Osakemarkkinoiden tilanne (Gamestop-saaga)

Kirjoitin viime viikolla asioista, joita on hyvä tietää ennen Gamestopin osakkeen ostamista. Yritin myös arvata mitkä osakkeet nousevat seuraavaksi.

Mielestäni Gamestopin osalta spekulatiivinen mania alkaa lähestyä loppuaan.

Wolf of Wall Street -elokuvasta tuttu Jordan Belfort sanoi pari päivää sitten tv-haastattelussa että jos haluaa lähteä mukaan spekulatiivisen kuplaan, täytyy olla liikkeellä alun lopun ja lopun alun välillä.

En ole ostanut Gamestopin osaketta. Tämä ei ole sijoitussuositus. Seuraan tätä koko saagaa (pääasiassa) vierestä.

Seuraan tällä hetkellä Gamestopiin liittyen kolme asiaa.

Robinhood ja selvitystalot

Ensin TD Ameritrade ja myöhemmin Robinhood ja Webull estivät käyttäjiltään Gamestopin osakkeen ostamisen. Tästä uutisoitiin Suomessa laajalti koska myöskin Nokian osakkeen ostaminen oli estetty.

Syy miksi Robinhood esti käyttäjiään ostamasta Gamestopin osaketta oli että Robinhoodin kassassa ei ollut enää tarpeeksi rahaa vakavaraisuusvaatimuksiin liittyvien vakuuksien maksamiseen.

Ilmeisesti konkurssin välttämiseksi Robinhood otti ensin lainaa pankeilta ja myöhemmin lisää oman pääoman ehdoista lainaa sijoittajiltaan.

Tästä huolimatta Robinhood joutui käytännössä ajamaan toimintansa alas perjantaina pörssipäivän päätyttyä.

Jos Robinhood ei saa toimintaansa vakautettua, voi tämä teoriassa johtaa itsessään Gamestopin (ja muiden meemiosakkeiden) arvon laskuun.

Alexandra Ocasio-Cortez

Demokraattien kongressiedustaja Alexandra Ocasio-Cortez nappasi Robinhoodin ongelmista välittömästi poliittiset irtopisteet. AOC kirjoitti Twitterissä (Helsingin Sanomien käännös):

Me tarvitsemme lisää tietoa Robinhood-sovelluksen päätöksestä rajoittaa yksityisten sijoittajien mahdollisuutta käydä kauppaa osakkeilla, kun hedgerahastot voivat samaan aikaan käydä kauppaa niin kuin ne haluavat.

Viimeisten päivien aikana:

  • Redditin r/wallstreetbets-subreddit on esitetty alt-right -ryhmänä.
  • Subredditin moderaattorit on leimattu valkoisen äärivallan kannattajiksi.
  • Gamestopin osaketta ostaneista puhutaan ”trumpismin” edustajina

Vaikuttaa hieman siltä että tällä yritetään tehdä tulevista toimenpiteistä hyväksyttävämpiä demokraattien kannattajien keskuudessa.

Mitä nämä toimenpiteet voisivat olla?

Michael Burry varoitti Twitterissä että USA:ssa on olemassa ainakin yksi ennakkotapaus tilanteesta, jossa sääntelijä on helpottanut shorttaajien painetta. AOC:n äkillinen takinkääntö Robinhoodin suhteen voisi olla tästä hyvä varoitusmerkki.

Roaring Kitty eli u/DeepFuckingValue

Gamestopin short squeeze -ilmiön kasvoiksi on noussut Redditissä nimimerkillä DeepFuckingValue kirjoittava CFA (certified financial analyst) Keith Gill.

Jos Gamestop-saagan taustat kiinnostavat tarkemmin, kannattaa katsoa Keith Gillin Youtubeen nimimerkillä Roaring Kitty tekemät videot. Hän esimerkiksi valitsi Gamestopin osakkeen alkujaan yli 15 000 osakkeen joukosta. Gamestop-saagan taustalla oli järkevä fundamenttianalyysi.

Kun Gamestopista alettiin puhua Redditissä, yhden Gamestopin osakkeen arvo oli 4,50 dollaria. Osakkeen arvo on noussut tästä lähtötasosta yli satakertaiseksi.

Tämä on enemmän kuin kukaan uskalsi alussa edes unelmoida. Jopa Keith Gill itse piti 50 dollarin hintaa uskomattomana voittona. Gamestopin osakkeeseen optioiden kautta sijoittaneet ovat tehneet osakkeella jopa yli tuhatkertaiset voitot.

Keith Gillin Gamestop-omistuksien arvo oli viime perjantaina noin 50 miljoonaa dollaria.

Voitot eivät kuitenkaan ole varmoja ennen kuin ne on kotiutettu. Yksi suuria kysymyksiä onkin milloin Keith Gill kotiuttaa omat voittonsa ja miten tämä vaikuttaa hänen seuraajiinsa Redditissä. Jopa Michael Burry kehotti häntä Twitterissä kotiuttamaan voittonsa.

Wall Streetin tunnetuimpia sanontoja on:

Bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered.

Tässä sanonnassa sioilla tarkoitetaan niitä mattimyöhäisiä sijoittajia, jotka juoksevat sijoittamaan massiivisesti nousseeseen osakkeeseen kun sen hinta on jo noussut.

Gamestopin osake voi nousta (vaikka jo tänään) yli 1000 dollarin. Osakkeen todellinen arvo on kuitenkin (jopa Keith Gillin mielestä) huomattavasti alle nykyisen osakekurssin.

Ps. Esimerkiksi Goldman Sachs varoitti viime viikolla että jos Gamestopia shortanneet hedge-rahastot kaatuvat, voi tämä johtaa markkinoilla dominoefektiin.

Toinen mielenkiintoinen ilmoille heitetty ajatus on selvitystalojen (engl. clearing house) tilanne. Osakevälittäjien kuten Robinhoodin oman tilanteen lisäksi ilmoille on heitetty epäilyjä siitä että myös selvitystaloilla olisi ollut viime viikolla vakavaraisuusongelmia. Tämä voi tuoda osakemarkkinoille sekä likviditeettiongelmia että kasvaneen vastapuoliriskin.

PPs. Gamestop voi vain yksinkertaisesti myydä hedge-rahastoille niiden tarvitsemat osakkeet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.