Valtiontakaus

Asunto- ja opintolainoihin mahdollista saada Suomessa valtiontakaus. Opintolainat ovat yleensä täysimääräisesti valtion takaamia, joten niihin ei vaadita muita vakuuksia.

Asuntolainan valtiontakaus

Myös asuntolainoihin on mahdollista saada valtiontakaus. Valtiontakauksen voi saada kuka tahansa, joka ostaa itselleen asunnon tai rakentaa itselleen omakotitalon.

Valtiontakaus on tarkoitettu tilanteisiin, joissa lainansaajan omat vakuudet eivät yksin riitä asuntolainan vakuudeksi. Pankit myöntävät valtiontauksia asuntolainapäätöstensä yhteydessä. Valtiontakausta ei tarvitse erikseen hakea eikä sille ole tulo- tai varallisuusrajoja. Asiakkaan ilmoitus halustaan saada valtiontakaus asuntolainalleen riittää takauksen saamiseksi. Pankkien takaustoimintaa valvoo Valtion asuntorahasto.

Valtion takaaman asuntolainan suuruus voi olla enintään 85 prosenttia ostettavan asunnon hankintahinnasta tai omakotitalon rakentamisen kustannusarviosta. Mikäli asunnon ostajalla ei ole 15 % asunnon hinnasta säästettynä, on eräs vaihtoehto ottaa puuttuvaa summaa vastaava lisälaina. Jos valtion takaaman lainan ylittävä osa kauppahinnasta rahoitetaan lisälainalla, vaaditaan lisäksi muuta vakuutta, kuten yksityisen henkilön antama henkilötakaus tai vierasvelkapanttaus.

Asuntolainan ensisijainen vakuus on ostettava asunto. Asunnon vakuusarvoksi hyväksytään normaalisti 70 % asunnon hankintahinnasta.

Valtiontakaus on toissijainen vakuus. Jos asunnon realisointihinnalla ei saada katettua pankin lainasaatavia, valtio maksaa pankille lainmukaisen takauskorvauksen.

Asuntolainan valtiontakaus on enintään 20 % asunnon lainasummasta ja korkeintaan 50 000 euroa. Takauksesta valtio perii 2,5 % kertamaksun. Takausmaksua ei peritä asuntolainoista, jotka saavat valtion korkotukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.