi se, että joku yritys on ostanut sellaisen kaikille työntekijöilleen, joku amerikkalainen tv-tähti (Oprah) on suositellut sitä lukijoilleen tai se, että se on pakollinen oppikirja jossakin koulussa.

Löydä halvin verkkokirjakauppa

Kun olen päättänyt, että tilaan kirjan, en kuitenkaan välittömästi siirrä sitä ostoskoriini ja paina Tilaa-nappia. Pienellä vertailulla voi kirjan hinnassa säästää huomattavasti rahaa. Käytännössä katson kirjan hinnan kaikista näistä paikoista:

Amazonin osalta teen hintavertailun Pricenoia-nimisellä verkkosivustolla. Pricenoia osaa kertoa kirjan hinnan Suomeen toimitettuna Amazonin eri verkkokaupoista. Tämän lisäksi käyn katsomassa kirjan hinnan käsin kolmessa muussa kaupassa: Play.comThe Book Depository ja The Book Depository (UK). Tähän vertailuun ei mene aikaa kuin muutama minuutti.

Älä väheksy käytettyjä kirjoja

Kaikista edellä mainitsemistani verkkokirjakaupoista voi tilata myös käytettyjä kirjoja. Käytettyjen kirjojen hinta voi olla vain murto-osa uuden hinnasta.

Käytetyn kirjan toimittaja voi olla myös joku muu yritys kuin se, minkä sivuilta olet kirjaa tilaamassa. Suosittelen, että ennen tilaamista katsot, että minkälaisen arvosanan kyseinen toimittaja on saanut ja luet pari viimeistä heidän saamaansa arvostelua. Katso myös, että missä kunnossa kirjan ilmoitetaan olevan. Jos kuvailee kirjan kuntoa sanoilla ”some wear and tear” (hieman käytön jälkiä), on turha odottaa saavansa painomusteelta tuoksuvaa opusta.

Omat kokemukseni käytettyjen kirjojen tilaamisesta ovat kuitenkin olleet todella positiivisia.

Muista tullit ja verot

Amerikkalaisesta Amazonista kirjoja tilattaessa kannattaa huolehtia, että kirjojen ja toimituskulujen yhteisarvo ei ylitä 111 euroa. Tämä perustuu siihen, että kirjojen arvonlisävero on 9 % ja arvonlisävero kannetaan, jos kannettavan veron suuruus on yli 10 euroa. 111 eurosta 9 % = 9,99 euroa eli juuri alle 10 euron tullausrajan. Tilauksen arvoa laskiessa kannattaa muistaa, että valuuttakurssit heittelevät jonkin verran. Mikäli olet tilaamassa suurta määrää kirjoja, kannattaa ne tilata useammassa erässä.

Play.com toimittaa tavarat Jerseyn saarelta. Jersey kuuluu EU:n tullialueeseen muttei sen arvonlisäveroalueeseen. Jerseystä ostetuista tavaroista ei kanneta tullia, ainoastaan arvonlisävero. Kirjoja tilattaessa Play.com:iin pätee samat rajat kuin amerikkalaiseen Amazoniin.

Pieni varoitus Play.com:sta

Play.com toimittaa kirjat ilman toimituskuluja, mutta heillä on pahana tapana lähettää kirjat pehmustetuissa kirjeissä. The Book Depository ja Amazon käyttää kirjojen pakkaamiseen kunnon pahvia, jolloin ne tulevat varmemmin ehjinä perille.

Tässä omat vinkkini kirjojen tilaamiseen netistä. Otan mielelläni vastaan kommentteja. Jos tiedät jonkun näitä halvemman paikan englanninkielisten kirjojen tilaamiseen, olen pelkkänä korvana.

