Lainan vakuus

Vakuudella tarkoitetaan sopimuksen tai lainkohdan perusteella määräytyvää vastapuolelle koituvan vahingon varalle asetettavaa panttia. Pantti on mikä tahansa arvoesine tai omaisuus, joka on jätetty vastineeksi lainasta.

Pankit ja rahoitusyhtiöt haluavat yleensä kaikille lainoille vakuuden tai henkilötakauksen. Luoton vakuutena käytetään yleensä asuntoa tai vapaa-ajan asuntoa (kesämökkiä). Pankit hyväksyvät oman asunnon vakuusarvoksi yleensä enintään 75 % asunnon käyvästä arvosta. Kesämökin vakuusarvo on tyypillisesti enintään 70 % sen käyvästä arvosta.

Velan vakuutena käytettävään kiinteistöön perustetaan kiinnitys. Kun kiinteistöön on perustettu kiinnitys, kiinnityksen hakija saa panttikirjan, jonka avulla kiinteistöä voidaan käyttää velan vakuutena.

Muuta vakuudeksi soveltuvaa omaisuutta ovat pankkitalletukset, pörssiosakkeet, sijoitusrahasto-osuudet ja muut arvopaperit. Tällaisen omaisuuden vakuusarvo määritellään tapauskohtaisesti. Eräs vakuuden muoto on henkilötakaus. Opintolainoihin ja asuntolainoihin on mahdollista saada valtiontakaus.

Joissakin tapauksissa pankit ovat valmiita ottamaan riskin ja antavat lainan vakausvajeesta huolimatta. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi silloin, jos lainanottaja ei löydä lainalle henkilötakaajia.

On myös mahdollista saada lainaa ilman vakuuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.