Näin aloitat sijoittamisen

Haluatko aloittaa sijoittamisen?

Tee näin:

  1. Avaa tili Nordnetiin.
  2. Osta S&P 500 indeksiä seuraavaa indeksiosuusrahastoa.
  3. Laita loput rahasi korkeakorkoiselle säästötilille.

Olen valmistunut Kauppakorkeakoulusta kauppatieteiden maisteriksi. Olen käynyt Kanadassa asti opiskelemassa sijoittamista yhdessä maailman parhaista rahoitusalan korkeakouluista. Olen lukenut kymmeniä kirjoja sijoittamisesta. Olen käyttänyt yli kymmenen vuotta elämästäni sijoitusasioiden opiskeluun (ja tämän blogin kirjoittamiseen).

Kaiken sen perusteella mitä sijoittamisesta tiedän, tuo yllä kuvattu strategia on kaikkein yksinkertaisin ja tehokkain sijoitusneuvo, jonka voin kenellekään antaa.

Tässä vielä vaiheet käytynä läpi ja muutama peruste.

Avaa tili Nordnetiin

Suosittelen tilin avaamista Nordnetiin lähinnä siksi että se on halpa. Sijoittamisessa kulujen merkitystä ei voi aliarvioida.

Muita mahdollisesti halpoja paikkoja ostaa indeksiosuusrahastoja ovat Degiro, Lynx, Osuuspankki ja Nordea.

Osta S&P 500 indeksiä seuraavaa indeksiosuusrahastoa

S&P 500 on osakeindeksi, joka sisältää 500 markkina-arvoltaan suurta, amerikkalaista yritystä. Indeksiosuusrahasto on tuote, jonka kautta voit omistaa pienen palan jokaista tämän indeksin yritystä.

Käytännössä suosittelen ostamaan SXR8-koodilla löytyvää indeksiosuusrahastoa. Tuotteen koko nimi on iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc). Tämä rahasto on tyypiltään akkumuloiva eli mahdolliset yritysten maksamat osingot jäävät sisään rahastoon kasvamaan tuottoa.

Syy siihen miksi kehotan ostamaan S&P 500 indeksiä on että se on riskin ja tuoton suhteeltaan ylivoimainen. Lisäksi sitä replikoivien indeksiosuusrahastojen kulut ovat mitättömät. Kulut huomioiden on lähes mahdotonta löytää vastaavaa tuottoa yhtä alhaisella riskillä.

Tämä suositus ei ole itse keksimäni. Kyseessä on Warren Buffetin sijoitussuositus. Buffetin suositus on laittaa S&P 500 indeksiosuusrahastoon 90 % rahoista.

Suomalaisen sijoittajan kannalta ongelmaksi tulee lähinnä valuuttariski.

Laita loput rahasi korkeakorkoiselle säästötilille

Oikeasti Warren Buffett suositteli että loput rahat laitettaisiin lyhyisiin valtion velkakirjoihin. Suomessa ja juuri nyt tämän ohjeen noudattaminen on hankalaa.

Siksi ehdotan että katsot Kauppalehdestä että mikä pankki maksaa määräaikaistalletuksille parasta korkoa. Varmistu lisäksi että talletuksesi on jonkin talletussuojan piirissä. Laita loput rahat tälle tilille.

Yhteenveto

Sijoittamisen ei tarvitse olla tämän hankalampaa. Sinun ei tarvitse opiskella P/E-lukuja, EPS:iä tai lukea yritysten vuosikertomuksia. Toki voit näin tehdä jos haluat.

Jos et jostakin syystä halua aloittaa sijoittamista näin, suosittelen että vertaat kuitenkin sijoitusstrategiaasi tähän ehdottamaani malliin. Katso erityisesti odotettuja tuottoja, riskejä sekä kuluja.

Tätä paremman sijoitussuosituksen löytäminen on oikeasti aika hankalaa.

2 kommenttia

  1. Hyvä kirjoitus! Kantapään kautta koettu että ”osakepoiminta” noin kymmeneen osakkeeseen liian usein usein epäonnistuu.
    Suositeltu SRX8 hajauttaa 500 jenkkiosakkeiseen edullisesti.
    Melko samoin kuluin DXET hajauttaa 50 euro-osakkeeseen.
    Jenkkisijoittaminen tietysti heiluu valuuttakurssien mukaan?

    Pienet sijoittelut (myös ETF:t) saa nykyään Nordealta 1% euron palkkiolla, isommat 8 euroa tai 0,2%.
    Nordnetissä minimi on 15 euroa. Paitsi ilmaista kuukausisäästämisessä kuukauden viidentenä päivänä

  2. Suositellun hyvän jenkki-ETF:n eurooppalainen vastike on XSX6, jonka kulut ovat valitettavasti melkein kolminkertaiset (0,20%).

    Määräaikaistalletuksia parempia ovat nettipankkien säästötilit.
    Parempia jopa koroltaan ja esim. viidesti vuodessa voi nostaa rahojaan.
    Balanziaan (0,85%) pistin rahoja odottamaan osakeostoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.