Miten rikastua

Rikastumiseen on monta tietä.

Jos internetin keskustelupalstoja on uskominen, Suomessa voi rikastua ainoastaan voittamalla lotossa, menemällä rikkaisiin naimisiin tai perimällä.

Mahdollisuuksiin rikastua vaikuttaa luonnollisesti mihin perheeseen on syntynyt. Tulo- ja koulutustaso periytyvät Suomessakin.

Mutta vaikka verotilastojen kärjessä komeileekin vuodesta toiseen samoja rikkaiden sukujen perillisiä, löytyy verotilastojen kärjestä muitakin nimiä kuten lääkäreitä, yritysjohtajia ja yrittäjiä.

Kuinka tulla rikkaaksi

Rikkaan määritelmä

Sanalla rikas on monta määritelmää. Rikkautta voi katsoa sekä tulojen että varallisuuden näkökulmasta. Siihen kuka katsotaan rikkaaksi vaikuttaa myös asuinpaikka.

Tulojen näkökulmasta rikkaina pidetään suurituloisinta kymmenystä. Suomessa suurituloisimman kymmenyksen nettotulot ovat 45 000 euroa. Suurituloisimpaan prosenttiin pääsee yli 92 000 euron nettotuloilla.

Pankkien näkökulmasta henkilö on rikas kun hänen nettovarallisuus on miljoona euroa. Myös suurin osa suomalaisista pitää rikkaan määritelmänä miljoonaa euroa.

Erot esimerkiksi Yhdysvaltoihin ovat valtavia. USA:ssa varakkaana pidetään henkilöä, jonka varallisuus ylittää kaksi miljoonaa dollaria. Suurituloisimman kymmenyksen tulot ovat USA:ssa 158 000 dollaria ja suurituloisimpaan prosenttiin pääsemiseksi vaaditaan lähes 740 000 dollarin tulot.

Rikastumisen keinot

Pelkällä säästämisellä ei tulla miljonääriksi. Jos haluaa, omat menot voi tiputtaa nollaan. Tätä pienemmiksi menoja ei voi ikinä saada.

Jos haluaa rikastua, tulee ansaita enemmän. Tulojen kasvattamisen hyvä puoli on että teoriassa tuloilla ei ole ylärajaa.

Käyn seuraavassa läpi yleisimmät keinot, joilla Suomessa voi rikastua. Nämä keinot eivät sulje toisiaan pois.

Säästäminen ja sijoittaminen

Nyrkkisääntö on että jos haluaa rikastua sijoittamisella, tuloista pitäisi jäädä säästöön vähintään viidennes. Tämä säästöön jäävä raha tulee sijoittaa harkiten ja pitkäjänteisesti. Sijoittajien suurin haaste on pitää rahat sijoitettuina markkinaromahdusten aikana.

Mikäli oma tulot eivät ole kovin korkeat mutta tavoitteena on silti rikastua, tulee sijoittamisessa ottaa enemmän riskiä. Tällöin tulee hyväksyä että tavoitteeseen pääsemisen sijasta voi myös menettää kaikki sijoitetut rahat. Mitä nuorempana sijoittamisen aloittaa, sitä kovempia riskejä on mahdollista ottaa.

Yritysjohtajuus

Toinen tyypillinen tapa rikastua on työskennellä johtoasemassa mielellään melko suuressa yrityksessä. Johtajille tarjotaan usein mahdollisuutta osallistua optio-ohjelmaan, jonka kautta osa palkasta on mahdollista nostaa kevyemmin verotettuina pääomatuloina.

Huippuasiantuntijana työskentely

Huippuasiantuntijaksi tuleminen edellyttää ajallista ja rahallista panostusta. Suomessa huippuasiantuntijaksi voi kouluttautua ilmaiseksi yliopistoissa.

Millä ammatilla rikastuu varmimmin? Yliopistopuolella parhaita vaihtoehtoja koulutusohjelmaksi ovat lääketiede, oikeustiede, rahoitus sekä tietojärjestelmätiede.

Rikastuminen on mahdollista myös muiden alojen opiskelijoille. Tärkeintä on että hankitut taidot ovat taloudellisesti arvokkaita. Pelkkä tieto itsessään on arvotonta.

Yrittäjyys

Yrittäjänä rikastuminen edellyttää että:

  1. Luo valtavan määrän arvoa muille ihmisille
  2. Saa osan tästä luomasta arvosta itselleen

Lue myös: Vaurastuminen on seurausta ihmisten auttamisesta

Tulonlähteiden määrän kasvattaminen

Mikäli haluaa käyttää suurimman osan päivästään tehden palkkatöitä, voi rikastuminen olla mahdollista hankkimalla muita tulonlähteitä. Suurimmalla osalla miljonääreiksi tulleista on useita eri tulonlähteitä.

Sivutuloja voi hankkia esimerkiksi tekemällä iltaisin tai viikonloppuisin toista työtä, perustamalla verkkokaupan, myymällä mainoksia yrityksille omasta blogista, tekemällä yhteistyökampanjoita Instagramissa tai hankkimalla sijoitusasuntoja.

Startup-yrityksen osakkuus

Mikäli haluaa rikastua nuorena, yksi varteenotettava vaihtoehto on mennä mukaan johonkin startup-yritykseen siten että saa tästä yrityksestä osakeomistusta. Omat osakkeet voi myydä kun yritys ostetaan, listautuu pörssiin tai yrityksen rahoituskierroksien yhteydessä.

Tämä väylä rikastumiseen on houkutteleva varsinkin teknillisten, lääketieteellisten ja kaupallisten alojen yliopisto-opiskelijoille.

Katso myös: Miten saada lisää rahaa?