Katso myös:

24 kommenttia

 1. Aika sama strategia kun minulla. Kannattaa myös katsoa http://www.adlibris.com/fi/?lang=fi kauppaa, sieltä saa yleensä halvalla kun ottaa huomioon rahtikulut, ja voi myös maksaa laskulla jos ei omista luottokorttia. Niilla on suurin osa kirjoista joita Amazonistakin löytää. Toimitus mm. lähimpään R-kiskaan halvalla muistaakseni.

 2. Samalla linjalla olen, 1-2 kirjaa/viikko tulee tilailtua, viime aikoina käyttänyt lähinnä tuota BD:tä kun käytännössä aina tulee halvemmaksi kuin am.com postikulujen kanssa.

  Pricenoia oli uusi tuttavuus, vaikuttaa todella kätevältä palvelulta. Kiitokset tästä!

  Muuten, artikkelin innoittamana kahlasin noita eri amazoneja läpi ja huomasin että amazon.co.uk tarjoaa nykyisin yli 25£ toimitukset eurooppaan maksutta.

 3. Kohti taloudellista riippumattomuutta: Ei mene tullia ei, mutta arvonlisävero menee. Se on kirjoissa tuon 9 %.

 4. Brittiläisten kirjojen hintoja vertaillessani oma suosikkini on http://www.find-book.co.uk/. Palvelu ei osaa huomioida ulkomaisten tilausten postikuluja, mutta useimmilla kauppiailla ne ovat kuitenkin vakiot eli hintavertailu ei ole tästä puutteesta huolimatta vaikeaa.

  Find-Book osaa etsiä myös suurimmista verkkoantikvariaateista sekä Ebaysta, joten vanhat ja harvinaiset kirjatkaan eivät ole toivottomia tapauksia, ja lukukappaleita voi löytää hyvinkin edullisesti.

  Palvelun kenties hienoin ominaisuus on kuitenkin hintavahti: voit asettaa kiinnostavan teoksen seurantaan ja arvioida itse, paljonko haluat siitä maksaa. Kun sopivan hintainen painate löytyy, palvelu lähettää löydöstä tiedon sähköpostiin.

 5. Miksi varastoitte/myytte alennettuun hintaan lukemianne kirjoja ettekä käytä verorahoillanne ylläpidettäviä kirjastoja?

 6. jussi: Olen kirjoittanut tästä aiheesta erikseen vinkkejä tänne: https://www.tarkkamarkka.com/ostokset-ja-kuluttaminen/kirjat-halvalla.html

  Totta, kaukolaina tai tilauspyynnön tekeminen omaan kirjastoon on usein halvin tapa hankkia kirja. Tämä on erinomainen tapa hankkia esimerkiksi korkeakoulujen oppikirjoja. Korkeakoulujen omista kirjoista kirjat voivat olla loppu, mutta paikalliskirjasto voi olla hyvinkin halukas tilaamaan kirjan omiin kokoelmiinsa.

  Toisaalta, tässä jutussa oli kysymys nimenomaan englanninkielisten (sinänsä erinomaisten) tietokirjojen tilaamisesta. Kirjastojen fokus tuntuu kuitenkin olevan (valitettavasti) edelleenkin suomenkielisissä kirjoissa.

  Itse soisin, että kaikista Suomen kirjastoista löytyisivät Amazonin 100 suosituinta kirjaa ja / tai 250 parhaaksi arvioitua englanninkielistä kaunokirjallista teosta.

  1. Tuo amazon.uk:n uusin uutinen että saamme kirjat kotiin postilaatikkoon ilman postikuluja oli aivan älyttömän hieno uutinen. Olen tilannut yli 10 vuotta amazonista ja kirjat ovat vain halventuneet, joskus on kyllä ollut lähes samanhintaisia bookplus.fi listalla.. Mutta ai jee miten mahtavaa! Punnan kurssin ollessa mitä on niin tuolla 25 punnan rajalla saapi jo useamman uuden kovakantisen kirjan, aah nam. Suosittelen. Paitsi tilatessa pitää itse muistaa valita tuo special free delivery tms. mikä olikaan.

