Pikavipit

Pikavippi (pienlaina, pikalaina, pikaluotto) on lyhytaikainen, vakuudeton kulutusluotto. Pikavipin suuruus on yleensä alle 1000 euroa. USA:ssa pikavipit tunnetaan palkkapäivälainana (payday loan).

Pikavipeille säädettiin vuonna 2013 korkokatto. Lainan todellinen viitekorko saa olla enintään viitekorko + 50 prosenttiyksikköä. Tätä ennen pikavippien keskimääräinen todellinen vuosikorko oli ollut lähes 1000 prosenttia.

Lakimuutoksen myötä monet pikavippiyritykset lopettivat toimintansa. Jäljelle jääneet yritykset ovat siirtyneet tarjoamaan suurempia lainoja tai joustoluottoja. Joustoluottojen avulla pikavippiyritysten on mahdollista kiertää korkokattoa koskeva sääntely.

Myöskään vertaislainoille ei ole asetettu Suomessa korkokattoa. On epäilty että jotkut vertaislainojen tarjoajat ovatkin todellisuudessa pikavippiyrityksiä.

Katso myös:

Varo näitä

Jotkut pikavippiyritykset ovat mainostaneet että heiltä olisi mahdollista saada pikavippiä ilman luottotietoja. Käytännössä mikään yritys ei myönnä pikavippiä henkilölle, joka on menettänyt luottotietonsa. Tällaisessa tilanteessa on syytä epäillä, että yritys pyrkii ainoastaan rahastamaan hakijoita pikavipin hakemista aiheutuvilla kuluilla.

Internetissä on paljon pikavippivertailun nimellä olevia sivuja, jotka tosiasiassa mainostavat vain jonkin pikavippiyrityksen tuotteita.

Vältä yrityksiä, jotka eivät ilmoita todellista vuosikorkoa.

 

Pikavippien vertailu

Jos lainamäärä ja laina-aika on sama, onnistuu lainojen vertaileminen todellisen vuosikoron avulla.

Pikavippikierre

Pikavippikierteeseen on helppo jäädä. Lainojen maksamatta jättäminen voi johtaa pahimmillaan ulosottoon, joten asialle kannattaa tehdä jotakin.

 

Paljon markkinoidussa lainojen yhdistämisessä on omat vaaransa. Mikäli haluat selvitä pikavippikierteestä ilman uusien lainojen ottamista, voit kokeilla käytännössä tehokkaaksi todettua velkalumipallomenetelmää.

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.