Kryptovaluuttojen talletuspako

Kirjoitin tänne blogiin joulukuussa vakaavaluuttoihin (engl. stablecoin) liittyvistä riskeistä:

Kupla pysyy pystyssä niin kauan kuin ihmiset uskovat että yhden Tetherin arvo on yksi dollari. Näin kauan kuin tämä usko säilyy, ihmiset eivät kryptovaluuttojen arvon romahtaessa kotiuta voittojaan markkinapaikoilta fiat-valuutoiksi vaan heille riittää että he näkevät että heidän kryptovaluuttansa ovat muuttuneet markkinapaikan käyttöliittymässä Tetherin kaltaiseksi stablecoin-valuutaksi.

Vakaavaluuttojen ideana on olla fiat-valuuttojen korvike kryptomaailmassa. Vakaavaluutat on kiinnitetty yleensä dollariin. Esimerkiksi yhden Tetherin arvon pitäisi vastata yhtä USA:n dollaria. Sen sijaan että käyttäjä kotiuttaisi kryptovaluutoista tulleet voitot pankkitililleen fiat-valuutaksi, voi hän vain vaihtaa kryptovaluutan vakaavaluuttaan.

Minua huoletti (ja huolettaa edelleen) ajatus siitä että ihmiset voivat ajatella että vaihtamalla vaikkapa jonkin vaihtoehtovaluutan (engl. altcoin) vakaavaluutaksi, he olisivat poistuneet kryptomarkkinoilta. Näinhän ei tietenkään ole. Vakaavaluutatkin ovat kryptovaluuttoja.

Nyt tämä riski näyttää toteutuneen TerraUSD (UST) -nimisen vakaavaluutan osalta. Tämän kirjoitushetkellä yhden TerraUSD:n arvo on käynyt hetkellisesti vain 30 sentissä.

Mielenkiintoista nähdä miten tilanne kehittyy. Itse näen näillä uutisilla kolme potentiaalista seurausta:

  1. Pyrkimykset ylläpitää TerraUSD:n arvoa voivat johtaa bitcoinin arvon rajuunkin heikkenemiseen.
  2. Bitcoinin arvon laskiessa ja vakaavaluuttojen luottamuksen heikentyessä ns. vähittäisasiakkaat (engl. retail) pyrkivät poistumaan takaoven kautta pois kryptovaluuttojen markkinapaikoista aidoksi fiat-valuutaksi.
  3. Tämä voi aiheuttaa heijastusvaikutuksia kaikkiin kryptovaluuttoihin kytköksissä oleviin sijoituskohteisiin.

Jos minulla olisi tällä hetkellä mitä tahansa vakaavaluuttaa, haluaisin todennäköisesti vaihtaa rahani joko bitcoiniin (jos luottaisin siihen arvon säilyttäjänä) tai fiat-valuutaksi.

Lisäksi seuraan jännityksellä miten Tether (USDT) selviää tästä mahdollisesti edessä olevasta myrskystä.

Ps. On myös mielenkiintoista nähdä mitkä tahot tulevat UST:n avuksi. Kryptovaluutat alkavat kuitenkin olla ainakin osittain liian isoja kaatumaan (engl. too big to fail).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.