 7. Kirjastoista vielä: Ammattikirjallisuuden osalta jopa yliopistojen ja korkeakoulujen valikoima on äärimmäisen laiha. Jos vaihtoehtona on tilata kirja 10€ hintaan käytettynä ulkomailta (ja saada se parissa päivässä) tai tehdä aineistopyyntö kirjastoon, päädyn lähes aina ensimmäiseen vaihtoehtoon.

 8. Kiitos hyvistä vinkeistä. Olen monasti vertaillut myös adlibriksen hintoja esim amazon.uk:n hintoihin ja adlibris on usein edullisempi tai samanhintainen. Sieltä ei tosin saa käytettyjä, joita joskus amazonista saa edullisesti. Olen myös ostanut kindle-palvelun kautta pari kirjaa, jotka ovat usein noin 13 usd, eli hieman alle kympin euroissa, ja lähes poikkeuksetta edullisempia kuin paperiversiot. Postikuluja ei tule ja kirja on heti luettavissa (kinde-lukulaitetta ei ole mutta ohjelmisto on tarjolla netbookilleni (pc) ja älykännyyn (android) josta on jopa yllättävän hyvä lukea kunhan ei ole kuvia).

  Sitten toi kirjastoasia. Kirjastoissa on itselleni myös seuraavat huonot puolet:
  – Asun maalla, kirjastoon ei pääse kävellen
  – Kauppareissun yhteydessä tietysti voisi käydä, mutta kirjastot eivät ole myöskään kovin lähellä käyttämiemme kauppoja
  – En muista palauttaa kirjoja, ja jos muistankin, niin eräpäivän aikoihin ei varmasti ole mitään muuta asiaa kaupungille joten tulee hukkareissu ja bensaa palaa
  – Myöhästymismaksut (oma vika mutta minkäs teet kun ei muista)
  – Bensan lisäksi palaa myös aikaa (joka on itselleni arvokasta)

  Joten jos haluamani kirja on kohtuuhintainen (noin 20 euroa tai alle aiheesta riippuen), niin yleensä päädyn tilaamaan sen. Oppikirjat toki ovat monasti senverran kalliita että ne kannattaa lainata jos mahdollista. Luen myös paljon ”asia”kirjallisuutta englanniksi ja niitä ei useinkaan kirjastoissa ole kauhean hyvin tarjolla.

  Olen tietyissä elämänvaiheissa käyttänyt tosin kirjastoja paljonkin, tällä hetkellä sen käyttö vaan on hieman turhan hankalaa.

 9. Amazonin välittämät käytetyt kirjathan tulevat ihan muilta myyjiltä. Niiden laatu on useimmiten aika ”alakanttiin” arvioitu, eli tavallisesti tulee aika hyviä.

  Käytetyt (englanninkieliset) kirjat voi myös myydä eteenpäin Amazonin kautta.

  Itse hankin kirjoja ulkomailta siksi ettei haluamiani ole koskaan ollutkaan suomalaisissa kirjastoissa.

 10. Amazonin ilmaistoimitukset ovat ilman muuta hieno juttu, mutta on hyvä muistaa kyseessä olevan ainakin toistaiseksi vain joulunaluskampanjan. Etenkin lopullista ostopäätöstä odottava halpa pikkusälä (joiden lopullisen hinnan postikulut saattavat tuplata) kannattaa siis tilata jouluun mennessä.

  Toivon mukaan kokeilu kuitenkin osoittautuu niin suureksi menestykseksi, että Amazon jatkaa sitä joulun jälkeenkin.

