Sijoittamisen perusteet

Kerron seuraavassa miten voit sijoittaa rahasi yksinkertaisesti, stressittömästi ja ennen kaikkea rehellisesti.

Stressittömän sijoittamisen viholliset

Markkinoita korkeamman tuoton havittelu

Osakemarkkinat ovat tuottaneet historiallisesti keskimäärin vuodessa 8 %. Monet piensijoittajat pyrkivät kuitenkin valitsemaan sijoitussalkkuunsa osakkeita tai rahastoja tavoitteenaan saada jopa 20 % vuosittaista tuottoa.

Mielestäni tässä pätee hyvin sanonta: ”Ahneella on paskainen loppu.” Jos haluat pelata uhkapeliä, mene enemmin Las Vegasiin tai liity jollekin pokerisivustolle. Jos haluat turvata oman ja lastesi taloudellisen tulevaisuuden, älä ole ahne.

Oman tilipankin uskominen

Pankkien tehtävä on maksimoida omia voittojaan. Tämä tarkoittaa sitä, että pankkitätisi suosittelee sinulle juuri sellaisia rahastoja ja rahoitusinstrumentteja, joissa hänen oma henkilökohtainen sekä pankin varallisuus maksimoituu.

Mitä kalliimman ja sinulle epäedullisemman rahaston pankkitäti saa sinulle myytyä, sitä enemmän hän saa bonusta.

Tuottojan menettäminen kuluihin

Mitä monimutkaisempaan rahastoon rahojasi sijoitat, sitä enemmän maksat kuluja. Mitä useammin osakkeita ostat ja myyt, sitä enemmän maksat kuluja.

Kalleimpia kuluja maksat sijoittaessasi suoraan osakkeisiin tilipankkisi kautta. (Ps. Nordnet on tällä hetkellä Suomen halvin osakevälittäjä *.)

Sijoittamisprosessi

Perinteisen sijoittamisprosessin voi jakaa seuraaviin vaiheisiin: oman riskinsietokyvyn selvittäminen, rahojeni allokointi, riskittömien instrumenttien valinta, riskillisten instrumenttien odotetun tuoton maksimointi.

Oman riskinsietokyvyn selvittäminen

Omaan riskinsietokykyysi vaikuttaa mm. se, kuinka nopeasti sinun täytyy saada rahasi käyttöösi. Tarvitsetko rahaa jo vuoden kuluttua vai voitko odottaa viisitoista vuotta. Osake- ja rahastosijoittamisessa sinun tulisi pystyä olemaan koskematta rahoihin n. 7-10 vuotta.

Rahojen allokointi

Riippuen riskinsietokyvystäsi, sinun tulee allokoida rahasi riskittömiin ja riskisiin rahoitusinstrumentteihin. Karkeasti: jos tarvitset rahasi jo vuoden päästä, älä sijoita ollenkaan osakkeisiin. Jos voit pitää rahasi sijoitettuna 20 vuotta, laita kaikki kiinni osakkeisiin. Itselläni on tällä hetkellä 2,5 prosenttia rahoistani osakkeissa ja 97,5 prosenttia riskittömissä instrumenteissa. Tämä johtuu siitä, että uskon tarvitsevani rahojani noin kolmen vuoden kuluttua.

Riskittömien instrumenttien valinta

Riippuen taloudellisesta tilanteesta, vaihtelee sopiva riskitön instrumentti hieman. Olen kirjoittanut erillisen artikkelin riskittömästä sijoittamisesta.

Riskillisten instrumenttien valinta

Kun olet saanut selville paljonko uskallat sijoittaa oikeasti, mieti sopiva instrumentti. Itse suosittelisin indeksiosuuksia tai passiivisia osakerahastoja. Miksi? Näissä kulut ovat kaikkein pienimmät. Aktiivisesti hoidetun osakerahaston kulut voivat olla jopa 5 % vuodessa ja historiallisten tilastojen valossa tiedetään, että aktiiviset rahastot tuottavat aina keskimäärin heikommin kuin markkinat.

Indeksiosuuksilla ja passiivisella rahastolla maksat kuluja alimmillaan vain 0,5 % ja tuottosi vastaavat markkinoiden keskimääräistä tuottoa. Odotettu vuosituottosi on siis luokkaa 6 – 7 % vuodessa.

Tiivistetysti

Piensijoittajan kaksi tärkeintä ohjetta ovat:

  1. Sijoita passiivisiin rahastoihin tai indeksiosuuksiin
  2. Älä tuhoa tuottoja kuluilla

Paras sijoittamista käsittelevä kirja, jonka olen lukenut, on mielestäni Investments *, jonka on kirjoittanut kolmikko Bodie, Kane, Marcus. Kyseessä on amerikkalainen kurssikirja, jonka avulla itse opiskelin sijoittamisen perusteet ollessani Kanadassa vaihto-opiskelijana.

Suomenkielisistä kirjoista paras on Marko Erolan kirjoittama Paras sijoitus *. Kirjan tärkein anti on kahdessa ensimmäisessä kappaleessa, joissa perustellaan hyvin esimerkkien avulla passiivisen sijoittamisen hyödyt.

Lähteet: Arvopaperilehden osakevälittäjävertailu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.