Mitä tehdä jos ei saa yhdistelylainaa?

Kun musiikki loppuu...
Kun musiikki loppuu…

Kuten eilen kirjoitin, tänään on viimeinen hetki hakea yhdistelylainaa pikavipeille.

Sunnuntaista lähtien uusien lainojen maksimikorko on 20 %. Koska suuri osa ei voi enää saada uutta lainaa vanhojen hoitamiseksi, maksuhäiriöisten määrä voi kasvaa radikaalistikin vuoden loppuun mennessä. Peli on vihelletty poikki.

Jos yhdistelylainan saaminen ei ole enää mahdollista, hyviä vaihtoehtoja on jäljellä karkeasti kolme.

Dave Ramseyn menetelmä

Kaiken sen perusteella mitä tiedän, parhaat ja eettisesti kestävimmät ohjeet velkojen maksamiseen takaisin löytyvät amerikkalaiselta Dave Ramseylta.

Dave Ramseyn menetelmässä ensimmäisenä rakennetaan 1000 euron vararahasto. Tavoitteena on saada hyvin nopeasti kasaan 1000 euroa. Tämä tehdään ottamalla 1-2 uutta työtä sekä myymällä turha irtain omaisuus. Vararahaston ideana on katkaista velkakierre.

Kun tuhannen euron vararahasto on kasassa, velat maksetaan takaisin hyödyntäen velkalumipalloa. Velkalumipallossa velat maksetaan takaisin aloittaen pienimmästä velasta.

Dave Ramseyn vinkit eivät ole matemaattisesti optimaalisia. Käytännössä ne ovat kuitenkin osoittautuneet tehokkaimmiksi tavoiksi velkakierteen katkaisemiseen ja velkojen onnistuneeseen takaisinmaksuun.

Avun hakeminen julkiselta puolelta

Ensisijainen avun lähde velkavaikeuksissa on oikeusaputoimistojen velkaneuvonta.

Apua voi hakea myös Takuusäätiön neuvonnasta. Takuusäätiöstä voi saada myös takauksen yhdistelylainaan. Jotkut kunnat tarjoavat lisäksi sosiaalisia luottoja. Myös jotkut seurakunnat ja hyväntekeväisyysjärjestöt avustavat velkavaikeuksissa olevia.

On hyvä ymmärtää että avun tarvitsijoita on paljon enemmän kuin apua on tarjolla. Esimerkiksi sosiaalisia luottoja ja Takuu-Säätiön takauksia on tarjolla vain pienelle murto-osalle avun tarvitsijoista.

Oman luottokelpoisuuden parantaminen

Kolmas vaihtoehto on yrittää parantaa omaa luottokelpoisuutta sen verran että saa yhdistelylainan. Tässä voi auttaa joidenkin velkojen maksaminen takaisin tai esimerkiksi paremman työpaikan hankkiminen.

Lopuksi vielä muistutuksena että lainojen yhdistämisessä on aina omat vaaransa. Pahimmillaan yhdistelylainan ottaminen vastaa krapulan parantamista kossuryypyllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.