 11. Löysin tämän sivun kautta Book Depositoryn, joten kiitos erinomaisista neuvoista.

  Nyt olen tilannut sieltä lukuisia kirjoja ja kirjat tulevat yksittäin pakattuna ihan kotiovelle saakka. Kirjat ovat olleet huippukuntoisia, mikä on ollut ihan mukava yllätys kotimaisten nettikirjakauppojen kirjoihin verrattuna. Kirjat lähetetään ilmoitetussa ajassa ja kirjat tulevat nopeasti kotiovelle:

  Maanantaina lähetetty on kotiovella jo perjantaina (5 kirjaa).
  Tiistaina lähetetty – perjantaina (1) tai maanantaina (1)
  Keskiviikkona lähetetty – maanantaina (3) tai tiistaina (3)
  Torstaina lähetetty – maanataina (1 kirja)
  perjantaina lähetetty – keskiviikkona (1)
  Lauantaina lähtetty – kskiviikkona (1)

  Nämä oli minun ensimmäiset tilaukset, joiden postitusajat pistin ylös. Myöhemminkin tilatut kirjat ovat saapuneet samassa ajassa. Keskimäärin kirjan saa nopeammin kuin suomalaisesta kirjakaupasta. Yli 4 kilon kirjakin posti toi ihan kotiovelle saakka, mutta noin vuorokautta hitaammin.

  Melkoisesti olen myös säästänyt tilaamalla ”pre-order”-kirjoja. Kirjaa ei välttämättä saada julkaistua ilmoitettuna ajankohtana, mutta julkaisun ajankohtana sähköpostiin tulee ilmoitusviesti ja kirja lähtee noin kahden tai neljän työpäivän kuluttua ilmoituksesta.

  Hiukan harmittaa etten aikaiemmin ole huomannut tilata kirjoja tuolta – olisin nimittäin säästänyt useita satoja euroja.

 12. Täytyypä heti täsmentää kehujani.

  Kirjoitin hiukan ennen aikojaan, että ”Melkoisesti olen myös säästänyt tilaamalla “pre-order”-kirjoja.”, sillä täsmällisempää olisi ollut kirjoittaa ”säästäisin melkoisesti, jos saisin kaikki tilauksen jättöhetkellä maksamani pre-order-kirjat”.

  Olen siis tilannut melkoissti kirjoja, jotka julkaistaan seuraavan vuoden sisällä. Ei tullut mieleeni, että kuukausien päästä rahani palautetaan ja kirja jää saamatta. Olen jättänyt tilauksen heti kun tein kyseisen kirjan ostopäätöksen, sillä onhan tilattavien kirjojen määrä kuitenkin rajallinen. Ei tullut mieleen, että kirjoja myydään enemmän kuin niitä saadaan välitettäväksi.

  Hiukan ärsyttävää oli, että voisin tänäänkin tilata peruutetun tilauksen kirjan bookdepository.com:n sivuilta normaalihintaan eli 10 euroa pre-order hintaa kalliimalla. Elikkäs… tarkoitan, että olisin saanut tilaamani kirjan pre-order-hintaan, jos olisin tilannut kirjan bookepository.com sivuilta enkä bookdepository.co.uk:n sivuilta. No, samaa kirjaa saa ostaa myös kustantajan sivuiltakin, mutta taidan unohtaa koko kirjan ostamisen.

  Toivottavasti saan muut ennakkotilaamani kirjat, sillä kuukausia myöhemmin palautetuille rahoille ei makseta korkoa.

  1. Olet oikeassa, että alvi on nykyään 10 %:ia.

   Tilausraja ei kuitenkaan ole 99,99 egee, koska tämän vuoden alusta yli viiden euron alvi laskutetaan. Ennenhän tuon alvin joutui maksamaan vasta kun 10 euron raja alvimaksussa saavutettiin.

   Alviton tilausraja vuoden 2013 alusta lähtien on kirjoissa siis vaivaiset 49.99 egee…

 13. Paluuviite: Amazon Books Free | LaatuRavintolat
 14. Paluuviite: Amazon Books Kindle | LaatuRavintolat
 15. Paluuviite: Amazon Books | LaatuRavintolat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.